23 Φεβρουαρίου 2019

Ο Έλγιν δεν είχε οθωμανικό φιρμάνι για τη λεηλασία των Γλυπτών του Παρθενώνα

Χωρίς την άδεια του Σουλτάνου λεηλάτησε, όπως αποδεικνύουν τοποθετήσεις ειδικών, ο λόρδος Έλγιν το μνημείο της Ακρόπολης, με τους ειδικούς να καταρρίπτουν τον ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου ότι υπήρχε οθωμανικό φιρμάνι, το οποίο του τα παραχωρούσε.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, η λεηλασία των Γλυπτών του Παρθενώνα έγινε από τον Έλγιν με σχετική άδεια από τον Σουλτάνο, ωστόσο το συγκεκριμένο χαρτί δεν σώζεται και αυτό που έχει σήμερα το Μουσείο στο αρχείο του, δεν είναι παρά μία μεταγενέστερη μετάφραση στα ιταλικά, μίας φιλικής επιστολής από τον Καϊμακάμ Πασά, που του δίνει άδεια να πάρει εκμαγεία από τα γλυπτά -σε καμία περίπτωση, όμως, να προκαλέσει την οποιαδήποτε ζημιά στο μνημείο, όπως ανέφερε η επίτιμη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων, Ελένη Κόρκα. 


Υπογραμμίζει δε ότι η επιστολή δεν είναι από τον ίδιο τον Σουλτάνο αλλά από τον Καϊμακάμ Πασά, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και αντικαθιστούσε τον Μεγάλο Βεζίρη, και δεν αποτελεί επίσημο οθωμανικό έγγραφο.


Οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι έχουν και άλλα έγγραφα εκτός από αυτό, ωστόσο, ο Ιρανός ερευνητής Σαριάν Παναχί, ένας από τους λίγους ιστορικούς που μπορεί να διαβάσει οθωμανικά τουρκικά και έχει κάνει έρευνα σε όλα τα επίσημα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κανένα φιρμάνι για μεταφορά των Γλυπτών.
 

Το γεγονός επιβεβαίωσαν και δύο Τούρκοι επιστήμονες σε συνέντευξη που έδωσαν στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 18 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι ερευνητές Ζεϊνέπ Εγκέν και Όρχαν Σακίν παρουσίασαν τα αποτελέσματα μακράς έρευνας για τα επίσημα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα οποία συνδέονται με τον λόρδο Έλγιν, τονίζοντας ότι: «Όλα τα φιρμάνια ήταν γραμμένα σ’ ένα ειδικό βιβλίο. Το περιεχόμενου τους ήταν, επίσης, γραμμένο σ’ αυτό».


Αυτό υποστήριξε ο Σακίν, ο οποίος απέρριψε τον βρετανικό ισχυρισμό ότι τα έγγραφα του Έλγιν αποτελούσαν άδεια εξαγωγής των Μαρμάρων. «Πρώτα απ’ όλα, αυτό δεν ήταν φιρμάνι. Ίσως, ήταν ένα προσωπικό γράμμα, αλλά όχι φιρμάνι. Το φιρμάνι θα μπορούσε να υπογραφεί μόνο από τον Σουλτάνο, όχι από τον Πασά. Υπήρχε μόνο άδεια για επίσκεψη» διευκρίνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ερευνητής.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου