2 Απριλίου 2016

Πάβελ Κόχουτ: Η Ευρώπη να παραμείνει η ήπειρος της ελευθερίας και της ειρήνης

Την πίστη του στην Ευρώπη της ανεκτικότητας, της ελευθερίας και της ειρήνης διακηρύσσει ο αειθαλής τσέχος διανοούμενος Πάβελ Κόχουτ, μιλώντας στο «Βήμα». Παραμένοντας αισιόδοξος σε καιρούς οικονομικής, κοινωνικής, προσφυγικής κρίσης και βαθιάς κρίσης αξιών, στα 86 του χρόνια, ο κορυφαίος εν ζωή τσέχος λογοτέχνης, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

Απόσπασμα συνέντευξης στη δημοσιογράφο Σόνια Στάμου-Ντορνιάκοβα:

Θεωρείτε ότι η ευρωπαϊκή συνοχή, η δημοκρατία και η αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών κρατών κλονίζονται λόγω του Προσφυγικού;
«Αυτή η υπέροχη ευρωπαϊκή κοινότητα είναι ακόμη πολύ νέα και πρέπει πρώτα να ξεπεράσει τις παιδικές της ασθένειες. Πιστεύω λοιπόν πως μετά τον αρχικό της κλονισμό, θα ισορροπήσει».

Πολλοί αναλυτές παρομοιάζουν τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη με την περίοδο του Μεσοπολέμου. Ανησυχείτε μήπως η παρούσα κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες πολεμικές συρράξεις στην Ευρώπη;
«Ρωτάτε έναν άνθρωπο που έχει ζήσει πολλά δράματα κατά τη διάρκεια των ογδόντα επτά χρόνων του, χωρίς όμως κάποια σοβαρή επίπτωση επειδή είμαι εκ γενετής αισιόδοξος. Προτιμώ, αντί να φοβάμαι, να προσπαθώ να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μην ξαναγίνουν πόλεμοι. Ελπίζω να συμπεριφέρεται ομοίως και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων, οι οποίοι κατανοούν ότι με νέους πολέμους θα χανόταν για πάντα η μεγάλη ευκαιρία για την ενωμένη Ευρώπη».

Κινδυνεύει η Ευρώπη από το Ισλάμ; Μπορούν δύο εκατομμύρια μουσουλμάνων να αποτελέσουν κίνδυνο για μια Ευρώπη 530 εκατομμυρίων;
«Το μισό δισεκατομμύριο Ευρωπαίων μπορεί να το απειλήσει μια χούφτα τρελών, όπως έγινε στην Ισπανία, στην Αγγλία και στη Γαλλία. Εδώ όμως δεν μιλάμε για το Ισλάμ, αλλά για μια τερατώδη εκδοχή του Ισλάμ, των τρομοκρατών. Για αυτούς η θρησκευτική πίστη είναι μόνο η αφορμή που δικαιολογεί τις πράξεις τους».

Εχει αλλάξει στην Ευρώπη κάτι σχετικό με τα ανθρώπινα δικαιώματα;
«Νομίζω πως η Ευρώπη υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όριο του δυνατού, διότι η κάθε κοινωνία κινδυνεύει συνεχώς από τον όχλο της».

Οι Ελληνες επιμένουν πως οι ενέργειες των χωρών του Βίσεγκραντ και της Αυστρίας δεν είναι φιλικές ούτε αλληλέγγυες προς αυτούς. Τι λέτε για αυτό;
«Η ΕΕ δεν διαχειρίστηκε έγκαιρα το προσφυγικό τσουνάμι και τώρα προσπαθεί να το προλάβει. Ενώ οι κορυφαίοι πολιτικοί ψάχνουν για μια συνολική λύση, τα άμεσα θιγόμενα κράτη αναγκαστικά κλείνουν τις πύλες εισόδου, για να αποτρέψουν έτσι τη ριζοσπαστικοποίηση των κοινωνιών τους».

Πώς μπορεί να λυθεί το Προσφυγικό;
«Με συγχωρείτε, δεν προτίθεμαι να δίνω ερασιτεχνικές συνταγές. Απ' ό,τι όμως γνωρίζω, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως οι πρόσφυγες - οι πραγματικοί δικαιούχοι του ασύλου - εξοστρακίστηκαν από τους οικονομικούς μετανάστες. Η λογική λέει πως θα έπρεπε να αφήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη μόνο οι πρόσφυγες, που η πλειοψηφία τους θα προτιμήσει αργότερα την επιστροφή στην πατρίδα από το να φυτοζωούν σε μια ακαταλαβίστικη για αυτούς ξένη χώρα. Τους οικονομικούς μετανάστες θα έπρεπε να τους βοηθάμε στις χώρες τους ώστε να βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες διαβίωσής τους εκεί».

Πώς φαντάζεστε το μέλλον της Ευρώπης;
«Ρωτάτε έναν άνθρωπο που τα άστρα τού επέτρεψαν να επιβιώσει από τον Χίτλερ και τον Στάλιν και να ζει στη σημερινή Ευρώπη. Γνωρίζω λοιπόν πως βιώνω τη μεγαλύτερη ευκαιρία της Ευρώπης. Δεν μου μένει παρά να ελπίζω πως η Ευρώπη δεν θα γίνει θύμα της κακής συμπεριφοράς των κατοίκων της. Ελπίζω η Ευρώπη να επιβιώσει και από αυτήν την κρίση και να παραμείνει για πάντα η ήπειρος της ελευθερίας και της ειρήνης. Αυτό βέβαια εξαρτάται από εσάς, αγαπητοί κληρονόμοι, από εσάς, Τσέχοι, Ελληνες, Γερμανοί, Αγγλοι και... και λοιποί!».

Πηγή: www.tovima.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου