20 Φεβρουαρίου 2019

ΚΕΦίΜ: Η Ελλάδα 2η χώρα σε λαϊκισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση πανευρωπαϊκά ως προς το ποσοστό υποστήριξης απολυταρχικών λαϊκιστικών κομμάτων, σύμφωνα με τον φετινό Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού του σουηδικού Ινστιτούτου Timbro που παρουσιάζει για τρίτη χρονιά φέτος στην Ελλάδα το ΚΕΦίΜ. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει και φέτος η Ουγγαρία.

Τα πορίσματα του Δείκτη για την Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι μια από τις 3 ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη υποστήριξη στον απολυταρχικό λαϊκισμό, μαζί με την Ουγγαρία και την Ιταλία.
Η Ελλάδα είναι μια από τις 4 χώρες-μέλη της ΕΕ που η κυβέρνηση αποτελείται μόνο από λαϊκιστές.
Στην Ελλάδα τα λαϊκιστικά κόμματα συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Τα πορίσματα του Δείκτη για την Ευρώπη
Ο απολυταρχικός λαϊκισμός έχει καθιερωθεί ως η τρίτη ιδεολογική δύναμη στην Ευρώπη– εξέλιξη που αναμένεται να διατηρηθεί και μετά τις φετινές ευρωεκλογές.
1 στους 4 Ευρωπαίους ψήφισε ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Η υποστήριξη στα κόμματα αυτά φτάνει πανευρωπαϊκά το 22,2%, επίδοση ρεκόρ για την Ευρώπη, αυξημένη κατά 1,5% σε σύγκριση με πέρσι.
1 στις 3 κυβερνήσεις στην Ευρώπη στηρίζεται από τουλάχιστον ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα.
Στην Ευρώπη, ο δεξιός λαϊκισμός είναι σε έξαρση, ενώ ο αριστερός λαϊκισμός είναι στάσιμος. Εξαίρεση αποτελούν οι μεσογειακές χώρες, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουν μεγαλύτερη επιρροή.


Ο Andreas Johansson Heino, συγγραφέας του Δείκτη, δήλωσε:
«Τα αυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι βλέπουν την πολιτική ως μια σύγκρουση μεταξύ της «ελίτ» και ενός ομοιογενούς λαού με συνεκτικά συμφέροντα. Αυτά τα κόμματα έχουν μια αυταρχική άποψη για τη δημοκρατία, που απειλεί πολλές από τις αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Την άνοιξη, επίκειται η διεξαγωγή τόσο των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και εθνικών εκλογών στην Ισπανία, τη Δανία και τη Φινλανδία. Γνωρίζουμε ήδη ότι τα λαϊκίστικα κόμματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των των μέσων ενημέρωσης. Ο δείκτης θέτει αυτές τις τάσεις σε μια ευρύτερη προοπτική.»

Σχετικά με τον Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού του Timbro:
Ο Δείκτης Απολυταρχικού Λαϊκισμού του Timbro εξετάζει δεδομένα που εκτείνονται από το 1980, γεγονός που τον καθιστά τον πιο ολοκληρωμένο δείκτη λαϊκισμού στην Ευρώπη. Από την πρώτη έκδοσή του το 2016, ο Δείκτης έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική πηγή πληροφόρησης για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη, ενώ αναφέρεται τακτικά σε διεθνή μέσα όπως ο Economist, η Die Welt και η La Repubblica.

Διαβάστε την αναλυτική μελέτη του Timbro: https://populismindex.com/report/

Τo ΚΕΦίΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών), από κοινού με το σουηδικό Ινστιτούτο Timbro είναι μέλη του δικτύου EPICENTER, ενός από τους σημαντικότερους και πλέον δραστήριους πανευρωπαϊκούς οργανισμούς με στόχο τον εμπλουτισμό του διαλόγου ως προς τις δημόσιες πολιτικές και την προώθηση των αρχών της ελεύθερης κοινωνίας. 

Πηγή: kefim.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου