22 Φεβρουαρίου 2019

Β. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει θέμα Πολάκη. Υπάρχει θέμα Τσίπρα

«Δεν υπάρχει θέμα Πολάκη. Υπάρχει θέμα Τσίπρα. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει και υιοθετεί το στυλ αυτό. Το ύφος της εξουσίας είναι αντίστοιχο του ήθους της» δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος στην εφημερίδα «Πρωινή» της Καβάλας.

Με την ευκαιρία της επισκέψεώς του στην Καβάλα ο Βαγγέλης Βενιζέλος μίλησε στην τοπική εφημερίδα «Πρωινή» για θέματα πολιτικής επικαιρότητας. 

Κάποια σημεία της συνέντευξης, γενικότερου ενδιαφέροντος, στη συνέχεια:

Ερώτηση: Σας ακούσαμε στη Βουλή πολύ αυστηρό στο θέμα Πολάκη.
Απάντηση: Δεν ήμουν αυστηρός. Ήμουν περιπαικτικός με την κυβέρνηση που εξευτελίζει τα πάντα. Δεν υπάρχει θέμα Πολάκη. Υπάρχει θέμα Τσίπρα.Η κυβέρνηση ενθαρρύνει και υιοθετεί το στυλ αυτό. Το ύφος της εξουσίας είναι αντίστοιχο του ήθους της. Τώρα όμως πίσω από τις «λεβεντιές», τις «μαγκιές» και την επίδειξη θράσους, υπάρχει φόβος. Ο χρόνος της εξουσίας τελειώνει.

Ερώτηση: Από πλευράς πολιτικών εξελίξεων πρόσφατες είναι οι «μεταγραφές» Μωραΐτη- Τόλκα, από το ΚΙΝΑΛ στο ΣΥΡΙΖΑ. Ξαφνιαστήκατε; Θα υπάρξει συνέχεια;
Απάντηση: Όχι δεν ξαφνιάστηκα καθόλου. Πολιτικοί τυχοδιώκτες και θεσιθήρες υπήρχαν πάντα. Σε όλους τους χώρους και όλες τις ηλικίες. Τέτοιες ευτελείς κινήσεις ενοχλούν την παράταξη και τη συσπειρώνουν.

Ερώτηση: Μήπως λόγω των περιστάσεων το ΠΑΣΟΚ δεν έγινε μόνο Κίνημα Αλλαγής αλλά μετακινήθηκε και προς τα κεντροδεξιά;
Απάντηση: Ποιό είναι το σημείο της πολιτικής γεωγραφίας που χρησιμοποιείτε ως βάση υπολογισμού; Ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε, ας πούμε, προς τα «κεντροαριστερά» συνεργαζόμενος αφενός μεν με τον κ. Καμμένο, αφετέρου δε με τα σκληρά δεξιά δίκτυα του βαθέως κράτους; Ή μήπως τώρα πήγε ξανά «αριστερά» στηριζόμενος στην κα Παπακώστα, την κα Κουντουρά και τους κυρίους Κουίκ, Κόκκαλη και Ζουράρη; Αυτά τα τέσσερα χρόνια της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και της δικαιοσύνης είναι χρόνια «προοδευτικά»; Ή μήπως είναι «κεντροαριστερή» η πολιτική του υπερπλεονάσματος, της υπερφορολόγησης, των υπέρμετρων ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και της σκόπιμης αποδιάρθρωσης της μεσαίας τάξης; Η δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής έχει κρατήσει την πιο υπεύθυνη, πατριωτική και προοδευτική στάση όλο αυτό το δύσκολο διάστημα από το 2010 έως σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιακά ανυπόστατος και πολιτικά υδαρής. Δεν πιστεύει σε τίποτα, δεν έχει κανένα φραγμό, προσλαμβάνει το σχήμα του δοχείου της εξουσίας. Και με την εκκλησία και με το «ουδετερόθρησκο» κράτος. Ανεκτικότητα και απέναντι στον Ρουβίκωνα και απέναντι στη ΧΑ. Και με την κα Μέρκελ και εναντίον της. Και με τα πολιτικά αποκαΐδια της δεξιάς και με τα ρετάλια του παλιού ΠΑΣΟΚ. Όλα τα αλέθει ο μύλος που εμφανίστηκε ως αλευρόμυλος και καταλήγει ως μύλος του καφέ.

Ερώτηση: Ισχύει αυτό που είπατε στο παρελθόν, για συνεργασία μόνο με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ;
Απάντηση: Στόχος είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που διασφαλίζεται με την στρατηγική νίκη του ΚΙΝΑΛ. Αυτό αφορά την επόμενη φάση της διακυβέρνησης, την αναθεώρηση του Συντάγματος, την εκλογή του επόμενου ΠτΔ, τη σταθεροποίηση του εκλογικού συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μπορεί να επικαθορίσει τις εξελίξεις αυτές. Αντιθέτως η δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρέπει να μπορεί να τις επικαθορίσει και να τις εγγυηθεί υπέρ του λαού και του έθνους .

Την Κυριακή ο
 πρώην υπουργός Βαγγέλης Βενιζέλος θα βρίσκεται στην Καβάλα όπου θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας – Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. 

Πηγή: proininews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου