12 Οκτωβρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Eξεταστική επιτροπή για χειραγώγηση της κοινής γνώμης

«Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν οι κατ' επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων που αποτελούν και το αντικείμενο της χειραγώγησης», ζητάει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συντάκτες της πρότασης περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν όσο κυβερνούσαν, απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα, με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην Αυστρία και σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά «να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση».

Την κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας: 

Αλέξης Τσίπρας - Alexis Tsipras @atsipras
Καταθέσαμε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από Λίστα Πέτσα ως εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;

ΝΔ: Οι συντάκτες της πρότασης περιγράφουν κάτι που δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν όσο κυβερνούσαν

«Οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για την κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Επισημαίνει ο κ. 
Οικονόμου ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι «ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή, προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία, για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση» και προσθέτει ότι όλα τα ζητήματα που επικαλείται έχουν απαντηθεί πολλές φορές και το ίδιο θα γίνει αν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών.

 Δημοσκοποίσεις που δημοσιεύονταν στο Documento του Βαξεβάνη

«Είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, τα έργα και τις ημέρες της τετραετίας 2015 – 2019» αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης και προσθέτει: «Ποιος δεν θυμάται, άραγε, τις μετρήσεις από εταιρείες που ξεφύτρωναν από το πουθενά και δημοσιεύονταν σε φίλα προσκείμενη εφημερίδα στον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφάνιζαν τη διαφορά, λίγο πριν τις εκλογές, στις δύο και δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες; Ποιος δεν θυμάται την προσπάθεια που κάνατε, προκειμένου να χειραγωγήσετε τον διαγωνισμό με τις άδειες των μέσων μαζικής ενημέρωσης; Ποιος δεν θυμάται όσα αποκαλύφθηκαν πρόσφατα για τις υπόγειες διαδρομές χρηματοδότησης, προκειμένου να εκδοθεί η εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη; Αν συσταθεί αυτή η επιτροπή, θα είναι, λοιπόν, μια πολύ ενδιαφέρουσα ευκαιρία για να τα θυμηθούμε όλα αυτά. Διότι, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, γελάνε και τα βοσκοτόπια με τα ζητήματα που θέτετε».

Συμφωνούν με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής τα υπόλοιπα κόμματα

Κατ αρχήν θετικά βλέπει το Κίνημα Αλλαγής τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να διερευνηθεί εάν γίνεται χειραγώγηση της κοινής γνώμης μεσω των δημοσκοπήσεων.

«Θα ήταν χρήσιμο αυτά να τα διερευνήσουμε όχι για τα τελευταία 2,5 χρόνια μόνο αλλά και για τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ... Να σας θυμίζω ότι ελάχιστες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, υπήρχαν δημοσκοπήσεις που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά 10 και περισσότερες μονάδες, όταν το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αντίστροφο. Έλεγχος λοιπόν για τα πάντα και τους πάντες από το 2015 και μετά» αναφέρει η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Το ΚΚΕ «ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά "με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος", ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΜεΡΑ 25 «συμφωνεί να ανοίξει ο Φάκελος των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής "Ενημέρωσης" και των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων»

Πηγές: Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, twitter.com

Σχετική ανάρτηση: Τσίπρας και Οικονόμου για στημένες δημοσκοπήσεις και χειραγώγηση ΜΜΕ

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου