2 Ιουνίου 2023

Με ομπρέλα, γυαλιά και καπέλο στον ήλιο

Η χάραξη μιας ισορροπημένης σχέσης με τον ήλιο μοιάζει σύνθετη. Η ελλιπής έκθεση μπορεί να οδηγήσει κάποιον στα βάθη της απελπισίας, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση βιταμίνης D και τη ρύθμιση του ύπνου. Από την άλλη, βέβαια, η υπερβολική έκθεση ξηραίνει την επιδερμίδα, κάνοντάς την να μοιάζει με χαρτί γκοφρέ. 

Είναι δυνατό να μαυρίσει κάποιος με ασφάλεια; «Οχι», δηλώνει η δρ Μαρίσα Κρισίτο, επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Λαγκόουν της Νέας Υόρκης. Ηλιακές κηλίδες, αποχρωματισμός του δέρματος, πρώιμα σημάδια γήρανσης και καρκίνος του δέρματος είναι κάποιες από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που σύμφωνα με τη δρα Κρισίτο μπορεί να επιφέρει η έκθεση στον ήλιο.

Αρκετοί επαναπαύονται χάρη στην καθημερινή χρήση αντηλιακού. Πιστεύουν ότι ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας αρκεί για να τους προστατεύσει. «Οι υψηλοί δείκτες προστασίας δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας», αναφέρει η δρ Σερίν Ιντρις, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. «Πολλοί βάζουν αντηλιακό νωρίς το πρωί, αλλά κάτι τέτοιο δεν προσφέρει προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», συμπλήρωσε. Προκειμένου να έχει ουσιαστική ισχύ, η εφαρμογή αντηλιακού θα πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου ανά δύο ώρες και σε όλα τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος.

Το αντηλιακό αποτελεί μονάχα ένα κομμάτι του παζλ, σύμφωνα με τη δρα Κρισίτο, η οποία συνιστά τον συνδυασμό του αντηλιακού με καπέλο ή ρούχα με δείκτη UPF, καθώς και την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις ώρες που η ακτινοβολία είναι υψηλή.

Η δρ Ιντρις ανέφερε πως η ίδια εμπλουτίζει τις μεθόδους προστασίας της με προστατευτικά UPF και UV που καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο και τον λαιμό της. «Προσπαθώ να το κάνω κομψό», ανέφερε.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά πως κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότερα από πέντε εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος. Καθώς οι μέρες μεγαλώνουν, το καλοκαίρι πλησιάζει και οι αγαπημένοι μας αρχίζουν να σχεδιάζουν δραστηριότητες που προϋποθέτουν την έκθεση του ευαίσθητου, εύθραυστου σώματός μας στην ηλιακή ακτινοβολία, ίσως είναι καλύτερα να απολαμβάνουμε τον ήλιο από ... απόσταση.

Πηγές: The New York Times , kathimerini.gr (απόσπασμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου