17 Φεβρουαρίου 2019

Πέθανε ο «φούρναρης της Κω»

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο «φούρναρης της Κω», πέθανε σήμερα, ξημερώματα της Κυριακής, σε ηλικία 77χρονών. Έφτιαχνε και διένειμε ψωμιά σχεδόν σε καθημερινή βάση στους εκατοντάδες πρόσφυγες που έφταναν στο νησί της Κω, πριν δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας.

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης είχε γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη για την καθημερινή και συνεχή βοήθεια του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είχαν έρθει στο νησί.

Για την δράση του τιμήθηκε με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2016 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Στη δράση του είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές».


Δηλώσεις για τον θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη, του φούρναρη της Κω 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Ο Διονύσης Αρβανιτάκης μπόλιασε τον πολιτισμό της Ευρώπης με τον αξιακό κώδικα του ελληνικού πολιτισμού, μέσ’ από τις εμβληματικές αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης», δήλωσε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, για τον θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη, του φούρναρη της Κω.

Ο πρωθυπουργός: «Ο Διονύσης Αρβανιτάκης στάθηκε καθημερινά και έμπρακτα με αλληλεγγύη στο πλευρό των κατατρεγμένων προσφύγων, μέχρι το τέλος της ζωής του. Η προσφορά του θα αποτελεί πάντοτε παράδειγμα ευαισθησίας και ανθρωπιάς. Συλλυπητήρια στους οικείους του», έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του στο twitter για τον θάνατο του «φούρναρη της Κω».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στην οικογένεια και τους φίλους του Διονύση Αρβανιτάκη. Στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης ήταν ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Σε αναγνώριση της προσφοράς του, το Ευρωκοινοβούλιο του απένειμε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, μετά από πρόταση της @MariaSpyraki. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Με οδύνη με πληροφορήθηκα τον θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη, του υποδειγματικού ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος βραβεύθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη σπάνια μεγαλοψυχία του, την ευαισθησία έναντι των εκατοντάδων δυστυχισμένων μεταναστών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την απώλεια του φούρναρη της Κω.

«Η δικιά μου Ευρώπη είναι αυτή που συμβόλιζε ο Διονύσης Αρβανιτάκης. Καλό σου ταξίδι, φούρναρη της Κω που κάθε μέρα έδινες ψωμί στις πεινασμένες & ταλαιπωρημένες ψυχές», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Γιούνκερ, εκφράζοντας παράλληλα τα ειλικρινή του συλληπητήρια στους οικείους του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου