12 Φεβρουαρίου 2019

Συνταγματική αναθεώρηση: Κυριάρχες οι κομματικές σκοπιμότητες

Φήμες περί σκέψεων ακόμα και για ελεγχόμενου εύρους καταψήφιση δικών του προτάσεων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο για να εξυπηρετηθούν κομματικές σκοπιμότητες, κυκλοφόρησαν σήμερα στη Βουλή καθώς κορυφώνεται η μείζονος σημασίας κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση. 

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Στο επίκεντρο βρέθηκε σήμερα κατ’ αρχήν το άρθρο 32, που προβλέπει την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από μια πρόωρη διάλυση της Βουλής και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Ως γνωστόν, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν επί της αρχής, αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο που αυτή η αποσύνδεση θα επιτευχθεί: Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή και αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία, προσφυγή στο λαό για απευθείας εκλογή Προέδρου. Στον αντίποδα η ΝΔ προτείνει εκλογή ακόμα και με 151 ψήφους (στην τρίτη ψηφοφορία), διαφωνώντας με την ιδέα της εκλογής από το λαό.

Περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων του Συντάγματος. Oι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι "οι διατυπώσεις που προτείνουν για κάθε αναθεωρητέο άρθρο είναι απολύτως δεσμευτικές και για την επόμενη αναθεωρητική Βουλή". Αντίθετα η ΝΔ υποστηρίζει πως δεν υπάρχει θέμα «δεσμευτικότητας» και πως η νέα Βουλή με τη σύνθεση που θα αναδείξουν οι εκλογές θα αποφασίσει το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων του Συντάγματος. 

7 κορυφαίοι Συνταγματολόγοι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, τοποθετήθηκαν εκτενώς στην καινοφανή άποψη του ΣΥΡΙΖΑ και ομόφωνα συμφώνησαν ότι «η επόμενη βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθοιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων». Επιπλέον δε επισήμαναν ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο «στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη Συνταγματική αναθεώρηση».

Προκειμένου δε να διασφαλίσει την προαναφερθείσα αποσύνδεση, η ΝΔ εμφανίζεται αποφασισμένη να υπερψηφίσει ακόμα και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας την πρώτη περίοδο της επόμενης κυβέρνησης, μια και η εκλογή Προέδρου προβλέπεται για τις αρχές του 2020.

Καταψήφιση από 
ΣΥΡΙΖΑ των δικών του προτάσεων;

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διαβλέποντας ότι χαλάνε τα αρχικά σχέδια και είναι πιθανό να μην μπορεί να ελέγξει την «επόμενη μέρα», άρχισαν να έχουν δεύτερες σκέψεις που θα φτάνουν μέχρι και την καταψήφιση δικών τους προτάσεων. Οι σκέψεις αυτές εμπεριέχουν και το σενάριο της ελεγχόμενης αποχής αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά από έναν μήνα, ούτως ώστε να μην ξεπεράσουν οι θετικές ψήφοι τους 179 (και να χρειάζονται δηλαδή 180 στην επόμενη Βουλή για να αποφασιστεί αλλαγή), ενώ κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για μεγάλη αποχή, προκειμένου να μην συγκεντρωθούν ούτε καν 150 θετικές ψήφοι, και να ακυρωθεί η διαδικασία αλλαγής του επίμαχου άρθρου. 

«Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς, ως μη συμβατά», σχολίασε ο κ. Γ. Κατρούγκαλος ερωτηθείς σχετικά με το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει μια τέτοια «υπαναχώρηση» στην δεύτερη ψηφοφορία. Σε ορισμένα ηλεκτρονικά ΜΜΕ αυτό μεταφέρθηκε ως δήλωση Κατρούγκαλου περί δήθεν απόσυρσης προτάσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι fake news αυτό, δήλωσε λίγο αργότερα ο κ. Κατρούγκαλος και κάλεσε την ΝΔ να μην σπεύδει να υιοθετεί τέτοια fake news.

Από την πλευρά τους κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ σχολίαζαν: «Η συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ, αν συμβεί κάτι τέτοιο, εξελίσσεται σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. Αν το αντέχουν, χαλάλι τους», και πρόσθεταν: «Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες».

Είναι λοιπόν προφανές ότι οι κομματικές σκοπιμότητες κυριαρχούν στην ελληνική Βουλή ακόμη και όταν πρόκειται για την κορυφαία και μείζονος σημασίας κοινοβουλευτική διαδικασία, εκείνη της συνταγματικής αναθεώρησης...

Πηγές: Στοιχεία από 
kathimerini.gr , nd.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου