14 Φεβρουαρίου 2019

Μια υποκριτική αντιλαϊκή απόφαση για την την ανώτατη εκπαίδευση

Καταψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή η πρόταση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (άρθρο 16). Έτσι δεν περνά σε 2η ψηφοφορία η πρόταση της ΝΔ. Με αφορμή το γεγονός αυτό δυο άρθρα: Η άποψη της Αννας Διαμαντοπούλου (Μια βαθιά αντιλαϊκή απόφαση) στην kathimerini.gr και ένα κύριο άρθρο στο "Βήμα" (To άρθρο 16 και η υποκρισία του κ. Τσίπρα).

Μια βαθιά αντιλαϊκή απόφαση
Αννα Διαμαντοπούλου* 

Αναθεώρηση άρθρου 16 του Συντάγματος, τέλος. Το κυβερνών κόμμα, με «παρδαλή» πλειοψηφία, αποφάσισε πως, για άλλα δέκα χρόνια, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη όπου ο πολίτης δεν θα έχει δικαίωμα επιλογής στην ανώτατη εκπαίδευση μέσα στη χώρα του. Το δικαίωμα αυτό θα συνεχίσει να το ασκεί εκτός Ελλάδος. Για άλλα δέκα χρόνια, οι νέοι θα σπουδάζουν στις γειτονικές χώρες, η προσέλκυση ξένων φοιτητών στην Ελλάδα θα είναι ανέκδοτο, λαμπροί επιστήμονές μας θα συνεχίζουν να διδάσκουν σε ξένα ΑΕΙ, τα κάθε λογής κολέγια θα αναγνωρίζουν, ελέω Ε.Ε., επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά δεν θα διακινδυνεύουν επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία. Το δημόσιο πανεπιστήμιο (περήφανο για τις εξαιρέσεις του) θα ασφυκτιά κάτω από τον αποπνικτικό έλεγχο και τον σχεδιασμό του κράτους, χωρίς δικαίωμα ανάπτυξης, συνεργασιών και ισότιμης συμμετοχής στον διεθνή ανταγωνισμό. 

Η αντίδραση της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, παρέα με τη Χρυσή Αυγή, δείχνει το αναχρονιστικό και, εντέλει, βαθύτατα αντιλαϊκό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ οι πλούσιοι έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, η κυβέρνηση αρνείται τον εκσυγχρονισμό και την άμιλλα μεταξύ των δημόσιων ΑΕΙ και, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα να δημιουργηθούν μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, που θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά, κυρίως των οικονομικά ασθενεστέρων, σε μια υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση. Η χώρα χάνει ακόμα μία ευκαιρία, ενώ ο κόσμος ζει στους ρυθμούς της ψηφιακής εποχής.

Ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να αποφασίσει στις μεσολαβούσες εκλογές για το άρθρο 16 και το περιεχόμενο των αλλαγών. Βάζει έτσι τη σφραγίδα της συντήρησης και του αναχρονισμού, κόντρα στην πρόοδο του λαού μας. Ας τελειώνουμε λοιπόν με τα «προοδευτικά» μέτωπα και άλλα παραμύθια.

* Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου είναι πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρ. επίτροπος Ε.Ε., πρ. υπουργός.

Πηγή: kathimerini.gr 



To άρθρο 16 και η υποκρισία του κ. Τσίπρα
TO BHMA

Εδώ και χρόνια πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, η πλειοψηφία της κοινωνίας σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, συμφωνούν ότι επιβάλλεται η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Έχει διαμορφωθεί μάλιστα μια κοινή συνισταμένη ως προς την αναθεώρηση που προβλέπει ότι θα μπορεί να επιτραπεί η δημιουργία μόνο μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα βρίσκεται ο Σύριζα με τις ιδεοληψίες του που μπλοκάρει κάθε αλλαγή του άρθρου 16 στην εν εξελίξει διαδικασία αναθεώρησης. Μπορεί υπουργοί και στελέχη του να έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό, μπορεί να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, αλλά η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων παραμένει ένα ακλόνητο ταμπού.

Αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που επιμένει να διατηρεί στο Σύνταγμα τους αναχρονιστικούς περιορισμούς στην παιδεία και η σημερινή της ηγεσία να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά σε ότι συμβαίνει στον κόσμο. Η κυβέρνηση που εν μία νυκτί ενοποιεί χωρίς σχέδιο,χωρίς προοπτική ΤΕΙ και ΑΕΙ για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, επιμένει να αγνοεί τη διεθνή πραγματικότητα και κυρίως τις ανάγκες της νέας γενιάς.

Ανέχεται τη λειτουργία των διάφορων κολεγίων που οι απόφοιτοι τους υποχρεωτικά αναγνωρίζονται ως ισότιμοι επαγγελματικά με τους πτυχιούχους των κρατικών ΑΕΙ, αλλά αρνείται να επιτρέψει την πιθανότητα δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την εκπαίδευση και να σταματήσουν τη διαρροή χιλιάδων νέων κάθε χρόνο για σπουδές στο εξωτερικό.

Όπως έχουν επισημάνει με πρόσφατη παρέμβαση τους κορυφαίοι πανεπιστημιακοί που διδάσκουν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι θέμα δημοκρατίας. Είμαστε η μόνη χώρα υποστηρίζουν όπου ο κοινός νομοθέτης δεν είναι ελεύθερος να ρυθμίσει το καθεστώς των πανεπιστημίων σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές ανάγκες κάθε εποχής και τις προτεραιότητες της εκάστοτε πλειοψηφίας. Αντίθετα, περιορίζεται ασφυκτικά από το ίδιο το Σύνταγμα. Το ποιες είναι κάθε φορά οι καταλληλότερες μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζουν, είναι θέμα πολιτικής, με την ευγενέστερη έννοια του όρου, και όχι συνταγματικής κατοχύρωσης. Είναι θέμα, με άλλα λόγια, δημοκρατίας.

Μπορεί ο κόσμος να αλλάζει πλέον με ασύλληπτες ταχύτητες, η τεχνολογία να αλλάζει διαρκώς τα δεδομένα, αλλά κάποιοι εδώ δυστυχώς παραμένουν εγκλωβισμένοι σε λογικές του περασμένου αιώνα. Ο κ. Τσίπρας που παριστάνει τον κήνσορα και τον προστάτη του δημοσίου συμφέροντος, ας ρίξει μια ματιά στην Κύπρο, όπου μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει πανεπιστημιακό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: tovima.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου