27 Φεβρουαρίου 2019

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Ελλάδα δεν βγήκε από το δάσος

«Καμπανάκι» για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον αυξάνοντας τις ευκαιρίες για τον ελληνικό πληθυσμό, χτυπά ο διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη, Δρ. Arup Banerji. Μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει συν τοις άλλοις να προετοιμάσει το ανθρώπινο δυναμικό της για τον νέο κόσμο της τεχνολογίας.

Ο ίδιος μιλά για φυσιολογική επιβράδυνση -και όχι ύφεση- της παγκόσμιας οικονομίας, συνιστώντας όμως στην Ευρώπη να διασφαλίσει επαρκή δημοσιονομικό χώρο για την επόμενη κρίση. Τον αυτοματισμό και την αγορά εργασίας, καθώς και το μοντέλο “flexicurity” (ευελιξία με ασφάλεια), που, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι «υπάρχει ευελιξία για τους ανθρώπους να μετακινούνται από τη μία θέση στην άλλη, αλλά υπάρχουν ταυτόχρονα και ισχυρές προστασίες που μετριάζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις κατά τη μετάβαση. Αυτός ο τύπος συνδυασμού ευελιξίας και ισχυρής ασφάλειας είναι αυτό που χρειάζεται ο σύγχρονος κόσμος».

Μιλά για τις ανισότητες των εισοδημάτων ως ανισότητες των ευκαιριών. «Αυτό που εντοπίσαμε είναι ότι, ολοένα και περισσότερο, η τεχνολογία είναι η κινητήριος δύναμη των εισοδηματικών ανισοτήτων στην Ευρώπη» επισημαίνει. Τέλος μιλά για απειλή του υπερπληθυσμού για τον πλανήτη και το καλό σενάριο με σημείο αναφοράς την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. 



Ειδικότερα για την κρίση στην Ελλάδα

Απαντώντας στο ερώτημα αν "η Ελλάδα έχει εξέλθει από την κρίση ή απλώς έχει εξέλθει από το πρόγραμμα προσαρμογής παραμένοντας σε κρίση;" ο 
Δρ. Arup Banerji αναφέρει: 

«Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοθαύμαστη δουλειά τα τελευταία χρόνια λαμβάνοντας πολύ σκληρά μέτρα και καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες για να βγει από την κρίση. Προφανώς, η χώρα δεν βγήκε από το δάσος. Υπάρχει μια ευρεία ατζέντα με πράγματα που πρέπει ακόμη να γίνουν. Ωστόσο, νομίζω ότι οι θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα - με θυσίες - αρχίζουν να δείχνουν αποτελέσματα.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά. Η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει να εργάζεται για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει, ειδικά στους διαρθρωτικούς τομείς. Πρέπει να βελτιώνει συνεχώς το επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να απαλλαγεί από τα εναπομείναντα εμπόδια για τις επιχειρήσεις που ξεκινούν με στόχο να ευημερήσουν. Πρέπει να επενδύσει βαθιά στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας του για τον νέο κόσμο της τεχνολογίας. Πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνει το σύστημα κοινωνικής προστασίας, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι εκείνοι που είναι άνεργοι, ιδιαίτερα οι μακροχρόνιοι, έχουν τη στήριξη που χρειάζονται για να επανέλθουν στην αγορά εργασίας καθώς θα εμφανίζονται ευκαιρίες.

Πρέπει επίσης να σκεφτεί πώς θα αναλάβει τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την προώθηση της ανάπτυξης στους σύγχρονους τομείς - όπως η τεχνολογία ή η εφοδιαστική αλυσίδα (αξιοποιώντας την τεράστια δυναμική του λιμένα Πειραιά ως μεταφορικού κόμβου) - και να κτίσει πάνω σε αυτούς τους αναδυόμενους κόμβους ευημερίας
»
.


Για για την απειλή του υπερπληθυσμού

Ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις του Δρ. Arup Banerji για την απειλή του υπερπληθυσμού στον πλανήτη. 
Απαντώντας στο ερώτημα αν "το μεγαλύτερο πρόβλημα στον πλανήτη σήμερα είναι ο υπερπληθυσμός;" αναφέρει: 

«Με τις τρέχουσες προβλέψεις, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο πρόκειται να αυξηθεί και θα αυξάνεται για τα επόμενα 20, 30 ή 40 χρόνια. Αυτό θα ασκήσει πίεση στους πόρους που διαθέτει ο πλανήτης όσον αφορά το καθαρό νερό, τις ανάγκες ανάπτυξης καθαρών μορφών ενέργειας και την παροχή τροφίμων σε όλους, με τις μεθόδους που έχουμε σήμερα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι το μοτίβο του υπερπληθυσμού μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πληθυσμού τα επόμενα 40 έως 50 χρόνια θα προέλθει από την Αφρική και σε κάποιο βαθμό από τη Μέση Ανατολή. Όμως, καθώς αυτές οι χώρες θα γίνονται πλουσιότερες και ο πληθυσμός τους πιο μορφωμένος, οι τάσεις του πληθυσμού μπορεί να αλλάξουν γρήγορα. Ως εκ τούτου, τα ανησυχητικά ποσοστά αύξησης του πληθυσμού που προβάλλουν πολλοί ερευνητές ενδέχεται να επιβραδυνθούν, όπως βλέπουμε ήδη σε πολλές χώρες.

Ο παράγοντας - κλειδί είναι η εκπαίδευση, και ιδιαίτερα η εκπαίδευση των γυναικών. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους επιβράδυνσης της αύξησης του πληθυσμού. Είναι αυτό που έχουμε δει ιστορικά στην Ευρώπη και σε άλλα πλουσιότερα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ασίας, όπου το πρόβλημα είναι η συρρίκνωση των πληθυσμών και όχι ο υπερπληθυσμός.

Αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό, διότι οι πληθυσμοί που είναι πιο ηλικιωμένοι ζουν και περισσότερο. Και είναι παραγωγικοί για πιο μακρά περίοδο. Ως εκ τούτου, πρέπει να εξετάσουμε πώς θα διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα ζουν παραγωγικά πολύ περισσότερο, όντας υγιείς πολύ περισσότερο, απολαμβάνοντας καλύτερα μια παραγωγική και γεμάτη, μακρά ζωή
».

Σημειώνεται ότι ο Δρ. Banerji θα μιλήσει για την καθοδική πορεία στη διεθνή οικονομία, το Σάββατο 2 Μαρτίου, στο Delphi Forum 

Πηγή: naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου