21 Φεβρουαρίου 2019

Συγχαρητήρια Τραμπ σε Τσίπρα και Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Επιστολή προς τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, με την οποία τους συγχαίρει για την κύρωση και υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απέστειλε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Συγχαρητήρια Τράμπ σε Αλέξη Τσίπρα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ συνεχάρη με επιστολή του τον Αλέξη Τσίπρα για την κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως αναφέρει, η συμφωνία αποτελεί ένα ιστορικό επίτευγμα για τα Βαλκάνια, καθώς και απόδειξη του θάρρους της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα. Περαιτέρω, ο αμερικανός πρόεδρος προσθέτει ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι πυλώνας σταθερότητας σε μία περίπλοκη περιοχή ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι η συμφωνία θα εμπνεύσει κι άλλες χώρες της περιοχής να επιλύσουν ανεπίλυτες διμερείς διάφορες τους.

Καταλήγοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος και εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι προσβλέπει στην συνέχιση της συνεργασίας για την διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. 


Συγχαρητήρια Τράμπ σε Ζόραν Ζάεφ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, με την οποία τον συγχαίρει για την κύρωση και υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Πρόκειται για το πιο ιστορικό επίτευγμα στα Βαλκάνια, από τη Συμφωνία του Ντέιτον και φανερώνει την θαρραλέα ηγετική ικανότητα που επιδείξατε. Με τις προσπάθειες που καταβάλατε, από κοινού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξασφαλίσατε ένα πιο σταθερό και ευημερούμενο μέλλον, όχι μόνο για τις δύο χώρες σας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Η χώρα σας θα καταλάβει τώρα τη θέση που της ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ελπίζω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει έμπνευση και για άλλες χώρες της περιοχής...
» σημειώνει στην επιστολή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και καταλήγει: «Σας συγχαίρω, γι΄ακόμη μία φορά για την ηγετική ικανότητα και δέσμευση να ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, αρχίζοντας από τις διαπραγματεύσεις, συνεχίζοντας με την κύρωση και τέλος με την πλήρη υλοποίησή της. Η Βόρεια Μακεδονία είναι μεγάλος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είμαστε ευτυχείς που θα μπορέσουμε να σας καλωσορίσουμε ως τον 30ό σύμμαχό μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να συνεχίσουμε το κοινό μας έργο, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια».

Η αντίθεση Καμμένου

Μεγάλα λόγια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ("το πιο ιστορικό επίτευγμα στα Βαλκάνια" που "εξασφαλίζει ένα πιο σταθερό και ευημερούμενο μέλλον" και "θα εμπνεύσει κι άλλες χώρες"...), αλλά γιατί όχι αφού ο σκοπός του, η είσοδος της «Βόρειας Μακεδονίας» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, επετεύχθει!

Υπάρχουν βέβαια και οι διαφορετικές απόψεις. «Ούτε η Αλβανία, ούτε τα Σκόπια μπορούν να απειλήσουν την Ελλάδα» δήλωσε χθες ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, εκφράζοντας εκ νεου τη διαφωνία του με τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό TRT ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως «τα Σκόπια είναι 20 λεπτά δουλειά» και πρόσθεσε πως «αν αποφασίσει μία ίλη τεθωρακισμένων να περάσει μέσα, θα φθάσει στην άλλη πλευρά». «Θα φθάσει στη Σερβία» είπε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου