18 Φεβρουαρίου 2019

Κ. Καραμανλής, Α. Παπανδρέου, Χ. Φλωράκης: Εκμυστηρεύσεις τριών μεγάλων στο Γιάννη Μαρίνο

Το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Γιάννη Μαρίνου. Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Χαρίλαος Φλωράκης: Εκμυστηρεύσεις τριών μεγάλων.

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Πώς διαχειρίζεσαι γεγονότα, προσωπικές εκμυστηρεύσεις, συμπεριφορές εκτός πρωτοκόλλου, στιγμές αδυναμίας και χαλαρότητας, που όμως μαζί με τη δημόσια εικόνα ολοκληρώνουν πληρέστερα το πορτρέτο μεγάλων προσωπικοτήτων, την ύπαρξη και το έργο των οποίων καταγράφει η επίσημη ιστορία ως πρωταγωνιστών της ανθρώπινης περιπέτειας επί γης; 

Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου στην πολύχρονη δημοσιογραφική του διαδρομή ευτύχησε όχι μόνο να ζήσει από κοντά τον ελληνικό δημόσιο βίο των τελευταίων 60 χρόνων, αλλά και να συνδεθεί στενά με πολλές σημαντικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Τα όσα αξιομνημόνευτα αποκόμισε από την προσωπική σχέση μαζί τους, αν δεν καταγράφονταν, θα κατέληγαν ως μη συμβάντα. Συνεπώς, θα παρέμεναν άγνωστα για τους ενδιαφερομένους, και ιδιαίτερα για τους επίσημους βιογράφους τους, μολονότι μπορούν να συντελέσουν στην πληρέστερη κατανόηση των τριών σημαντικότερων πολιτικών ηγετών της ελληνικής μεταπολιτευτικής ιστορίας. 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για παράδειγμα, εξομολογείται ότι η πανίσχυρη Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με τον διάλογο. Αν ο διάλογος κάποτε τερματιστεί, κάτι τέτοιο θα σημάνει ή πλήρη υποχώρηση της Ελλάδας σε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας ή πόλεμο. 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου εκφράζει ξαφνικά τη λύπη του που δεν μπορεί να εφαρμόσει και η δική του κυβέρνηση την εξαιρετικά επιτυχημένη οικονομική πολιτική του ομολόγου του στην Πορτογαλία, πρωθυπουργού Καβάκο Σίλβα, επειδή εκείνη είναι δεξιά ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αριστερή. 

Ο Χαρίλαος Φλωράκης αποκαλύπτει με ποιο συνταγματικά ανεκτό τρόπο θα εμπόδιζε τις συντεχνιακές απεργίες, οσάκις παραλύουν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και ταλαιπωρούν τους αδύναμους κυρίως πολίτες. 

Πρόκειται για κάποιες από τις πολλές εκμυστηρεύσεις τους στον συγγραφέα-δημοσιογράφο Γιάννη Μαρίνο, ο οποίος έκρινε ότι επιβαλλόταν να τις φέρει στη δημοσιότητα για μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση των τριών αυτών σπουδαίων πολιτικών. 


Ένα απόσπασμα από σχετικό δημοσίευμα στο Protagon.gr: 

Τους τρεις εμβληματικούς πολιτικούς, με έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά και στις εκμυστηρεύσεις τους στον ίδιο, σκιαγραφεί ο ιστορικός εκδότης-διευθυντής του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» Γιάννης Μαρίνος σε νέο του βιβλίο...

.... Μύθοι, είπαμε; «Δεν είμαι βέβαιος αν ήταν μύθοι», διατυπώνει την άποψή του ο Γιάννης Μαρίνος. «Ήταν τρεις σημαντικοί πολιτικοί ηγέτες με προτερήματα και ελαττώματα, από τους οποίους ετιμήθηκα και με φιλική διάθεση απέναντί μου. Είχα με τα χρόνια φιλικές κουβέντες μαζί τους. Όταν είσαι μόνος με έναν φίλο ανοίγεσαι. Αυτό το άνοιγμα της καρδιάς τους δίνει άλλη διάσταση, διαφορετική από εκείνη που βλέπει κάποιος όταν τους παρακολουθεί σε δημόσια δραστηριότητα. Αυτό έκρινα ότι θα έπρεπε να καταγραφεί κάπου για τον ιστορικό του μέλλοντος».

Προσπαθώ να βάλω τον συνομιλητή μου σε διαδικασία να συνοψίσει τα προτερήματα και τα ελαττώματα. Δεν υποκύπτει στην δημοσιογραφική περιέργεια. Προτιμάει όσα εκείνος, με αγάπη και χάρη στην δημοσιογραφική του παρατήρηση, θυμάται:

«Το περιβάλλον του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου θεωρούσε πως ήταν αλάνθαστοι. Όταν τους επισήμαινα κάποιο λάθος, τόσο η ιδιαιτέρα του πρώτου Λένα Τριανταφύλλη, όσο και Αγγέλα Κοκκόλα, του Ανδρέα Παπανδρέου, απαντούσαν: «Ο πρόεδρος δεν κάνει ποτέ λάθος». Ακόμη και όταν τους έλεγα ότι μόνον ο Θεός είναι αλάνθαστος. Το ίδιο το είπα και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Ναι, μόνον ο Θεός δεν κάνει λάθη, αλλά και εγώ προσπαθώ να μην κάνω λάθος». Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μου έδωσε την ευκαιρία να πούμε αν κάνει ή όχι λάθος. Ο δε Χαρίλαος Φλωράκής δεν μου παρουσιαζόταν αλάνθαστος. Αλλά πιο γήινος και ανθρώπινος, ίσως επειδή δεν του δινόταν η ευκαιρία να το κάνει αυτό, ηγούμενος ενός μονολιθικού κόμματος».

Info: Το βιβλίο του Γιάννη Μαρίνου «Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Χαρίλαος Φλωράκης. Εκμυστηρεύσεις τριών μεγάλων», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 
 
Πηγές: politeianet.gr και protagon.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου