28 Δεκεμβρίου 2014

Στις φλόγες το πλοίο Νorman Αtlantic ανοικτά της Κέρκυρας

(upd3) Την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου Norman Atlantic, στο οποίο χθες Κυριακή τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά ενώ έπλεε 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το μεσημέρι η Ιταλική Ακτοφυλακή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (ώρα 20.00 της Δευτέρας) οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 8, ενώ οι αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 38,
με την ιταλική ακτοφυλακή να συνεχίζει τις έρευνες τόσο στη θαλάσσια περιοχή όσο και στο εσωτερικό του πλοίου, καθώς εκφράζονται φόβοι για περισσότερους νεκρούς, εγκλωβισμένους στο γκαράζ και στα αμπάρια του πλοίου. Εχουν διασωθεί οι 432 από το σύνολο των 478 επιβατών και πληρώματος. Σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία ταυτοποίησης από τις ιταλικές αρχές με βάση τη λίστα επιβατών.

Νωρίτερα γράφαμε τα εξής:
Σε πλήρη εξέλιξη, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του επιβατικού οχηματαγωγού πλοίου Νorman Αtlantic στο οποίο τα ξημερώματα της Κυριακής εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά, ενώ έπλεε βορειοδυτικά των Οθωνών, 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα. 

Στο πλοίο που είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό την Ανκόνα μέσω Ηγουμενίτσας, επέβαιναν συνολικά 478 άτομα, εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες, επιβάτες και μέλη πληρώματος. Στο γκαράζ βρίσκονταν 222 αυτοκίνητα. 

H πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο γκαράζ του πλοίου τα ξημερώματα, ενώ αυτό έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.

Μέχρι στιγμής (Τρίτη 09.55) 316 άτομα έχουν διασωθεί, ενώ 161 παραμένουν ακόμη στο Νorman Αtlantic, το οποίο ρυμουλκείται στο Μπάρι. Στο μεταξύ, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Spirit of Piraeus" με τους 49 διασωθέντες επιβάτες, εκ των οποίων 27 Έλληνες, κατέπλευσε ήδη στο Μπάρι. 
Ακόμη πιο νωρίς γράφαμε τα εξής: Μέχρι στιγμής (Δευτέρα 22.55) 190 άτομα έχουν διασωθεί, ενώ επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ενός νεκρού. Όπως αναφέρθηκε ένα ζευγάρι είχε εγκλωβιστεί στην γλίστρα του πλοίου, η γυναίκα διεσώθη ενώ ο άνδρας διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρός. Οι διασωθέντες, έχουν επιβιβαστεί κυρίως στα παραπλέοντα πλοία (στο φορτηγό πλοίο Spirit of Piraeus, στο επιβατηγό-οχηματαγωγό Cruise Europa, στο φορτηγό Aby Jeannette), ενώ ορισμένοι έχουν μεταφερθεί ήδη στην Ιταλία. Λίστα με τα ονόματα των ατόμων που ταξίδευαν με το Norman Atlantic καθώς και με τα ονόματα των πρώτων Ελλήνων διασωθέντων έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας. 

Οι ισχυροί άνεμοι έντασης μέχρι και 9 μποφόρ (προς το βράδυ εξασθένισαν κάπως) που πνέουν στην περιοχή με τις συνεχείς βροχοπτώσεις δυσκολεύουν κατά πολύ την επιχείρηση διάσωσης. 


Και μια θετική εξέλιξη: Ιταλικό ρυμουλκό κατάφερε να αγκιστρωθεί πάνω στο φλεγόμενο πλοίο. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η RAI και η La Stampa, το «Marietta Barretta» επιχειρεί να ρυμουλκήσει το πλοίο προς την Αυλώνα.

Το πλοίο Νorman Αtlantic ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από ιταλικό όμιλο.

Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ
Επίσημη ανακοίνωση για τις δραματικές στιγμές στο φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic» εξέδωσε η ΑΝΕΚ:
«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο «NORMAN ATLANTIC» της εταιρείας "VISEMAR di Navigazione S.R.l.", ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολόγια γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.
Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία».


Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, tovima.gr, ethnos.gr

2 σχόλια:

  1. Κάποια καινούργια στοιχεία: Δυστυχώς, μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 10. Στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ ανέφερε ότι στο πλοίο Norman Atlantic επέβαιναν συνολικά 475 άτομα εκ των οποίων 55 αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών, στο σκάφος "Norman Atlantic" επέβαιναν 475 άνθρωποι. Διασώθηκαν 425, δέκα βρέθηκαν νεκροί ενώ αγνούνται 40, εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι. Σύμφωνα με τις ίδες πηγές, στους δέκα νεκρούς επιβάτες περιλαβάνεται το όνομα δεύτερου Έλληνα υπηκόου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή