18 Φεβρουαρίου 2019

Χάρης Θεοχάρης: Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των τραπεζών

Σε άρθρο του στην "Καθημερινή" ο Χάρης Θεοχάρης, αφού προβαίνει στη διαπίστωση ότι παρά τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών το πρόβλημα των κόκκινων δανείων παραμένει άλυτο, αναρωτιέται πώς φτάσαμε έως εδώ, πώς χάθηκαν οι ευκαιρίες επίλυσής του, καθώς και τι μέλλει γενέσθαι. Ένα μεγάλο απόσπασμα από το άρθρο αυτό στη συνέχεια:

Πώς φτάσαμε έως εδώ
  • Πρώτον, το πρώτο καταστροφικό οκτάμηνο του 2015 δεν επήλθε μόνο η ανακεφαλαιοποίηση, αλλά με την επιδείνωση της κατάστασης στην οικονομία δημιουργήθηκε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων που πιέζουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς. 
  • Δεύτερον, στην ίδια την ανακεφαλαιοποίηση η κυβέρνηση προσπάθησε να μη χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια για να στηρίξει το αφήγημα του success story.
  • Τρίτον, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια σειρά πειραματισμών με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και άλλες πρωτοβουλίες. Αυτές ανάλωσαν χρόνο και ενέργεια από τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και εντέλει από τη χώρα, χωρίς ωστόσο να δώσουν λύση. 
  • Τέταρτον, η έμφαση θεσμών και κυβέρνησης δόθηκε στα δημοσιονομικά και στις άλλες παρεμβάσεις (φόροι, εισφορές, συντάξεις κ.λπ.) και δεν δόθηκε προτεραιότητα στα τραπεζικά ζητήματα.
  • Τέλος, όταν το πρόβλημα φάνηκε να καθίσταται επικίνδυνο και είχαμε πια μια τελευταία ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τα κεφαλαία του προγράμματος, η κυβέρνηση απέρριψε όλες τις σχετικές προτάσεις στήριξης σφυρίζοντας τον σκοπό της απελευθέρωσης από τα μνημόνια.

Τώρα τι μέλλει γενέσθαι;
  • Πρώτον, ενεργοποίηση συστημικής λύσης για την ελάφρυνση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Οι λύσεις του ΤΧΣ και της ΤτΕ έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, ωστόσο και η μία και η άλλη ή ακόμη και οι δύο λύσεις είναι αναγκαίες.
  • Δεύτερον, οι ίδιες οι τράπεζες πρέπει να ενδυναμώσουν τη θέση τους μέσω υλοποίησης σχεδίων όπως αυτό της Eurobank που συγχωνεύτηκε με την Grivalia.
  • Τρίτον, να εκπονηθεί ένα σχέδιο για την ουσιαστική στήριξη των αδυνάμων, ανεξάρτητα από το αν το δάνειο ανήκει ακόμη σε τράπεζα ή έχει μεταφερθεί σε fund μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια. 
  • Τέταρτον, να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να προσφέρουν γενναίες λύσεις διευθέτησης στους δανειολήπτες, ανάλογα και με την πτώση της τιμής του ακινήτου που έχει δανειοδοτηθεί.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Θεοχάρης αναφέρει ότι εν κατακλείδι θα πρέπει να σταθούμε σε δύο σημεία: Κατ’ αρχάς, το σχέδιο συμφωνίας που προετοιμάζεται θα επιτρέπει σε έχοντες κατά το παρελθόν εισοδήματα που είχαν πάρει μεγάλα δάνεια, και τώρα δεν έχουν εισοδήματα, να προστατεύονται. Επιπροσθέτως, αν η κυβέρνηση στο ζήτημα των τραπεζών προχωρήσει σε μια πρόχειρη και μη λειτουργική λύση, τότε το πρόβλημα θα το κληροδοτήσει στην επόμενη.

* Ο κ. Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου