1 Απριλίου 2016

Η μεγάλη έξοδος προσφύγων - μεταναστών από το hot spot της Χίου

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν μαζικά το μεσημέρι της Παρασκευής από το hot spot της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός της Χίου, και μέσω του κεντρικού επαρχιακού δρόμου κατευθύνθηκαν προς την πόλη της Χίου με στόχο το λιμάνι. 

Σύμφωνα με τον astraparis.gr, αντρες, γυναίκες και παιδιά με όλα τα υπάρχοντά τους άνοιξαν τα συρματοπλέγματα του κλειστού hot spot, χωρίς να συναντήσουν καμία αντίσταση από την αστυνομία, η οποία αρκέστηκε στην παρακολούθησή τους εκτιμώντας προφανώς ότι τυχόν επέμβασή της θα ήταν παρακινδυνευμένη και αναποτελεσματική. 

Από τους συνολικά 1650 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που υπήρχαν στο συγκεκριμένο hot spot, υπολογίζεται ότι έφυγαν περίπου 600 άτομα, στην πλειοψηφία τους Σύριοι και ένας μικρός αριθμός Αφγανοί, Ιρανοί και Λιβανέζοι.


Πλέον οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στην αποβάθρα του λιμανιού της Χίου, αρνούμενοι – προς το παρόν – να μετακινηθούν σε άλλο σημείο και ειδικότερα στον καταυλισμό της Σούδας. Όπως δε επεσήμαναν στον astraparis.gr, θα περιμένουν να τους παραλάβει πλοίο για τον Πειραιά, αρνούμενοι να αποδεχθούν την εφαρμογή – από την προσεχή Δευτέρα – της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, βάσει της οποίας τους περιμένει η επανεισδοχή στην γείτονα χώρα.


Είχε προηγηθεί χθες νέα διαδήλωσή στο hot spot της ΒΙΑΛ από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι ζητούσαν ελευθερία στην μετακίνησή τους. Υπήρξαν επίσης και μικροσυγκρούσεις μεταξύ τους, που εικάζεται ότι οφείλονται σε εθνοτικές διαφορές.

Σημειώνεται ότι την μεσημβρινή έξοδο των πρόσφυγων και μεταναστών ακολούθησαν και άλλες μικρότερης κλίμακας, με αποτέλεσμα να μην είναι πλήρως σαφής ο αριθμός όσων έχουν απομείνει μέσα στο hot spot του νησιού.

Πηγή: Στοιχεία από astraparis.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου