22 Φεβρουαρίου 2019

Κρίστιαν Μπόντγουιγκ: Η Ελλάδα να μετατραπεί σε ελκυστικό μέρος για επενδύσεις

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει πολλά από τα διαρθρωτικά ζητήματά και έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη, Κρίστιαν Μπόντγουιγκ (Christian Bodewig).

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενόψει της επίσκεψής του στη χώρα μας για να παραστεί στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Κρίστιαν Μπόντγουιγκ τονίζει την ανάγκη να διατηρηθεί και να επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας, εστιάζοντας ειδικότερα στη μετατροπή της Ελλάδας σε ελκυστικό μέρος για επενδύσεις.

«Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής - αλλά το κλειδί για την Ελλάδα είναι να συνεχίσει. Αυτό θα "ξεκλειδώσει" νέες επενδύσεις και θα βοηθήσει τη σύγκλιση της χώρας με τους εταίρους της στην ΕΕ» σημειώνει και προσθέτει: «Αλλά για να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να διατηρηθεί και να επιταχυνθεί, εστιάζοντας ειδικότερα στη μετατροπή της Ελλάδας σε ελκυστικό μέρος για επενδύσεις σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές».

Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη η Ελλάδα να επενδύσει στις δεξιότητες των ανθρώπων και να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι είναι πλήρως εφοδιασμένοι για να συμμετέχουν στην ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας. «Αυτό το στοιχείο και η δημιουργία ενός δυναμικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα βοηθήσει στην άντληση νέων εγχώριων και ξένων επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει αρχίσει να θέτει επί τάπητος βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατά το παρελθόν έτος, που υποστηρίζονταν από το πρόγραμμα» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη τονίζει πως η Ελλάδα έχει σημαντικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την τοποθεσία της, το κλίμα της και το λαό της. «Και υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές ιστορίες οικονομικής επιτυχίας που μπορούν να γίνουν παράδειγμα. Η σύνδεση των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και των μεταφορικών υποδομών της Ελλάδας με τους γείτονες των Δυτικών Βαλκανίων θα αποφέρει οικονομικά οφέλη. Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου και ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των αποτελεσματικών γεωργικών πρακτικών μπορούν να ενισχύσουν τα κέρδη της Ελλάδας από τον αγροτικό τομέα- υπάρχουν πολλά υποσχόμενοι αγρότες που μπορούν να δείξουν το δρόμο» επισημαίνει.

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κρίστιαν Μπόντγουιγκ δίνει το στίγμα των προτεραιοτήτων της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ελλάδα. «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η παροχή βοήθειας σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσω της μεταρρύθμισης της κοινωνικής πρόνοιας είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε στενά με τις κυβερνήσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για να το επιτύχουμε αυτό» αναφέρει συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη.

Σχετικά με το ρόλο του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC), που είναι μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρει: «Ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης επαναδραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2015, μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Ο στόχος μας από τότε ήταν να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να υποστηρίξουμε την επιστροφή στην ανάπτυξη από τον ιδιωτικό τομέα και να βοηθήσουμε τη χώρα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να προωθήσει τις εγχώριες επενδύσεις. Επιδιώκουμε να παίξουμε ένα ρόλο στην κινητοποίηση και ενεργώντας ως καταλύτης για την προσέλκυση άλλων επενδυτών για την αύξηση των επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας - σε στενή συνεργασία με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Πηγή (και ολόκληρη η συνέντευξη): ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου