1 Ιουνίου 2023

Ο ευφυής, ευρηματικός και οξύθυμος Θεόδωρος Πάγκαλος

«Ο Θόδωρος Πάγκαλος, που "έφυγε" χθες σε ηλικία 84 ετών, ήταν πιο μεγάλος από τη ζωή. Ευφυής, ευρηματικός, με τολμηρό αυτοσαρκασμό, ήταν ένας διανοούμενος της πολιτικής. Κοσμοπολίτης, με απίθανες γνώσεις, γοητευτικός, κυκλοθυμικός, αυτοκαταστροφικός και οξύθυμος, έζησε και πολιτεύθηκε στα όρια
», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα στην kathimerini.gr

Καλλιεργημένος και καίριος στις παρεμβάσεις του, αλλά και ικανός να χύσει την καρδάρα με το γάλα με μια άγαρμπη κίνηση – όπως όταν στο απόγειο της πολιτικής καριέρας του, που θα μπορούσε να τον φέρει κοντά στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, αποκάλεσε τον αντίπαλό τους στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, «κύριο Τίποτα», προκαλώντας την κατακραυγή των ψηφοφόρων που τον οδήγησε στην ήττα. 

Είχε το θάρρος να αποκαλέσει τη Γερμανία «οικονομικό γίγαντα με πήλινα πόδια» και «πολιτικό γίγαντα με μυαλό μικρού παιδιού» για τη στάση που τήρησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έφθασε να αντιμετωπίζει με βάση τα δικά της αποκλειστικά συμφέροντα την Ευρώπη.

Η φράση του «μαζί τα φάγαμε» μετά τη χρεοκοπία της χώρας και την υπογραφή μνημονίου από τον Γ. Παπανδρέου ξεσήκωσε θύελλα στην Αριστερά. Συμπύκνωσε όμως τη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας μέσα από τις πελατειακές σχέσεις διαφθοράς ανάμεσα στα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα και τους πολίτες. Με μικρότερες, αλλά υπαρκτές ευθύνες και των κομμάτων της αριστερής αντιπολίτευσης, που δεν έπαψαν να ζητούν αυξήσεις μισθών και συντάξεων, παίζοντας σημαντικό ρόλο στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.


Ακολουθούν κάποια αποσπάσματα από παλιές, σχετικές με τον Θ. Πάγκαλο, αναρτήσεις μας:

Πάγκαλος: Χορευτής του Dancing και Μαυρογυαλούρος ο Τσίπρας 
5 Φεβρουαρίου 2013
Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτηρίζοντας τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ημιμαθή, αγράμματο και επικοινωνιακό φαινόμενο και παρομοιάζοντας τον με… χορευτή του Dancing. 
Είπε για τον Αλέξη Τσίπρα: 
«Είναι εντελώς ημιμαθής και αγράμματος, είναι προφανές ότι δεν ξέρει στοιχειώδη πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος, συνέντευξή του στο Βηmagazino, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «μένει σε ένα επίπεδο ευφυολογημάτων και πρώτων σελίδων εφημερίδων».
«Είναι καθαρά επικοινωνιακό φαινόμενο. Είναι σαν τον κύριο Κωστόπουλο, σαν αυτούς που χορεύουν στο "Dancing with the stars", σαν τις διάφορες ηθοποιούς των σήριαλ» πρόσθεσε.
Μιλώντας (στις 4.2.2013) στον ΒΗΜΑ FM ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε για τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ:
Υπάρχει μια κίνηση «δεν πληρώνω», χάρη στην οποία ένα κόμμα έγινε αξιωματική αντιπολίτευση.
Και υπάρχει ένας αρχηγός κόμματος, που θέλει αν γίνει πρωθυπουργός, ο οποίος δεν μας λέει αν έχει πληρώσει ή όχι το χαράτσι. Να μας πει καθαρά, έτσι γίνονται οι συζητήσεις στη δημοκρατία, όχι με φούμαρα, όχι με αλητείες. Αλλά εδώ, ο καθένας που κάνει αλητείες επιβραβεύεται με την απάντηση που έδωσε, διότι νομίζει ότι ο ελληνικός λαός είναι αγέλη και μπορεί να τον περιφρονεί. Έχει δικαίωμα να τον περιφρονεί!
Είναι αρχηγός κόμματος με 27% και με αυτά που λέει στους αγρότες που τον άκουγα, «έργα, όχι λόγια», θυμάστε τον μακαρίτη τον Κωνσταντάρα ως Μαυρογυαλούρο που έβγαζε λόγο και έλεγε «έργα, όχι λόγια;». Υπάρχει πολιτικός, από τότε που δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος και ήμασταν με τις φουστανέλες, που να έχει απευθυνθεί προς το εκλογικό του σώμα και να μην έχει πει «έργα, όχι λόγια»; Αυτό είναι η καινοφανής άποψη του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό ήρθε να κομίσει στην πολιτική;

Πάγκαλος: «Ο Άκης δεν έκανε ούτε για θυρωρός των γραφείων του ΠΑΣΟΚ»
14 Ιανουαρίου 2014
Στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΒΗΜΑ FM 99,5, ο πρώην υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος που ήταν για μια ακόμη φορά χειμαρρώδης.
Είπε για τον Ακη Τσοχατζόπουλο:
«...Τον Ακη Τσοχατζόπουλο δεν τον είχα υποστηρίξει σε τίποτα. Ούτε για θυρωρό των γραφείων του ΠΑΣΟΚ δεν θα τον ψήφιζα, για μια σειρά από λόγους, που δεν ήταν πάντοτε λόγοι νομιμότητας. Ουδέποτε τον έχω υποστηρίξει...», είπε αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Αμυνας που έχει καταδικαστεί για τις χρυσές μίζες για τα εξοπλιστικά.

Ο Θ. Πάγκαλος μιλά για την απουσία Τσίπρα από τα ευρω-ντιμπέιτ 
1 Μαϊου 2014
Θ. Πάγκαλος: «Ο Τσίπρας καλά έκανε και δεν πήγε θα γινόταν ρεζίλι». 
Το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του Θ. Πάγκαλου "για την απουσία Τσίπρα από τα ευρω-ντιμπέιτ", από "Το Βήμα":
«Ήταν σαν να με ρωτούσατε γιατί δεν πήγε ο Μανδραϊκός στον τελικό του Champions League να παίξει με τη Ρεάλ… Ή, για να πάρω όρους από το μπάσκετ, η ταχύτητα που άλλαζαν τα θέματα ως πάσες ήταν καίρια. Θέματα που δεν είχαν τεθεί ποτέ στην Ελλάδα και δεν μιλάω μόνο εναντίον του κ. Τσίπρα, αλλά και εναντίον των άλλων κομμάτων και σχηματισμών και της πνευματικής τάξης της χώρας και βεβαίως και εναντίον μας. Είναι πράγματα που αγνοούμε και συγχωρέστε με που θα το πω, αλλά αν τα αγνοώ εγώ που ασχολούμαι με θέματα της Ευρώπης, θα τα αγνοούν και άλλοι. Και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πολιτεύεται συνήθως σε ένα επίπεδο πρώτης σελίδας εφημερίδων. Θέματα για την ενέργεια, για τις νέες τεχνολογίες, για την ανταλλαγή εργαζομένων, για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης σε ένα επίπεδο τελείως διαφορετικό από αυτό που συζητάμε εμείς, για την ενοποίηση της Ευρώπης και τα δικαιώματα του Κοινοβουλίου. Επί αυτών, ποιο ελληνικό κόμμα είχε οποτεδήποτε θέσεις; Και δεν μπορούμε να τους υποχρεώσουμε να συζητάνε στο ντιμπέιτ τρεις-τέσσερις χώρες για μια μικρή και ασήμαντη χώρα, όπως είναι η Ελλάδα. Πέντε λεπτά επί τρεις ώρες θα συζητούσαμε, αλλά ο κ. Τσίπρας να βγει και να μιλήσει για τι στα υπόλοιπα; Ο λόγος δίδεται εκ περιτροπής και όλοι θα έπρεπε να παίρνουν θέση και έτσι καλώς έκανε και δεν πήγε ο κ. Τσίπρας. Καλά έκαναν οι σύμβουλοί του και δεν τον έστειλαν εκεί και καλά θα κάνει να αποφύγει και τα άλλα ντιμπέιτ, γιατί θα γίνει ρεζίλι αναπόφευκτα. Είμαι σίγουρος ότι στο ντιμπέιτ αυτό, με την ταχύτητα που έγινε και με τις έννοιες που περιλάμβανε, ο κ. Τσίπρας δεν είχε τίποτα να πει και δεν θα μπορούσε να πει τίποτα. Όχι γιατί δεν ξέρει γλώσσες – που δεν ξέρει, δηλαδή – όχι γιατί δεν είναι συνομιλητής κάποιου επιπέδου, αλλά γιατί δεν έχει σχέση με τα θέματα. Είναι εντελώς αδαής».

Θ. Πάγκαλος: Το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει 
3 Σεπτεμβρίου 2014
«Το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει», δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του κόμματος και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αντικατασταθεί από κάτι άλλο».
«Έχω συνηθίσει στην ιδέα οτι τα κόμματα δεν είναι αιώνια και ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», πρόσθεσε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Μιλώντας για τις εσωκομματικές κόντρες στο Κίνημα, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι «υπάρχουν πολιτικάντηδες αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ της αισχίστης μορφής».

11 Νοεμβρίου 2014
Για πολλά μίλησε, ως συνήθως, ο αθυρόστομος Θεόδωρος Πάγκαλος στον Βασίλη Χιώτη την Τρίτη 11 Νοεμβρίου. Επιλέγουμε, λόγω αυξημένου ...ενδιαφέροντος, όσα είπε για την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. Από "Το Βήμα":
«Η κυρία Δούρου, ως νέα περιφερειάρχης, κατάργησε όλο τον προγραμματισμό που είχε γίνει (για τη διαχείριση των απορριμμάτων) και είναι χρηματοδοτούμενος από την Ευρώπη και προκάλεσε εκ νέου και εξ αρχής προβληματισμό γύρω από το θέμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πλημμυρίσουμε από σκουπίδια σε δυο-τρία χρόνια και θα ζούμε με τα σκουπίδια για μία δεκαετία! Πώς να το λύσει; Με τη μαγική ράβδο; Όλο αυτό το διάστημα, επανεξετάζαμε το σχεδιασμό και η κυρία Δούρου έχει πάει παντού όπου υπάρχουν χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων, στη Φυλή, στο Γραμματικό και στην Κερατέα και έχει πει ότι δεν θα γίνουν χωματερή. Ψάχνω μια αφορμή για να εξηγήσω και να δώσω ένα παράδειγμα γιατί, λόγω της πολιτικής ανευθυνότητας, του πολιτικού λαϊκισμού και της πολιτικής αλητείας αυτών που μας εκπροσωπούν και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή το πιο κατάλληλο παράδειγμα, γιατί είναι σε άνοδο και διεκδικεί την κυβέρνηση, δεν μπορούμε να λύσουμε στοιχειώδη προβλήματα, όπως την εναπόθεση των στερεών αποβλήτων. Δεν μπορούμε να έχουμε κάποιον εκεί, που να μας βγάλει από την ανικανότητα, την ανευθυνότητα και την ασχετοσύνη; Ζητάω να μάθουμε και να κάνουμε το σωστό, το οποίο δεν μπορούμε να το κάνουμε. Είμαστε ανίκανοι πολιτικά και όχι τεχνολογικά κουτότεροι ή υστερούμε. Είμαστε πολιτικά ανίκανοι, κάτω από το πανίσχυρο κράτος της δημαγωγίας και του λαϊκισμού και αυτοί που υπόσχονται να ανατρέψουν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία είναι χειρότεροι από αυτούς που μας κυβερνάνε μέχρι τώρα. Θα τα κάνουν χειρότερα, γιατί κάνουν χειρότερα ήδη... 
17 Δεκεμβρίου 2014
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό BHMA FM 99,5, 
ο Θ. Πάγκαλος εξαπέλυσε μια νέα επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «εκπροσωπεί τον αγανακτισμένο και αποπροσανατολισμένο πολίτη που θέλει να τα αρπάξει, να τα φάει και να μην πληρώνει τα χρέη του» και προειδοποίησε για «λεηλασίες καταστημάτων» και «διαδηλώσεις έξω από τις τράπεζες» την επομένη των εκλογών!
Κληθείς να σχολιάσει τα περί «νταουλιών» προς τις αγορές που είπε πρόσφατα ο Αλ. Τσίπρας, ο Θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «γελοίο» και «νούμερο». «Μα, είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος που να διεκδικεί να γίνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας και να είναι τόσο γελοίος, να λέει αυτή τη γελοιότητα; Υπάρχουν πολίτες στην Ελλάδα που ακούν ένα ανεκδιήγητο νούμερο να λένε ότι θα βαρέσει τα νταούλια και τους ζουρνάδες και θα χορεύουν οι αγορές στο σκοπό του πεντοζάλη; Και θα κάνουμε αυτό το νούμερο Πρωθυπουργό της Ελλάδας; Αυτό το παλαβωμένο παιδί 45 ετών – διότι γι’ αυτό πρόκειται;».
Τέλος δεν δίστασε να τα βάλει και με τους ψηφοφόρους: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τον αγανακτισμένο και αποπροσανατολισμένο πολίτη που θέλει να τα αρπάξει, να τα φάει και να μην πληρώνει τα χρέη του».

3 Φεβρουαρίου 2015
Την διαδρομή του ως πολιτικοποιημένο άτομο ξετυλίγει ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος σε άρθρο του, στην προσωπική του ιστοσελίδα, με τον τίτλο "Τα μυαλά στα κάγκελα" για να καταλήξει στο σήμερα, όπου «το πανηγύρι μόλις έχει αρχίσει». Διαβάστε το. 

23 Οκτωβρίου 2016
Την συγκρότηση «Εθνικού Δημοκρατικού Συναγερμού» υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη προτείνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με άρθρο του στην "Καθημερινή".
"Το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να θυμίσει, σε όσους το είχαν ξεχάσει, ότι αυτοί που κρατάνε τα πραγματικά ηνία της εξουσίας είναι εχθροί της “αστικής” δημοκρατίας, των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της ελευθεροτυπίας και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης", σημειώνει o πρώην υπουργός και στη συνέχεια τονίζει μεταξύ άλλων:
Όπως στον εμφύλιο, δεν μπορεί κανείς να κάτσει στο κέντρο και να λυπάται για την ακρότητα και τον φανατισμό όσων συμπλέκονται. Το μέτωπο των αναρχοκομμουνιστών, των φασιστών, των πάσης φύσεως αποβλήτων της δημόσιας ζωής και των κατσαπλιάδων έχει σχηματιστεί. Πρέπει, όσοι έχουν την τόλμη και τη βούληση να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, να δημιουργήσουν τώρα μια νέα εκλογική συμπαράταξη. Έναν “Εθνικό Δημοκρατικό Συναγερμό”.
Οι προσωπικές μωροφιλοξοδίες ηγετών και ηγετίσκων πρέπει να μετατεθούν για μετά τις εκλογές.
Όταν μετά τη νίκη της δημοκρατίας θα μπούμε στην ομαλότητα, τότε οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων ή των διαφόρων τάσεων, που θα έχουν συγκροτήσει τη συμπαράταξη, θα είναι σε θέση να επιλέξουν τον κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό. Ως τότε η ηγεσία της κοινής προσπάθειας ανήκει εκ των πραγμάτων στον μόλις εκλεγέντα αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτόν ανήκει η ευθύνη της πρόσκλησης προς όλους, ώστε να ξεκινήσουν οι επαφές σε ανώτατο επίπεδο για τη συγκρότηση αυτού του "Εθνικού Δημοκρατικού Συναγερμού".

16 Μαϊου 2017
Ο Θόδωρος Πάγκαλος στην προσωπική του ιστοσελίδα αναφέρεται στον Ιβάν Σαββίδη και μεταξύ άλλων τονίζει:
- Ο κύριος Σαββίδης δεν ευθύνεται γιατί υποστηρίζει το κόμμα που είναι στην εξουσία. Έτσι έκανε πάντα στη ζωή του και κατά πάσα πιθανότητα έτσι θα συνεχίσει να πράττει. Μετά τον κύριο Σημίτη αγάπησε τον κύριο Καραμανλή και τώρα τον κύριο Τσίπρα. Υιοθέτησε την Μποδοσάκειο ρήση «Ο επιχειρηματίας οφείλει να είναι με αυτόν που κερδίζει τις εκλογές».
- Ο κύριος Σαββίδης δεν ευθύνεται για τον κατεξευτελισμό της Βουλής και του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας. Εισπράττει ως επιχειρηματίας όσα του απέφερε ήδη η σχέση του με τον κύριο Τσίπρα. Γιατί ναι μεν το λαθρεμπόριο έγινε από την προηγούμενη διοίκηση της ΣΕΚΑΠ αλλά ο Σαββίδης αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ ξέροντας ή ελπίζοντας ότι θα του χαριστεί το πρόστιμο.
- Ο κύριος Σαββίδης κάνει ότι κάνουν όλοι οι Έλληνες επιχειρηματίες. Προσπαθεί να είναι ενταγμένος θετικά μέσα σε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό σύστημα διαπλοκής, που του αποφέρει κέρδη.
- Δεν είναι δικιά του ευθύνη αν ο κύριος Τσίπρας, ο κύριος Καμμένος και συμπαγώς οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες έχουν υιοθετήσει ως πολιτικό επιχείρημα το δόγμα «Είμαστε εξίσου διεφθαρμένοι με τους προηγούμενους. Ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο». Ομολογούν σήμερα ότι με τα φληναφήματα περί «αλλαγής», «ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς», «τέλους της διαπλοκής» στόχος τους ήταν η χρήσιμοι ηλίθιοι, που τους βοήθησαν, με τον τρόπο του ο καθένας, να υφαρπάξουν την εξουσία.

15 Ιουλίου 2017
Ενα μόνο παλιότερο περιστατικό: 
Βραδάκι, γύρω στα μέσα Μαρτίου του 2011 και ο αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του, μεταβαίνει σε μια ταβέρνα στην κεντρική πλατεία των Καλυβίων. Κάτοικοι της Κερατέας, που τον αναγνωρίζουν σπεύδουν και ενημερώνουν τους συμπολίτες τους που βρίσκονταν στα μπλόκα της Λαυρεωτικής αντιδρώντας για τη δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου 150 άτομα βρέθηκαν να “πολιορκούν” την ταβέρνα όπου έτρωγε το ζεύγος Πάγκαλου, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Φτάνει μια διμοιρία των ΜΑΤ, ο κ. Πάγκαλος εξέρχεται από την ταβέρνας, με αποτέλεσμα να δεχθεί επίθεση με γιαούρτια!
Σχολιάζονας ο Θ Πάγκαλος το γεγονός υποστήριξε σε ανακοίνωσή του η επίθεση διοργανώθηκε και εκτελέστηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που «προωθούν την στρατηγική των επιθέσεων και του προπηλακισμού των Βουλευτών και των Υπουργών του κυβερνώντος κόμματος για να δημιουργήσουν κλίμα εμφυλίου πολέμου». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «ένας τραμπούκος του ΣΥΡΙΖΑ του πέταξε μία σπασμένη καρέκλα και τον χτύπησε στον δεξί ώμο προκαλώντας του μώλωπες»...
"Ότι σπέρνεις θερίζεις" που λέει και η παροιμία, προς το παρόν! "Γιατί όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες" όπως λέει μια άλλη.

afirimeno.com

Σχετική ανάρτηση: 
Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου