6 Απριλίου 2017

Αρχίζουν οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της «documenta 14»

«Περισσότερες από 5.000 προσωπικότητες της τέχνης, όπως διευθυντές μουσείων και συλλέκτες, έχουν έως τώρα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην κορυφαία διοργάνωση, μεταξύ των οποίων και 1.400 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» τόνισε στην εισήγησή του ο δήμαρχος
Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι «η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος και μεγάλα διεθνή έντυπα, όπως η Guardian και οι New York Times, φιλοξενούν και αναδεικνύουν την Αθήνα ως δυναμικό πόλο σύγχρονου πολιτισμού προτρέποντας τους αναγνώστες τους να την επισκεφθούν».

Τα τριήμερα εγκαίνια της "documenta 14", που τιτλοφορείται «Μαθαίνοντας από την Αθήνα» θα πραγματοποιηθούν σήμερα 6 Απριλίου, αύριο και μεθαύριο, 7 - 8 Απριλίου, και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 08 Απριλίου από τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον Πρόεδρο τς Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. 

Σε μήνυμά του, λίγες μέρες πριν, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης τονίζει ότι “Η Αθήνα γίνεται οριστικά ένας ισχυρός πολιτιστικός πόλος και προορισμός”.

«Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές για τον πολιτιστικό χαρακτήρα της Αθήνας πλησιάζει. Στις 8 Απριλίου έχουμε τα εγκαίνια της έκθεσης documenta 14, ίσως της πιο σημαντικής διοργάνωσης Σύγχρονης Τέχνης στον κόσμο, που για πρώτη φορά, δεν γίνονται στην έδρα της, τη γερμανική πόλη του Κάσελ, αλλά στην Αθήνα.

Με τη συνδρομή των δημοτικών υπηρεσιών, χώροι όπως οι πλατείες Κοτζιά, Συντάγματος, Αυδή, Βικτωρίας, το Εκθεσιακό Κέντρο στο Πάρκο Ελευθερίας, ο κινηματογράφος Στέλλα, το πάρκο Ριζάρη, ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το 1ο Κοιμητήριο και άλλα σημεία της πόλης, μεταμορφώνονται σε χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η Αθήνα γίνεται οριστικά ένας ισχυρός πολιτιστικός πόλος και προορισμός» αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Πηγές: athina984.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική ανάρτηση: Eλληνική Documenta εν μέσω κριτικής






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Mε ιδιαίτερη επισημότητα εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) η παγκόσμιας εμβέλειας έκθεση σύγχρονης τέχνης Documenta 14 με τον τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα» από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ.Καταρχάς απηύθυνε χαιρετισμό η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά και στη συνέχεια η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης εξέφρασε τη χαρά του όπως επίσης και ο δήμαρχος του Κάσελ Μπέρναρντ Χίλγκεν. Ο εμπνευστής της Ανταμ Σίμιτσεκ/ Adam Szymczyk ανέλυσε την ιδέα του να διοργανωθεί η Documenta 14 στην Αθήνα και στο Κάσελ. Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε τη σημασία της «εμβληματικής έκθεσης». Τέλος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλερ Στάινμάιερ είπε στον χαιρετισμό του ότι ο τίτλος της έκθεσης «μαθαίνοντας από την Αθήνα», ενώ μοιάζει αυτονόητος αφού είναι το λίκνο της δημοκρατίας μας, θέλει να εστιάσει στο παρόν, στα πολιτικά και οικονομικά ρήγματα μεταξύ μας, τα οποία, -έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ το μήνυμα- οφείλουμε να υπερβούμε». Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή