22 Φεβρουαρίου 2019

Το Σκίτσο της Ημέρας 22.2.2019

Δυο δεκαόροφα κτίρια υψώνονται στη βάση της Ακρόπολης και απειλούν να κρύψουν τη θέα της. Όμως η Ακρόπολη ανήκει σε όλους! 

Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή"

Το ρεπορτάζ: 

Ενα σύγχρονο τείχος υψώνεται στη βάση της Ακρόπολης, απειλώντας να «εξαφανίσει» τη θέα της. Οι υψηλοί συντελεστές δόμησης που ισχύουν για την περιοχή του Μακρυγιάννη επιτρέπουν την ανέγερση δεκαώροφων κτιρίων. 
Οι κάτοικοι αντιδρούν και έχουν συγκεντρώσει 4.100 υπογραφές διαμαρτυρίας. Η κινητοποίηση των κατοίκων ξεκίνησε όταν πλέον βρέθηκε σε προχωρημένη φάση κατασκευής κτίριο επί της οδού Φαλήρου και έγινε αντιληπτό ότι θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής. Το κτίριο, σχεδόν αποπερατωμένο σήμερα, έχει φθάσει τους 10 ορόφους (33 μέτρα ύψος) και τις 2.700 τ.μ. 
Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2018 εγκρίθηκε η ανέγερση δεύτερου δεκαώροφου κτιρίου στου Μακρυγιάννη, στην οδό Μισαραλιώτου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στη σύσταση επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα επανεξετάσει τους όρους δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει τον Ιερό Βράχο.
«Εφόσον έχει τηρηθεί η κείμενη πολεοδομική νομοθεσία και ιδίως από τη στιγμή που το κτίριο είναι αποπερατωμένο, πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι», σημείωναν χθες φορείς της αγοράς ακινήτων, αναφορικά με το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου 5, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει εντός του επόμενου διμήνου.
«Η Ακρόπολη ανήκει σε όλους. Σε όσους έφυγαν και σε εκείνους που θα έρθουν. Οφείλουμε λοιπόν να τη σεβόμαστε. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε πολεοδομικά εκτρώματα να ξεφυτρώνουν γύρω της και να ρίχνουν τη σκιά τους πάνω στο φως της» δήλωσε λίγες μέρες πριν ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες που έχει προκαλέσει η ανέγερση δεκαώροφων κτιρίων στην περιοχή του Μακρυγιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου