26 Φεβρουαρίου 2019

Γκι Φερχόφστατ: Οι θεσμοί επικεντρώθηκαν στα νούμερα, όχι στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις

«Πάντα έβρισκα ότι δεν έχουν γίνει αρκετά στην Ελλάδα», λέει ο Βέλγος πολιτικός σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Επισημαίνει ότι οι θεσμοί δεν επικεντρώθηκαν στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις και ότι οι «Ελληνες πολιτικοί θέλησαν να κρατήσουν το πελατειακό σύστημα ζωντανό». Παράλληλα τονίζει ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι «η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης».

«Μετά το Brexit έχουμε δει στις χώρες μια αύξηση του ευρωπαϊκού αισθήματος, όχι υπέρ της Ευρωπαϊκής Eνωσης ως θεσμού, αλλά της Ευρώπης», λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και βασικός διαπραγματευτής για το Brexit από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου. Επισημαίνει δε ότι τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν μιλάνε πλέον για έξοδο από την Ε.Ε. όπως έλεγε η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία ή ο Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία πριν από 4-5 χρόνια. Τώρα πλέον μιλάνε για παραμονή στην Ε.Ε. και καταστροφή της από μέσα. «Αυτό έγινε γιατί ο κόσμος πλέον λέει ότι μπορεί να είμαστε κριτικοί απέναντι στην Ε.Ε. αλλά δεν είμαστε χαζοί σαν τους Αγγλους για να βγούμε από την Ενωση», αναφέρει ο κ. Φερχόφστατ.

Το βασικό πρόβλημα που προβάλλουν οι ευρωσκεπτικιστές, σύμφωνα με τον Βέλγο πολιτικό, είναι η μετανάστευση, καθώς το θέμα της ευρωκρίσης δεν υπάρχει στην ατζέντα κανενός κόμματος. «Η ειρωνεία στο θέμα της μετανάστευσης είναι ότι το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στο ότι δεν υπάρχει αρκετή Ευρώπη για να το διαχειριστεί. Δεν έχει γίνει η αναθεώρηση του Δουβλίνου, δεν υπάρχει ακόμα ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, ούτε σύστημα που θα απορροφάει οικονομικούς μετανάστες», λέει ο κ. Φερχόφστατ. «Στην πραγματικότητα με περισσότερη Ευρώπη θα λυνόταν πιο εύκολα το μεταναστευτικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γι’ αυτόν οι βασικές προτεραιότητες βρίσκονται στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού. «Πραγματικού στρατού», τονίζει, που δεν θα είναι μέρος ενός εθνικού στρατού. Επίσης, είναι υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής – κάτι που αναμένεται να γίνει πραγματικότητα στο τέλος του έτους έτσι και αλλιώς, αλλά θέτει ως βασικό πρόβλημα της Ε.Ε. την ανάγκη ομοφωνίας για μια σειρά από θέματα. «Η ομοφωνία πρέπει να καταργηθεί», λέει ο ίδιος καθώς ο όρος αυτός μπλοκάρει μια σειρά από αποφάσεις, κυρίως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που είναι απαραίτητη. «Γίνεται σε μια οικογένεια οι αποφάσεις να παίρνονται πάντα με ομοφωνία;», αναρωτιέται ο ίδιος.

Oσον αφορά την Ελλάδα ο κ. Φερχόφστατ τονίζει πως υπάρχει ακόμα χώρος για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Πάντα έβρισκα ότι δεν έχουν γίνει αρκετά στην Ελλάδα», λέει ο Βέλγος πολιτικός επισημαίνοντας ότι από τη μια οι θεσμοί επικεντρώθηκαν στη διόρθωση των αριθμών και όχι στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις, «τα νούμερα έπρεπε να βγαίνουν άσχετα αν κόβονταν περαιτέρω συντάξεις ή αυξάνονταν οι φόροι», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ από την άλλη οι Ελληνες πολιτικοί θέλησαν να κρατήσουν το πελατειακό σύστημα ζωντανό αποφεύγοντας να κάνουν βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως άνοιγμα επαγγελμάτων. «Στην Ελλάδα απέτυχαν και οι δύο» αναφέρει.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου