12 Οκτωβρίου 2021

Το «Imagine» του Τζον Λένον κλείνει τα 50

Τον Οκτώβριο του 1971 κυκλοφόρησε το «Imagine», ένα τραγούδι-σύμβολο για την παγκόσμια ειρήνη παρά τις επικρίσεις που έχει δεχτεί κατά καιρούς για ορισμένους στίχους.
Από τη Deutsche Welle:

Στις 11 Οκτωβρίου του 1971, ένα μήνα μετά το ομώνυμο άλμπουμ το «Imagine» κυκλοφόρησε σε σινγκλ στη Μεγάλη Βρετανία. Από τότε έχει διασκευαστεί αμέτρητες φορές από τραγουδιστές και συγκροτήματα όπως οι Queen, ο Stevie Wonder και η Lady Gaga. Το τραγούδι-ύμνος βασίστηκε σε ιδέα της συντρόφου του Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, η οποία, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, αναγράφεται από το 2017 ως συνθέτρια του τραγουδιού από κοινού με τον πρώην Beatle. Λέγεται μάλιστα ότι αυτό ήταν επιθυμία του Τζον Λένον.

Στην ποιητική συλλογή «Grapefruit» της Γιόκο Όνο υπάρχει ο στίχος «Imagine the clouds dripping», (Φαντάσου σύννεφα να στάζουν), ο οποίος θεωρείται ότι ήταν το έναυσμα για το διάσημο «Imagine», το μήνυμα του οποίου είναι κατανοητό από όλους.

Ο τοίχος στα Abbey Road Studios με στίχους του διάσημου «Imagine»

«Φαντάσου να μην υπάρχουν κράτη, τίποτα για το οποίο να πρέπει να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς», λέει το τραγούδι στη δεύτερη στροφή. Ήδη από το 1971 ο Λένον πρότεινε αυτό που ζητούν σήμερα διάφορες οργανώσεις ή κινήματα όπως το δίκτυο No-Border μιλώντας για ένα κόσμο δίχως σύνορα. Στο τραγούδι ο βρετανός δημιουργός είναι σαν να θέλει να προλάβει τυχόν επικριτές του, σημειώνοντας «Ίσως πείτε ότι είμαι ονειροπόλος, αλλά δεν είμαι ο μόνος».

Χωρίς θρησκείες, χωρίς σύνορα, χωρίς ιδιοκτησία

Σε συνέντευξη στο περιοδικό Playboy το 1980 λίγες μέρες πριν δολοφονηθεί από ψυχοπαθή οπαδό του μπροστά από κτίριο όπου διέμενε στη Νέα Υόρκη ο Τζον Λένον είχε πει για τον στίχο «φαντάσου να μην υπάρχουν θρησκείες» ότι φανταζόταν «ένα κόσμο χωρίς θρησκευτικά δόγματα» και χωρίς αντιπαραθέσεις του τύπου «ο δικός μου Θεός είναι ανώτερος από τον δικό σου».

Βίντεο: IMAGINE. (Ultimate Mix, 2020) - John Lennon 
& The Plastic Ono Band (with the Flux Fiddlers) HD

Χωρίς θρησκείες, χωρίς σύνορα, χωρίς ιδιοκτησία. Ο πρώην Beatle παραδέχθηκε αργότερα ότι οι προτάσεις του σχετίζονται με τον κομμουνισμό: «Είναι στην ουσία το κομμουνιστικό μανιφέστο, αν και δεν θα έλεγα ότι είμαι κομμουνιστής ή μέλος σε κάποιο κίνημα», έλεγε στο αμερικανικό περιοδικό.

Στο μνημείο «Strawberry Fields» στο Central Park τιμάται ο σημαντικός βρετανός δημιουργός και η παρακαταθήκη του. Εδώ συγκεντρώνονται μουσικοί, αλλά και οπαδοί της μουσικής του για να τραγουδήσουν τα τραγούδια του, τους στίχους των οποίων δεν θα έπρεπε να παίρνουμε πάντα κυριολεκτικά. Όπως και να 'χει όμως, το «Imagine» είναι ένα διαχρονικό τραγούδι, που δίνει ελπίδα σε δύσκολους καιρούς για ένα καλύτερο κόσμο. Προφανώς για αυτό το πολυαγαπημένο τραγούδι θεωρείται διαχρονικό, τόσο επίκαιρο όσο το 1971 και ίσως ακόμα πιο δημοφιλές.

Φίλιπ Ντέτλεφς, dpa
Πηγή: Deutsche Welle 

Σχετικές αναρτήσεις:
Τζον Λένον, η δολοφονία του στις 8 Δεκεμβρίου 1980 (
8 Δεκεμβρίου 2015)
«Imagine»: 45 χρόνια από το πλέον διάσημο αντιπολεμικό τραγούδι του Τζον Λένον (
12 Οκτωβρίου 2016)

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου