24 Οκτωβρίου 2021

Η επίπτωση των φόρων σε καύσιμα και ενέργεια στην Ελλάδα

Στα καύσιμα οι φόροι στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Αντίθετα η επίπτωση των φόρων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μικρή.

Η επίπτωση των φόρων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι μικρή και η όποια μείωση δεν μπορεί να προστατέψει τα νοικοκυριά από τις τεράστιες επιβαρύνσεις. Αντίθετα, στα καύσιμα κίνησης – βενζίνη, πετρέλαιο- αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι φόροι είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Η μείωσή τους όμως προϋποθέτει τη διάθεση πολύ μεγάλου δημοσιονομικού χώρου ενώ το κρατικό χρήμα δεν θα πήγαινε για την ενίσχυση των πιο αδύναμων αλλά για το σύνολο του πληθυσμού ακόμη και γι’ αυτούς που πλήττονται πολύ λίγο (αναλογικά με το εισόδημά τους) από την ενεργειακή κρίση.

Το φορολογικό crash test της ενέργειας, δείχνει ότι ενώ στην αμόλυβδη η συμμετοχή των φόρων φτάνει στο 60% -με τη συμμετοχή στα πετρέλαια να είναι κοντά στο 45-50% τόσο για την θέρμανση όσο και για την κίνηση- στο ρεύμα όπου εντοπίζεται και το πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, η συμμετοχή των φόρων στην τιμή λιανικής είναι πολύ χαμηλότερη του 10%.

1. Στην αμόλυβδη βενζίνη, η μέση τιμή στη χώρα, διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 1,75 ευρώ. ΟΙ φόροι και τα τέλη φτάνουν στα 1,05 ευρώ δηλαδή στο 60,17% της τιμής λιανικής. Η τιμή του διυλιστηρίου είναι 59 λεπτά και το κέρδος των εταιρειών εμπορίας, 10,4 λεπτά του ευρώ. Για την τρέχουσα περίοδο, η τιμή πρό φόρων στην Ελλάδα είναι η 14η ακριβότερη στην Ευρώπη αλλά με την επιβολή των εξαιρετικά υψηλών φόρων, φτάνει στην 5η θέση. Ακριβότερη τιμή λιανικής έχει αυτή τη στιγμή μόνο η Ολλανδία, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία.

2. Στο πετρέλαιο κίνησης η μέση τιμή στη χώρα διαμορφώνεται στα 1,5 ευρώ με τους φόρους και τα τέλη να αντιστοιχούν στα 71 λεπτά ή στο 47,76% της τιμής λιανικής. Η τιμή του διυλιστηρίου είναι στα 63 λεπτά του ευρώ και το περιθώριο κέρδους των εταιρειών στα 14,6 λεπτά. Σε τιμές πρό φόρων η Ελλάδα είναι η 8η ακριβότερη χώρα της Ευρώπη και σε τιμή μετά φόρων στην 13η θέση κάτω και από τον κοινοτικό μέσο όρο.

3. Στο πετρέλαιο θέρμανσης, με την μέση τιμή στα 1,16 ευρώ, οι φόροι φτάνουν στα 51,56 ευρώ ή στο 44,45% της τιμής. Το κέρδος των εταιρειών εμπορίας είναι 8,7 λεπτά και η τιμή του διυλιστηρίου στα 55 λεπτά.

4. Στην ηλεκτρική ενέργεια, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (για την οικιακή χρήση) ανέρχεται στα 2,2 ευρώ ανά MWh, ή στα 0,0022 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επίσης, εφαρμόζεται ΦΠΑ 6% που σημαίνει ότι με την τιμή της κιλοβατώρας να ξεπερνά τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα σε τελική τιμή, η τελική επίπτωση των φόρων στην νέα τιμή λιανικής είναι πολύ περιορισμένη.

5. Στο φυσικό αέριο για οικιακή θέρμανση, η Ελλάδα επιβαρύνει την τιμή με ειδικό φόρο 0,3 ευρώ ανά GL που είναι και η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι το 2020 που ήταν μια ειδική χρονιά, σύμφωνα με το moneyreview.gr, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης απέδωσε 457 εκατ. ευρώ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια 159 εκατ. ευρώ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο 32 εκατ. ευρώ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης 1,319 δις. ευρώ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στις βενζίνες 1,9 δις. ευρώ με τον ειδικό φόρο στο υγραέριο να αποδίδει 94 εκατ. ευρώ. Σύνολο: κοντά στα 4 δις. ευρώ.

Πηγή: moneyreview.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου