1 Ιουνίου 2023

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 1.6.2023

Αρχικά, μετά την «οδυνηρή ήττα» στις εκλογές, είπε να παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας αλλά αμέσως μετά σκέφτηκε τους ψηφοφόρους του, που υποφέρουν από το σύνδρομο Στοκχόλμης (τα θύματα που εκφράζουν συμπάθεια για τον θύτη) και αποφάσισε να παραμείνει! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας:
Συγκεκριμένα, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο Star Chanel, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, είπε μεταξύ άλλων:
«Δε θα κρυφτώ, δεν ξέρω ποια είναι η εντύπωσή σας για τους πολιτικούς. Το πρώτο που σκέφθηκα μετά την ήττα, ήταν η παραίτηση. Δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος», είπε και συμπλήρωσε:
«Οταν όμως ξεπέρασα το σοκ, συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποτακτήσω. Δεν έχω δικαίωμα να αφήσω το 1,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους που μας εμπιστεύθηκαν, και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, να τους αφήσω μόνους σε μία δύσκολη στιγμή. Αυτό που προέχει τώρα είναι να σταθούμε στα πόδια μας, να ανασυγκροτηθούμε και να δώσουμε μία νέα μάχη».

Τι είναι το σύνδρομο της Στοκχόλμης:
Το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο τα θύματα (πχ όμηροι) εκφράζουν συμπάθεια και έχουν θετικά συναισθήματα προς τους θύτες (πχ απαγωγείς τους), μερικές φορές σε σημείο που να τους υπερασπίζονται και να ταυτίζονται μαζί τους.
Ο όρος αυτός προήλθε μετά την ληστεία που έγινε σε υποκατάστημα της τράπεζας Kreditbanken στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, τον Αύγουστο του 1973. Τότε, δύο ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν σε αυτήν και απήγαγαν 4 υπαλλήλους της τράπεζας για 6 μέρες. Μετά τη σύλληψη των δραστών, οι όμηροι προσπάθησαν να συλλέξουν χρήματα, για να ενισχύσουν τον δικαστικό αγώνα των απαγωγέων τους ενώ αρνήθηκαν να καταθέσουν εναντίον τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου