6 Μαΐου 2020

Κομισιόν: Βαθιά ύφεση το 2020 στην ΕΕ, η βαθύτερη στην Ελλάδα

Την πιο βαθιά ύφεση στην Ε.Ε. θα έχει φέτος η Ελλάδα και γενικότερα οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σύμφωνα με την εαρινή πρόγνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα συρρικνωθεί κατά 9,7% φέτος, με την ανεργία να αυξάνεται στο 19,9% και το δημοσιονομικό ισοζύγιο να βυθίζεται εκ νέου σε έλλειμμα, ύψους 6,4% του ΑΕΠ για το 2020. Το 2021 προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη, με μεγέθυνση 7,9%, μείωση της ανεργίας στο 16,8% και περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος θα κορυφωθεί φέτος, φτάνοντας στο 196,4% του ΑΕΠ, πέφτοντας το 2021 στο 182,6% του ΑΕΠ.

Πλην της Ελλάδας, τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις στην Ευρωζώνη θα έχουν το 2020 η Ιταλία (-9,5%), η Ισπανία (-9,4%) και η Γαλλία (-8,2%). Συνολικά, η οικονομία της Ε.Ε. θα συρρικνωθεί κατά 7,5% και η οικονομία της Ευρωζώνης κατά 7,75%. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ στα χρονικά της Ε.Ε. Η ανάκαμψη το 2021 προβλέπεται να είναι ισχυρή, 6,1% για την Ε.Ε. και 6,3% για την Ευρωζώνη.

Η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει περισσότερο τις χώρες του Νότου, με την Κομισιόν να προβλέπει βαθιά ύφεση σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. «Η Ευρώπη βιώνει ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ, το μεγαλύτερο από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι. Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών προειδοποιούν ότι η κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού διευρύνει το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, δοκιμάζοντας τα όρια της Ευρωζώνης, εξαιτίας της διαφορετικής έκθεσης των χωρών-μελών στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και στις δυνατότητες των κυβερνήσεων να στηρίξουν πληττόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στις χώρες του Νότου -Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία- όπου τα επίπεδα χρέους είναι ήδη υψηλότερα- η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να συρρικνωθεί πάνω από 9% φέτος -η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 9,5% για την Ιταλία και 9,4% για την Ισπανία- γεγονός που δείχνει ότι ο Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα έχουν επιφέρει μεγαλύτερο πλήγμα σε αυτές τις χώρες σε σύγκριση με την ύφεση κάτω του 7% που αναμένει η Επιτροπή για χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Χωρίς κάποιας μορφής ενιαίο σχέδιο διάσωσης, οι στρεβλώσεις απειλούν την ίδια τη σταθερότητα της περιοχής, προειδοποιεί η Κομισιόν. «Τόσο μεγάλες αποκλίσεις συνιστούν απειλή για την ενιαία αγορά και την Ευρωζώνη -μπορούν όμως να μετριασθούν με αποφασιστική, κοινή ευρωπαϊκή δράση» υπογραμμίζει ο επίτροπος Τζεντιλόνι στην ανακοίνωσή του.

Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να κρατήσουν όρθιες τις οικονομίες θα εκτροχιάσουν τους προϋπολογισμούς στο σύνολο των 19 χωρών της Ζώνης του Ευρώ, με το έλλειμμα σε επίπεδο Ευρωζώνης να ανέρχεται στο 8,5% φέτος, από 0,6% πέρυσι και με την Κομισιόν να προβλέπει υποχώρηση στο 3,5% το 2021. Το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 102,7% του ΑΕΠ από 86% πέρυσι ενώ την επόμενη χρονιά αναμένεται να υποχωρήσει στο 98,8%. Το χρέος της Ιταλίας θα σηεμιώσει τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών-μελών, προσεγγίζοντας το 160% του ΑΕΠ από 134,8% το 2019.

Μάλιστα, στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι σε περίπτωση νέας έξαρσης του ιού εντός του έτους, η μείωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ μπορεί να είναι ως και τρεις ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου