15 Οκτωβρίου 2021

Σκηνές χάους στην Αττική από την κακοκαιρία «Μπάλλος»

Σοβαρά προβλήματα και πρωτοφανείς σκηνές χάους προκάλεσε την Πέμπτη στο λεκανοπέδιο της Αττικής η κακοκαιρία «Μπάλλος».

«Σε οκτώ ώρες, έχει πέσει ήδη σχεδόν ο μισός όγκος νερού που πέφτει όλο το χρόνο στην πόλη» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook  ο μετεωρολόγος  Γιάννης Καλλιάνος, που κάνει λόγο για μια τις πιο έντονες κακοκαιρίες των τελευταίων πέντε ετών.


Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από λεωφορείο που ακινητοποιήθηκε και καλύφθηκε από το νερό στο σημείο της παλιάς Λεωφόρου Ποσειδώνος, κάτω από το ΚΠΙΣΝ. Μάλιστα, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν βίντεο με τους επιβάτες να προσπαθούν να αποβιβαστούν, χωρίς -ευτυχώς- να σημειωθούν τραυματισμοί.


Την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου προκάλεσαν οι εικόνες που καταγράφηκαν από τα Μέσα Ενημέρωσης με τους επιβάτες του εγκλωβισμένου από τη βροχή λεωφορείου, κάτω από τη γέφυρα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος να περπατούν μέσα στο νερό για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους. Η κ. Παπαγεωργακοπούου έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στον προϊστάμενο της Ποινικής Δίωξης Αντώνη Ελευθεριάνο προκειμένου να διερευνηθεί γιατί πλημμύρισε η γέφυρα και προς τούτο θα ληφθούν καταθέσεις για να διαπιστωθεί εάν είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και εάν είχαν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα από τους αρμόδιους φορείς.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, η εντόνη βροχόπτωση προκάλεσε τη συσσώρευση υδάτων στον περιφερειακό Λυκαβηττού. Ο δρόμος πλημμύρισε, καθώς μεγάλη ποσότητα νερού κατεβαίνε από τον λόφο [Δείτε το βίντεο στο https://www.youtube.com/watch?v=R-93BMQUvlc&t=3s], ενώ στην Υμηττού στο Παγκράτι οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ρυάκια.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια, το 2ο Δημοτικό Σχολείο πλημμύρισε και οι μαθητές αναγκάστηκαν να φτιάξουν… γέφυρα με θρανία (φωτογραφία αριστερά) για να βγουν από τις τάξεις, όπως αποτυπώνεται και σε βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=BtsqPhK2Y9c&t=6s

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» προκάλεσε προβλήματα και στο κτίριο της Βουλής. Το μεσημέρι, μικρή ποσότητα νερού εισέρευσε στο εσωτερικό περιστύλιο, στον χώρο της έκθεσης για τα 200 χρόνια από το 1821, ενώ θραύσμα μαρμάρου έπεσε στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, δίπλα από την είσοδο επί της οδού Αμαλίας.

Μεγάλης έκτασης καταστροφή σημειώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Το ισόγειο, όπου βρίσκεται η έκθεση του Μουσείου, οι χώροι υποδοχής, τα καμαρίνια του Θεάτρου, τα γραφεία, καθώς και τα δύο υπόγεια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, όπου σημειωτέον υπάρχει και υποσταθμός της ΔΕΗ, πλημμύρισαν.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερη ύψη βροχής έχουν καταγραφεί σε Πατήσια, Περιστέρι και Αμπελόκηπους. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων.

Στον Κολωνό ορισμένοι δεν δίστασαν να βγάλουν ακόμη και κανό για να διαμαρτυρηθούν ή και να διακωμωδήσουν (όταν το ύψος του νέρου φτάνει μόλις μέχρι τον αστράγαλο) την κατάσταση (φωτ. INTIME).

Κλειστά παραμένουν την Παρασκευή και όλα τα σχολεία στην Αττική, «για προληπτικούς λόγους ασφάλειας των μαθητών και εξαιτίας των δυσκολιών μετακίνησης που πιθανόν προκύψουν εξαιτίας της κακοκαιρίας», όπως αναφέρεται στην απόφαση του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας στους δρόμους της Αττικής παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση με τους οδηγούς να παραμείνουν για αρκετή ώρα ακινητοποιημένοι στα οχήματά τους, ενώ σε ορισμένους δρόμους η κυκλοφορία των οχημάτων είχε διακοπεί. Επίσης είχαν διακοπεί και τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ από και προς Κηφισιά. 


Σαρωτική ήταν η επέλαση του «Μπάλλου» στη χώρα. Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν σε Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα, Εύβοια και Αττική, ενώ οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και σήμερα Παρασκευή, καθώς το κύμα κακοκαιρίας παραμένει ενεργό.

Και στη Θεσσαλονίκη: Υποχώρησε το οδόστρωμα στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως Βότση στη Θεσσαλονίκη, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος», η οποία πλήττει και τη συμπρωτεύουσα. Από την υποχώρηση δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, όμως ακινητοποιήθηκε λεωφορείο που εξυπηρετούσε εργαζόμενους εταιρείας. Σύμφωνα με μαρτυρίες των επιβατών ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και ξαφνικά το λεωφορείο σταμάτησε να κινείται. Κανείς από τους 15 εργαζόμενους δεν τραυματίστηκε και όλοι αποβιβάστηκαν κανονικά από το όχημα.

Η κλιματική κρίση ως πραγματικότητα (και ως άλλοθι)

«Η βροχόπτωση που έπληξε την Αττική ήταν και πρωτόγνωρη και μια τρομακτική υπενθύμιση ότι καλούμαστε να (επι)ζήσουμε σε ένα όλο και πιο ακραίο περιβάλλον. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται διαχρονικές ανεπάρκειες του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης» σχολιάζει ο Αλέκος Παπαναστασίου στο protagon.gr και μεταξύ άλλων προσθέτει:

«Κανείς δεν ζητάει από το (ελληνικό) κράτος να δαμάσει τη Φύση, πόσο μάλλον μια Φύση που πλέον αιφνδιάζει τους πάντες, βγαίνοντας από τα μοντέλα και μας βομβαρδίζει τη μία με τρομακτικές ξηρασίες και την άλλη με πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις. Αλλά δικαιούται κανείς να ζητάει να έχουν καθαριστεί αυτά τα ρημάδια τα φρεάτια...

Δικαιούται, επίσης, κανείς να ζητάει από ένα κράτος εν έτει 2021 να μην υπάρχουν σχολικές αίθουσες σε κοντέινερ ώστε να μη χρειάζεται τα παιδιά να παίζουν με γέφυρες-θρανία για να γλιτώσουν από τη βροχή. Το υπουργείο Παιδείας αισθάνεται καλά με αυτήν την εικόνα; Ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας; Ή του αρκεί μόνο που θα γίνει η Αγια Σοφιά;

Δικαιούται κανείς να είναι σίγουρος ότι ο επαγγελματίας οδηγός στο λεωφορείο που επιβιβάζεται, δεν θα αποφασίσει σε ημέρα καταιγίδας να το παίξει survivor βουτώντας το όχημα σε πλημμυρισμένη γέφυρα με αποτέλεσμα να δούμε εικόνες περουβιανών Ανδεων να κάνουν τον γύρο του κόσμου από την Αθήνα μέσω του Associated Press»...

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, twitter.com, youtube.com, Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου