7 Οκτωβρίου 2016

Στον πρόεδρο της Κολομβίας το Νομπέλ Ειρήνης

από τη Deutsche Welle 

Το φετινό Νομπέλ Ειρήνης απονέμεται στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος για τις άοκνες προσπάθειές του να θέσει τέλος στον αιματηρό εμφύλιο που μαίνεται στην χώρα του με τους αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) εδώ και πέντε δεκαετίες.

«Η Νορβηγική Επιτροπή για το Νομπέλ Ειρήνης εύχεται να δώσει δύναμη με αυτό το βραβείο σε όλους εκείνους που προσπαθούν για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη δικαιοσύνη στην Κολομβία», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Νορβηγική Επιτροπή.

H σημαντική αυτή βράβευση έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, μια μόλις εβδομάδα μετά την απόρριψη σε δημοψήφισμα της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Κολομβίας με τον ηγέτη του FARC, Ροντρίγκο Λοντόνο, γνωστό και ως Τιμολέον «Τιμοσένκο» Χιμένεζ.

Eιρήνη, συμφιλίωση και δικαιοσύνη στην Κολομβία

Όπως υπογράμμισε όμως η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής, Κάτσι Κούλμαν Φίβε, έχει σημασία να υποστηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα η προσπάθεια του προέδρου της Κολομβίας σε μια κρίσιμη ιστορική φάση «κατά την οποία ενέχει ο κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα η διαδικασία ειρήνευσης και να ξεσπάσει εκ νέου εμφύλιος. Για το λόγο αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία ο σεβασμός της εκεχειρίας από τις δύο πλευρές, τόσο από τον Σάντος όσο και από τον Λοντόνο».

Η ίδια τόνισε ότι η απόρριψη του σχεδίου συμφωνίας που τέθηκε την περασμένη Κυριακή σε δημοψήφισμα ενώπιον του λαού της Κολομβίας δεν σημαίνει ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή. «Το δημοψήφισμα δεν ήταν μια ψήφος υπέρ ή κατά της ειρήνης. Αυτό που απέρριψε η πλευρά του "όχι" δεν ήταν η επιδίωξη της ειρήνης, αλλά το περιεχόμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας», ανέφερε η Φίβε. Σε κάθε περίπτωση το Νομπέλ Ειρήνης πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Σάντος από την πλευρά του έχει πλέον ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για την στήριξη του εθνικού διαλόγου.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία είναι ένας από τις μακροβιότερες και πιο αιματηρές εμφύλιες συρράξεις στη Λατινική Αμερική. Ο Σάντος, από την πλευρά του, είχε θέσει ως στόχο της προεδρικής του θητείας, που ξεκίνησε το 2010, την επίτευξη της εθνικής συμφιλίωσης. Προηγουμένως, κατά περίοδο 2006 με 2009, ενώ διατελούσε υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε καταβάλει προσπάθειες να έρθει σε επικοινωνία με εκπροσώπους της FARC, φέρνοντάς τους για πρώτη φορά στο τραπέζι του διαλόγου.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι το Νομπέλ Ειρήνης συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο ύψους 8 εκατομμυρίων σουηδικών κορονών (860.000 ευρώ).

DW, dpa, reuters / Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: http://dw.com/p/2R07q

Σχετικές αναρτήσεις:
Νομπέλ Χημείας στους σχεδιαστές μοριακών μηχανών
Σε τρεις Βρετανούς το Νομπέλ Φυσικής
Στον Ιάπωνα Οσούμι το Νομπέλ Ιατρικής

1 σχόλιο:

  1. Θα μπορούσαν να δώσουν το νομπέλ ειρήνης στις γιαγιάδες της Λέσβου για όσα πρόσφεραν στους πρόσφυγες! κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή