7 Μαΐου 2020

«Όχι σε επιστροφή στην (παλιά) κανονικότητα»

Με τον τίτλο αυτό 200 προσωπικότητες από το διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα εκφράζουν την αγωνία τους για την μετά τον κορωνοϊό εποχή. Την πρωτοβουλία είχε η Γαλλίδα ηθοποιός Ζυλιέτ Μπινός μαζί με τον Γάλλο αστροφυσικό Ορελιέν Μπαρό σε ένα κείμενο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde. 

Πρόκειται, σύμφωνα με την "Deutsche Welle", για ένα είδος «μανιφέστου», ένα κάλεσμα προς τους ηγέτες και τους πολίτες «να αλλάξουν ριζικά τρόπο ζωής, κατανάλωσης και οικονομίας».

Συνυπογράφουν τρανταχτά ονόματα καλλιτεχνών όπως: Ρόμπερτ ντε Νίρο, Κέιτ Μπλάνσετ, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Μαντόνα, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, Πίτερ Μπρουκ, Μόνικα Μπελούτσι, Τζέιν Φόντα, Τζέρεμι Άιρονς και πλειάδα άλλων καλλιτεχνών. 

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Ζυλιέτ Μπινός

Το κείμενο: 

«Η πανδημία είναι μια τραγωδία. Ωστόσο αυτή η κρίση έχει την αρετή να μας καλεί να αντιμετωπίσουμε βασικά ερωτήματα.

Η αξιολόγηση είναι απλή: Οι διορθώσεις και προσαρμογές δεν αρκούν πλέον, το πρόβλημα είναι συστημικό.

Η τρέχουσα οικολογική καταστροφή είναι μέρος μιας «μετά-κρίσης»: της μαζικής εξαφάνισης της ζωής στη Γη που δεν αμφισβητείται πλέον, ενώ όλοι οι δείκτες δείχνουν μια άμεση υπαρξιακή απειλή.

Σε αντίθεση με μια πανδημία, όσο σοβαρή και εάν είναι, πρόκειται για μια παγκόσμια κατάρρευση οι συνέπειες της οποίας θα είναι πέραν από κάθε μέτρο.

Καλούμε επομένως επισήμως τους ηγέτες και τους πολίτες να βγουν από την ανυπόφορη λογική που εξακολουθεί να επικρατεί για να εργασθούν επιτέλους προς την κατεύθυνση μιας βαθιάς αναθεώρησης των στόχων, των αξιών και των οικονομιών.

Ο καταναλωτισμός μας οδήγησε να αρνηθούμε τη ζωή αυτή καθεαυτή: τη ζωή των φυτών, των ζώων και τη ζωή ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Η ρύπανση, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η καταστροφή των φυσικών χώρων οδηγούν τον κόσμο σε σημείο καμπής, σε σημείο ρήξης.

Για αυτούς τους λόγους, σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, μας φαίνεται αδιανόητο να «επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ο ριζικός μετασχηματισμός που απαιτείται –σε όλα τα επίπεδα- χρειάζεται κουράγιο και θάρρος. Δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί χωρίς μια τεράστια και αποφασιστική δέσμευση».


Το «μανιφέστο» κλείνει με το ερώτημα: «Πότε ξεκινούν οι πράξεις; Είναι θέμα επιβίωσης όσο και αξιοπρέπειας και συνέπειας».

Ο σύνδεσμος για τη λίστα των υπογραφόντων: lemonde.fr

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου