9 Οκτωβρίου 2021

OOΣΑ: Επιτεύχθηκε συμφωνία για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%

Σε συμφωνία ορόσημο προχώρησαν την Παρασκευή οι 136 από τις 140 χώρες του ΟΟΣΑ για την πιο σαρωτική μεταρρύθμιση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων εδώ και έναν αιώνα, σε μία κίνηση που έχει ως στόχο να βάλει τέλος στην φοροαποφυγή των πολυεθνικών. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι νέοι κανονισμοί θα δώσουν στις κυβερνήσεις επιπλέον έσοδα της τάξης των 150 δισ. δολαρίων ετησίως.

Η μεταρρύθμιση ανοίγει πλέον το δρόμο για τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εταιρικού φόρου του 15%, αποτρέποντας τις επιχειρήσεις να επιλέγουν ως έδρα χώρες με χαμηλή φορολογία.

Τη συμφωνία αποδέχτηκαν όλες οι χώρες της Ε.Ε. και της G20, μετά την αλλαγή πλεύσης από την Ιρλανδία, την Εσθονία και την Ουγγαρία, οι οποίες αποφάσισαν να δώσουν τελικά το «πράσινο φως» στη σημερινή συνεδρίαση. Αντίθετα, τέσσερις χώρες - η Κένυα, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα - δεν έχουν προσχωρήσει ακόμη στη συμφωνία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία θα κάνει τις διεθνές φορολογικές ρυθμίσεις δικαιότερες και θα λειτουργήσουν καλύτερα... Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για μια αποτελεσματική και ισορροπημένη πολυμέρεια».

Ωστόσο, η συμφωνία, που προετοιμάζεται εδώ και μία δεκαετία, θα χρειαστεί ακόμη αρκετό χρόνο για να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών, λαμβάνοντας υπόψη και το αμερικανικό Κογκρέσο που εμφανίζεται διχασμένο.

«Η παγκόσμια συμφωνία που επιτεύχθηκε για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις θα διασφαλίσει ότι οι ψηφιακοί κολοσσοί θα πληρώνουν ένα δίκαιο ποσό φόρου στις χώρες όπου κερδίζουν το εισόδημά τους», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. «Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια πραγματική δημοσιονομική επανάσταση» πρόσθεσε.

«Τώρα έχουμε ανοιχτό δρόμο για δικαιότερο φορολογικό σύστημα, όπου οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες θα πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους όπου κι αν δραστηριοποιούνται» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, για να καταστήσουμε το παγκόσμιο φορολογικό μας σύστημα πιο δίκαιο. Η Επιτροπή υποστηρίζει σθεναρά αυτή τη διεθνή προσπάθεια», τονίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί από τους ηγέτες της Ομάδας του G20 όταν θα συναντηθούν στην Ρώμη στο τέλος του μήνα. Ωστόσο, τα κοινοβούλια θα χρειαστεί να αλλάξουν τις εθνικές νομοθεσίες τους και να τροποποιήσουν τις διεθνείς συνθήκες προκειμένου να θέσουν σε ισχύ τη νέα συμφωνία. Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι οι χώρες σκοπεύουν να υπογράψουν μια διεθνή σύμβαση το 2022, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το 2023, κάτι που θεωρείται πως είναι ένας αρκετά «φιλόδοξος στόχος».

Πηγές: moneyreview.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις:
G20: Πράσινο φως στη συμφωνία για φορολόγηση των πολυεθνικών (11.7.2021)
Συμφωνία «ορόσημο» για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο. Υπέγραψαν 130 χώρες (2.7.2021)
G7: Ιστορική συμφωνία για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%. (6.6.2021)

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου