20 Φεβρουαρίου 2019

Το τείχος στη βάση της Ακρόπολης

Ενα σύγχρονο τείχος υψώνεται στη βάση της Ακρόπολης, απειλώντας να «εξαφανίσει» τη θέα της. Οι υψηλοί συντελεστές δόμησης που ισχύουν για την περιοχή του Μακρυγιάννη επιτρέπουν την ανέγερση δεκαώροφων κτιρίων. Οι κάτοικοι αντιδρούν και έχουν συγκεντρώσει 4.100 υπογραφές διαμαρτυρίας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στη σύσταση επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα επανεξετάσει τους όρους δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει τον Ιερό Βράχο.

Η κινητοποίηση των κατοίκων ξεκίνησε όταν πλέον βρέθηκε σε προχωρημένη φάση κατασκευής κτίριο επί της οδού Φαλήρου και έγινε αντιληπτό ότι θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής. Το κτίριο, σχεδόν αποπερατωμένο σήμερα, έχει φθάσει τους 10 ορόφους (33 μέτρα ύψος) και τις 2.700 τ.μ. Οπως προέκυψε από την έρευνα των κατοίκων, το μεγάλο ύψος του κτιρίου «εξασφαλίστηκε» με έναν συνδυασμό του μεγάλου συντελεστή δόμησης της περιοχής, του μεγάλου οικοπέδου (που προέκυψε από συνενώσεις) και διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που «πριμοδοτεί» με συντελεστή τα πράσινα δώματα. «Ομως η μελέτη του κτιρίου δεν πέρασε από το ΚΑΣ, όπως όφειλε», αναφέρει η αρχιτέκτονας Ειρήνη Φρεζάδου, που ξεκίνησε την κινητοποίηση στην περιοχή.

Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2018 εγκρίθηκε η ανέγερση δεύτερου δεκαώροφου κτιρίου στου Μακρυγιάννη, στην οδό Μισαραλιώτου. Αμέσως ξεκίνησε κινητοποίηση, την οποία «αγκάλιασε» και η ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) μέσω του Δικτύου Ιστορικού Κέντρου Αθήνας. «Ο κόσμος είναι έξαλλος. Βλέπει να δημιουργείται ένα νέο τείχος κάτω από την Ακρόπολη και αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το σταματήσει. Το ίδιο το ΚΑΣ, που σε άλλες περιπτώσεις είχε “κόψει” το ύψος κτιρίων σε περιοχές κοντά στην Ακρόπολη, έδωσε το πράσινο φως στην περίπτωση της Μισαραλιώτου», λέει η κ. Φρεζάδου. 


«Οι ρίζες του κακού είναι δύο: από τη μια πλευρά οι ισχύουσες χρήσεις γης και οι όροι δόμησης που ισχύουν στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη. Ο Μακρυγιάννης είναι χαρακτηρισμένος “πολεοδομικό κέντρο”, άρα έχει τεράστιο συντελεστή δόμησης (Σ.Δ. 3,6). Επιπλέον, έρχεται ένας παράλογος οικοδομικός κανονισμός και επιβραβεύει... με περισσότερο τσιμέντο ένα πράσινο δώμα» προσθέτει. 

Οι κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν τη συγκέντρωση υπογραφών μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας AVAAZ (secure.avaaz.org/el) και μέχρι χθες το απόγευμα είχαν συγκεντρωθεί 4.100 υπογραφές. 

Αντιδρώντας στις επιστολές διαμαρτυρίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος συνέστησε επιστημονική επιτροπή για την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα την περιοχή Μακρυγιάννη - Κουκακίου. Η επιτροπή θα παραδώσει την εισήγησή της σε δύο μήνες. Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι θα προσφύγουν στο ΣτΕ κατά των οικοδομικών αδειών των δύο κτιρίων.

«Είναι απαράδεκτο να επιτρέπεται η ανέγερση τόσο ψηλών κτιρίων δίπλα στην Ακρόπολη», εκτιμά η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά. «Η θέα της Ακρόπολης, που δεσπόζει στην Αθήνα, είναι μέρος της ταυτότητας του λαού μας, αλλά και της ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Πιστεύω ότι είναι ανθρώπινο να γίνονται λάθη. Θα ήταν συνεπώς μεγαλόψυχο από πλευράς της υπουργού Πολιτισμού και των αρμοδίων να αναγνωρίσουν το λάθος αυτό και να επανεξετάσουν την αδειοδότηση των κτιρίων».

Κώστας Μπακογιάννης: Η Ακρόπολη ανήκει σε όλους

«Η Ακρόπολη ανήκει σε όλους. Σε όσους έφυγαν και σε εκείνους που θα έρθουν. Οφείλουμε λοιπόν να τη σεβόμαστε. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε πολεοδομικά εκτρώματα να ξεφυτρώνουν γύρω της και να ρίχνουν τη σκιά τους πάνω στο φως της» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες που έχει προκαλέσει η ανέγερση δεκαώροφων κτιρίων στην περιοχή του Μακρυγιάννη.

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα των συντελεστών δόμησης που ισχύουν στην συγκεκριμένη περιοχή, ο κ. Μπακογιάννης, πρόσθεσε: «Ο νόμος μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ένα νέο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο. Είναι ένα πολεοδομικό εργαλείο, το οποίο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για να προστατεύσουμε την κληρονομία μας σε επιλεγμένες ζώνες γύρω από σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους όπως η Ακρόπολη... Είναι δηλαδή μια ευκαιρία για εμάς να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο για να αποκτήσει η πόλη μια ξεκάθαρη ταυτότητα».

Πηγές: kathimerini.gr , protothema.gr

2 σχόλια:

  1. Σε λειτουργία εντός του επόμενου διμήνου το ξενοδοχείο στη σκιά της Ακρόπολης. «Εφόσον έχει τηρηθεί η κείμενη πολεοδομική νομοθεσία και ιδίως από τη στιγμή που το κτίριο είναι αποπερατωμένο, πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι», σημείωναν χθες φορείς της αγοράς ακινήτων, αναφορικά με το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου 5, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει εντός του επόμενου διμήνου. Πρόκειται για επένδυση 10 εκατ. ευρώ που υλοποιείται από την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat κ.τ.λ.). Οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν το 2017 και πλέον το κτίριο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αποπεράτωσης, καθώς απομένουν μόνο παρεμβάσεις στο εσωτερικό του. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανακάλεσε σήμερα απόφαση που πήρε στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 σχετικά με αίτημα για την ανέγερση νέου εννιαώροφου κτηρίου (με τρία υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα) σε οικόπεδο στη συμβολή των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάση στο Κουκάκι. Η γνωμοδότηση πάρθηκε μετά την αυτοψία της ολομέλειας του ΚΑΣ, που διενεργήθηκε στις 4 Μαρτίου 2019 στο οικόπεδο, κατά την οποία, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, διαπιστώθηκε ότι το κτίριο (ύψους περίπου 32 μ.), θα προκαλέσει, μεταξύ άλλων, οπτική βλάβη στο μνημείο της Ακρόπολης. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι δεν θα δένει αρμονικά στο ευρύτερο δομημένο περιβάλλον. ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή