22 Οκτωβρίου 2021

ΚΙΝΑΛ: Εξι υποψήφιοι για την ηγεσία

Επειτα από δέκα ημέρες συνεχών ανατροπών, η χθεσινή κατάθεση υπογραφών των υποψηφίων ήρθε να σηματοδοτήσει και τυπικά το έναυσμα της κούρσας για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Το τέλος της μεταβατικής αυτής περιόδου, που σημαδεύτηκε από την απόσυρση της Φ. Γεννηματά, βρίσκει στην αφετηρία έξι δρομείς, καθώς μετά την κάθοδο του Γ. Παπανδρέου ο Βασίλης Κεγκέρογλου ανακοίνωσε την –προαναγγελθείσα– απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

Ετσι, εκτός του πρώην πρωθυπουργού και των κ. Λοβέρδου, Ανδρουλάκη και Καστανίδη, στη μάχη παραμένουν οι κ. Γερουλάνος και Χρηστίδης, συμπληρώνοντας το εκλογικό παζλ. Το αν αυτό το παζλ θα παραμείνει πλήρες έως τις 5 Δεκεμβρίου είναι ένα ερώτημα που δεν αποκλείεται να αναδυθεί εκ νέου τις επόμενες έξι εβδομάδες.

Ως προς τις υπογραφές, οι κ. Λοβέρδος και Καστανίδης τις είχαν ήδη καταθέσει από την περασμένη εβδομάδα. Ο πρώτος κατέθεσε 5.200 μελών από το μητρώο και σύμφωνα με το περιβάλλον του έχει συγκεντρώσει συνολικά 22.100, ενώ ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κατέθεσε περίπου 8.400. Τελευταίος έφτασε χθες στη Χαρ. Τρικούπη ο κ. Παπανδρέου, καταθέτοντας 82 υπογραφές από την Κεντρική Επιτροπή και σχεδόν 20.000 από μέλη και φίλους του κόμματος.

Η άφιξη του πρώην πρωθυπουργού, μάλιστα, συνέπεσε με την αναχώρηση του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον οποίο είχε σύντομο τετ α τετ. Ο ευρωβουλευτής, που κατέθεσε 20.000 υπογραφές (110 από την Κ.Ε. σύμφωνα με το περιβάλλον του), σε δήλωσή του έστειλε σαφές μήνυμα υπέρ της ανανέωσης, χαρακτηρίζοντάς την «βασική προϋπόθεση αναγέννησης». «Είναι η ώρα να σπάσουμε τις επετηρίδες», συμπλήρωσε προς την ίδια κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο κ. Γερουλάνος κατέθεσε 6.245 υπογραφές πολιτών που, όπως είπε, «θέλουν να δουν την προοδευτική παράταξη να γίνεται ξανά δύναμη ελπίδας».

Για «7.000 τιμητικές υπογραφές» έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Παύλος Χρηστίδης, προτάσσοντας με τη σειρά του το «χαρτί» της ανανέωσης, καθώς τόνισε ότι η υποψηφιότητά του «θέλει να εκφράσει τις αγωνίες των Ελλήνων και ειδικά της νέας γενιάς». Συνολικά δηλαδή κατατέθηκαν 83.000 υπογραφές, εξέλιξη που σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη δείχνει το ενδιαφέρον για την αναμέτρηση.

Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά λίγες ώρες από την είσοδο του κ. Παπανδρέου στην κούρσα, για να τεθεί και ο ίδιος στο «κάδρο» του… προεκλογικού κλίματος. Χωρίς να τον κατονομάσει, αλλά αναφερόμενος εμμέσως στην προχθεσινή –και συνήθη– αποστροφή του πρώην πρωθυπουργού περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο (ρ/σ ΣΚΑΪ) για «ύποπτο όρο». «Εξυφαίνεται απόπειρα για μέτωπο ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως με προσθήκη και του κόμματος Βαρουφάκη. Αυτό το σενάριο θα το ακυρώσω την ημέρα της εκλογής μου», σημείωσε ο βουλευτής Αθηνών.

Απάντηση από την πλευρά Παπανδρέου δεν υπήρξε, ωστόσο η αίσθηση που εκπέμπεται από το περιβάλλον του είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα διστάσει να εισέλθει σε αντιπαραθέσεις υψηλών τόνων, που φαίνεται πως δεν θα λείψουν. Τη δήλωση Λοβέρδου σχολίασε, πάντως, με νόημα ο Χάρης Καστανίδης, μέσω Twitter, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν ύποπτοι όροι, αλλά αποκτούν διαφορετική σημασία ανάλογα με τους ανθρώπους που εκφωνούν τις λέξεις».

Πηγή: kathimerini.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου