8 Μαΐου 2020

Τακτικισμοί κομμάτων με φόντο τη Μarfin

Η τραγική επέτειος των δέκα χρόνων από τα γεγονότα στη Marfin, με τον θάνατο τριών ανθρώπων (και ενός αγέννητου μωρού), δεν έμεινε έξω από το πολιτικό παιχνίδι και τους τακτικισμούς των κομμάτων. Η πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς να δώσουν το «παρών» στην αποκάλυψη μιας πλακέτας μνήμης το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην οδό Σταδίου ήταν η αφορμή για να ανέβει το θερμόμετρο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. 

«Προσκαλώ τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων να παρευρεθούν. Ας αφήσουμε πίσω την εποχή του διχασμού και της βίας με μια συμβολική αλλά αυτονόητη πράξη ενότητας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter, ενώ ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, επικοινώνησε με τους διευθυντές των γραφείων των επικεφαλής των κομμάτων του Κοινοβουλίου.

Το πρώτο «όχι» ήρθε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξε πως η κίνηση της κυβέρνησης υπηρετεί επικοινωνιακές σκοπιμότητες, με το κόμμα να ανακοινώνει πως θα καταθέσει στεφάνι στο σημείο στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου, δυόμισι ώρες πριν από το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται με επιλογή του κ. Μητσοτάκη οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τότε την υπόθεση, χωρίς να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους ενόχους στη Δικαιοσύνη. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να πράξουν το καθήκον τους για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας», σημείωναν από την Κουμουνδούρου. 


Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή"

Μόνο του, μία ώρα αργότερα, στις 10.30, θα καταθέσει στεφάνι το ΚΚΕ, με τον Περισσό να σημειώνει πως δεν χρειάζονται κυβερνητικές και διακομματικές φιέστες: «Οι αυτονόητες πράξεις της ενότητας του λαού μας δεν χτίζονται με ενέργειες που υπηρετούν άλλους πολιτικούς σκοπούς και με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων που αξιοποίησαν τότε τον θάνατο των εργαζομένων της Marfin για να συκοφαντήσουν τους δίκαιους αγώνες του λαού μας».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, η Φώφη Γεννηματά αποδέχθηκε την πρόσκληση: «Θα είμαι το Σάββατο στη Marfin. Η πλακέτα μνήμης είναι το ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων. Δεν αρκεί, όμως. Εκείνο που μετράει είναι η ειλικρινής στάση όλων μας απέναντι στη βία. Και κυρίως η δέσμευση να εξιχνιαστεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι δράστες». Το «παρών» θα δώσει και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάνης Βαρουφάκης προσανατολίζεται στο να μην παραστεί.


Παραιτείται υπέρ των συγγενών των θυμάτων της Marfin το Ελληνικό Δημόσιο

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Ελληνικό Δημόσιο, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin.

Ως εκ τούτου, οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με όσα γωστοποιήθηκαν πριν από λίγο.


ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ καλύτερα να ακυρώσει την αυριανή υποκριτική παράσταση για την Marfin

"Η χυδαιότητα και ο φαρισαϊσμός του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική εκμετάλλευση ακόμα και της τραγωδίας της Marfin", υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια της ανακοίνωσης της κυβέρνησης για την παραίτηση του Δημοσίου από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin.

"Ενώ ετοίμαζε την επικοινωνιακή φιέστα με πρόσχημα τους νεκρούς της Marfin, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη άσκησε αναίρεση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που καταδίκασαν τα Υπουργεία Εργασίας και Δημόσιας Τάξης για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων", συνεχίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ επισημαίνει ότι η "η ΝΔ δηλαδή όλο αυτόν τον καιρό μέχρι σήμερα είχε επιδιώξει τη μη καταβολή των αποζημιώσεων." "Λίγη ντροπή δε θα έβλαπτε. Καλύτερα μαζί με την ακύρωση της αίτησης αναίρεσης μετά την κατακραυγή, να ακυρώσει και την αυριανή υποκριτική του παράσταση", καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση Στ. Πέτσα στην ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Μεμφόμενος όσους «επενδύουν ακόμη και σήμερα στο μίσος και τον διχασμό», απάντησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην απάντησή του ο κ. Πέτσας αναφέρει: «Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τρεις εργαζόμενους και ένα αγέννητο μωρό που δολοφονήθηκαν δέκα χρόνια πριν στο κτήριο της Marfin. Η συμβολική αυτή κίνηση ενότητας αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία. Επιπλέον, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού που έχει γνωστοποιηθεί στους συγγενείς των θυμάτων το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από την αναίρεση που είχε ασκηθεί υπηρεσιακά, ώστε να καταβληθούν επιτέλους οι σχετικές αποζημιώσεις».

Και τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Είναι ανατριχιαστικό και θλιβερό αυτοί που δεν καταδίκασαν ποτέ ρητά τους δολοφόνους των εργαζομένων να επενδύουν ακόμη και σήμερα στο μίσος και τον διχασμό. Το 2020 δεν είναι 2010. Η κοινωνία προχωράει μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ίδιος».

Πηγές: kathimerini.gr , syriza.gr ,  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παλαιότερες σχετικές με τα τραγικά γεγονότα στη Marfin αναρτήσεις μας:
Εννέα χρόνια μετά: Ο κόσμος θυμάται την τραγωδία της Marfin (
5.5.2019)
Δίκη Marfin: Απ' έξω φώναζαν «κάψτε τους» (
19.9.2016)
Για τον φονικό εμπρησμό της Marfin αθώοι οι κατηγορούμενοι (
31.10.2016)
Πέντε χρόνια από την τραγωδία της Marfin (
5.5.2015)
Υπόθεση Marfin: "Μας έχουν βάλει φωτιά... Πνίγομαι" (
30.4.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου