30 Οκτωβρίου 2021

To Facebook αλλάζει όνομα, θα λέγεται Meta

To δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο αλλάζει όνομα,  η μητρική εταιρεία θα μετονομαστεί σε Meta. Η Facebook Inc ανακοίνωσε την τεράστια αυτή αλλαγή, δηλώνοντας πως το νέο όνομα εκπροσωπεί καλύτερα τη δραστηριότητά της. Ο ιδρυτής του facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έκανε την απόδραση στο μέλλον και ανακοίνωσε την αλλαγή της ονομασίας κατά τη διάρκεια συνεδρίου εικονικής πραγματικότητας.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, η αλλαγή αντανακλά τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της εταιρείας για δραστηριοποίηση πέρα ​​από τον τομέα των social media, στο metaverse, έναν νέο διαδικτυακό κόσμο, ο οποίος θα επιτρέπει στους χρήστες να συνυπάρχουν και να αλληλεπιδρούν σε εικονικούς χώρους μέσω της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας.

«Όταν ξεκίνησα το Facebook, πληκτρολογούσαμε ως επί το πλείστον κείμενο σε ιστοσελίδες. Όταν αποκτήσαμε τηλέφωνα με κάμερες, το διαδίκτυο έγινε πιο οπτικό και κινητό. Καθώς οι συνδέσεις γίνονταν ταχύτερες, το βίντεο έγινε ένας πλουσιότερος τρόπος να μοιραζόμαστε εμπειρίες» δήλωσε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Mark Zuckerberg

FOUNDER'S LETTER, 2021

We are at the beginning of the next chapter for the internet, and it's the next chapter for our company too.

In recent decades, technology has given people the power to connect and express ourselves more naturally. When I started Facebook, we mostly typed text on websites. When we got phones with cameras, the internet became more visual and mobile. As connections got faster, video became a richer way to share experiences. We've gone from desktop to web ...

Δείτε περισσότερα
Ο κ. Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό μετονομάζει την μητρική εταιρία σε Meta, αλλά κάθε εφαρμογή όπως το Facebook, το WhatsApp και το Instagram θα διατηρήσει κανονικά την ονομασία της. Από τον Δεκέμβριο όμως η Meta Platforms Inc. θα έχει στο χρηματιστήριο τη συντομογραφία MVRS.


Αντιδράσεις: Η μετονομασία ανόητη ή έξυπνη;

Μεγάλη ποικιλία αντιδράσεων προκάλεσε η μετονομασία της εταιρίας των Facebook, Instagram κλπ. σε Μετά, ή Μέτα κατά το αγγλικότερο, στην προσπάθεια του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να αλλάξει την εικόνα του ταλαιπωρημένου τους τελευταίους μήνες ομίλου του. Άλλοι απορρίπτουν την αλλαγή ονόματος ως ανόητη και αποπροσανατολιστική και άλλοι την αποκαλούν καλοδεχούμενη και έξυπνη.

Όπως ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένη παρουσίαση 90 λεπτών την Πέμπτη ο συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας, η τελευταία συμμετέχει στην προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός απέραντου ψηφιακού κόσμου που έχει ονομαστεί «metaverse», δηλαδή εικονικό σύμπαν στα ελληνικά.

Η ανακοίνωση προκάλεσε, όπως αναμενόταν, κύμα αντιδράσεων, θετικών και αρνητικών, ενώ ακόμη και ο εκτελεστικός διευθυντής της Twitter Inc., Τζακ Ντόρσι έσπευσε να διατυπώσει θετική άποψη, αν και άλλες φορές επικρίνει την αντίπαλη πλατφόρμα του Facebook.

Ο διάσημος στη Σίλικον Βάλεϊ λάτρης της εικονικής πραγματικότητας Ρόμπερτ Σκομπλ έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι «πρόκειται για τη λάθος εταιρεία που πάει να μας πουλήσει το μέλλον», και χαρακτήρισε την παρουσίαση του κ. Ζούκερμπεργκ «σπρέι λέξεων».

Ο Μπαμπινιώτης, μέσω Facebook, δίνει την ετυμολογία του Meta

Την αλλαγή του ονόματος της Facebook Inc. σε Meta, που παραπέμπει στην ελληνική λέξη «μετά», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης: 
"Ανέφερε επίσης -ο Ζάκερμπεργκ- ότι o όρος Meta είναι μια ελληνική λέξη που σημαίνει το «πέρα» και επιλέχθηκε επειδή συμβολίζει ότι πάντα υπάρχει χώρος και δυνατότητα να χτίζουμε κάτι καινούργιο" Πηγή: Protagon.gr
Όλα ξεκίνησαν από την ΜΕΤΑ-ΦΥΣΙΚΗ στην φιλοσοφία, που εξετάζει ό,τι είναι «πέρα από" την εμπειρική πραγματικότητα και τον αισθητό κόσμο, την μετάβαση σε έναν υπερβατικό κόσμο, τον κόσμο τής «πρώτης φιλοσοφίας» που μελετά το «εἶναι», την ουσία των όντων. Ο όρος μετα…
Δείτε περισσότερα
Αρχικά, παραθέτει τις δηλώσεις του ίδιου του Μάρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως η ελληνική λέξη Meta επιλέχθηκε γιατί σημαίνει το «πέρα» και συμβολίζει την πορεία προς ένα μέλλον «πέρα από τα όρια της απόστασης και της φυσικής», όπου όλοι θα μπορούν «να δημιουργούν νέες ευκαιρίες» και «να βιώνουν καινούργια πράγματα».

Στη συνέχεια, ο κ. Μπαμπινιώτης δίνει τον ορισμό της λέξης όπως υπάρχει στο λεξικό του: «Μετα- […] 5. (α) υπέρβαση ή κριτική σε επιστήμη, μέθοδο κ.ά.: μετα-μοντερνισμός, μετα-ηθική (β) σχέση ή ενασχόληση με κάτι: μετα-γλώσσα, μετα-λεξικογραφία».

Πηγές: kathimerini.gr, Facebook, Bloomberg

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου