17 Φεβρουαρίου 2019

Ζάεφ στη DW: «Είμαι Μακεδόνας, από τη Βόρεια Μακεδονία»

Συνέντευξη στην DW παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Μεταξύ άλλων δηλώνει ότι "είναι Μακεδόνας" και λέει ότι η φιλία με τον Αλέξη Τσίπρα θα κρατήσει "ως το τέλος της ζωής του". Από τη Deutsche Welle:

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Μπάχρι Κάνι για το σλαβομακεδονικό πρόγραμμα της Deutsche Welle στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. 

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που δέχθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας, πλέον, Μακεδονίας, εστιάζει ακριβώς σε αυτή τη μετονομασία: «Γεννηθήκατε ως Μακεδόνας, πείτε μου, πώς νιώθετε όταν πρέπει να πείτε σε κάποιον ότι είστε από τη Βόρεια Μακεδονία;» Η απάντηση Ζάεφ είναι η εξής: «Πρώτον, παραμένω Μακεδόνας. Είναι σημαντικό για μένα ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας όπως αισθανόμαστε. Είμαι ένας Μακεδόνας και είμαι ένας Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία. Από ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, εμείς είμαστε το βόρειο κομμάτι. Υπάρχει ένα νότιο κομμάτι στην Ελλάδα, ένα ανατολικό στη Βουλγαρία, ακόμη και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία. Έχουμε κάνει έναν γεωγραφικό διαχωρισμό, επομένως αυτή η λύση είναι δίκαιη. Αλλά μιλάω μακεδονικά, είμαι Μακεδόνας".

Απαντώντας σε ερώτηση για τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζει ότι ο συμβιβασμός που βρέθηκε με την Ελλάδα ήταν ο καλύτερος δυνατός: "Ούτε υπάρχει καλύτερη λύση, ούτε την πρότεινε κανείς", επισημαίνει. "Η αντιπολίτευση δεν πρόσφερε λύση, με προσέβαλαν με τους πιο χυδαίους χαρακτηρισμούς για πολιτικούς λόγους, μου επιτέθηκαν, έλεγαν ότι θα αφανιστούμε (ως έθνος). Εδώ, σήμερα, όχι μόνο υπάρχουμε, αλλά και αποτελούμε ένα καλό παράδειγμα για την επίλυση προβλημάτων", επισημαίνει.

Η φιλική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα 

Αναφερόμενος στη φιλική σχέση που, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, διατηρεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ζόραν Ζάεφ επικρίνει για μία ακόμη φορά τη στάση της αντιπολίτευσης- και στις δύο χώρες. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Νομίζω ότι έχουμε χτίσει μία υπέροχη φιλία με τον Αλέξη η οποία θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της ζωής μου. Ελπίζω ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και οι πολίτες της Ελλάδας θα οικοδομήσουν μία τέτοια σχέση. Ελπίζω ότι ακόμη και η αντιπολίτευση στις δύο χώρες θα οικοδομήσει μία τέτοια φιλία, αν και φαίνεται ότι ήδη το έχουν κάνει. Υιοθέτησαν μία παρόμοια, ανεύθυνη προσέγγιση για πολιτικούς λόγους, μόνο και μόνο λόγω των εκλογών- προεδρικές στη χώρα μας, ευρωεκλογές και βουλευτικές στην Ελλάδα. Αν τύχει να αποχωρήσουμε, εγώ και ο Τσίπρας, και ανέλθει στην εξουσία η σημερινή αντιπολίτευση, θα συνεχίσουν να οικοδομούν τη φιλία, γιατί αυτό είναι καλό και για τις δύο χώρες».

Σε επόμενο, πιο στοχευμένο ερώτημα για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο Ζόραν Ζάεφ εξηγεί αναλυτικά τη θέση του. Καταρχάς υποστηρίζει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, θα παραμείνουν στην εξουσία, αλλά βεβαίως επισημαίνει ότι "οι πολίτες αλλάζουν τις κυβερνήσεις, εμείς ερχόμαστε και φεύγουμε". 
Σε κάθε περίπτωση, λέει, δεν έχει "κανένα δίλημμα και κανέναν φόβο ότι κάποιος θα υπαναχωρήσει, εκτός αν δεν σεβαστεί τη συμφωνία καμία από τις δύο πλευρές. Η συμφωνία είναι πολύ συγκεκριμένη και πολύ ειλικρινής. Βλέπετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον όρο Μακεδονία, αλλά εγώ όχι, χρησιμοποιώ τον όρο Βόρεια Μακεδονία και σας διορθώνω, γιατί αυτό είναι το σωστό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί".

Μπάχρι Κάνι. Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου