25 Φεβρουαρίου 2019

Παύλος Μυλωνάς: Στόχος να γίνει η Εθνική Τράπεζα πρώτη επιλογή

Επιτακτική χαρακτηρίζει την ανάγκη αλλαγής της Εθνικής Τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς, προαναγγέλλοντας το μετασχηματισμό της σε μια σύγχρονη τράπεζα. «Να περάσει γρήγορα στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και να αντεπεξέλθει με βεβαιότητα στις νέες προκλήσεις που δημιούργησαν η κρίση, η παγκοσμιοποίηση και η πρόοδος της τεχνολογία» σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

«Η Εθνική θα γίνει πολύ πιο ευέλικτη και πιο γρήγορη απ’ ό,τι είναι σήμερα. Ενώ συγκεντρώνει τον σεβασμό και απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη της αγοράς, παρ’ όλα αυτά θεωρείται από πολλούς μια τράπεζα αργή και γραφειοκρατική. Αυτό, λοιπόν, θα αλλάξει απόλυτα. Θα προχωρήσουμε στην αυτοματοποίηση και στην απλοποίηση των διαδικασιών και θα υιοθετήσουμε τα πλέον σύγχρονα συστήματα πληροφορικής... Στόχος μου είναι να γίνει η Εθνική Τράπεζα πρώτη επιλογή των Ελλήνων» τονίζει.

Το «ταξίδι μετασχηματισμού», όπως το χαρακτηρίζει, περνάει αναπόφευκτα και μέσα από τη μείωση του προσωπικού του ομίλου με νέα προγράμματα εθελοντικής αποχώρησης και υπαγορεύεται από την ανάγκη περικοπής του κόστους λειτουργίας της τράπεζας, αλλά και από τη μείωση του δικτύου των καταστημάτων, την οποία επιφέρουν η αλλαγή και η απλοποίηση του τρόπου συναλλαγών. Θα αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν αντιλήψεις και συμπεριφορές που θύμιζαν την κακή πλευρά ενός δημοσίου τομέα, σημειώνει. 


Βασικός πυλώνας αυτού του σχεδίου, όπως εξηγεί στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, και η πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη θα λειτουργήσει καταλυτικά στην αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου. Η προσπάθεια θα πρέπει να στηριχθεί με την προώθηση των δύο σχημάτων που έχουν εισηγηθεί το ΤΧΣ και η ΤτΕ, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, «μπορούν να εφαρμοστούν συνδυαστικά».

Για την κάλυψη του μεγάλου ελλείμματος επενδύσεων που παρατηρείται στην οικονομία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Όντως, οι πάγιες επενδύσεις είναι αναγκαίες για να ενισχύσουν και να επιταχύνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και υπάρχει πράγματι ένα μεγάλο έλλειμμα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην οικονομία, τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων. Η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και η εμπιστοσύνη στην προοπτική της οικονομίας είναι κολοσσιαίας σημασίας παράγοντες για την ενεργοποίηση κεφαλαίων προς επένδυση. Στην ελληνική οικονομία χρειάζονται σήμερα πολλά κεφάλαια, εάν θέλουμε να μιλήσουμε για έναν νέο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης. Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι τράπεζες δεν έχουν τη ρευστότητα να χρηματοδοτήσουν και ειδικά η ΕΤΕ, αλλά το διστακτικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρέπει να δείξουμε μεγάλη συνέπεια και να συνεχίσουμε την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, είναι απολύτως απαραίτητο».

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής δεν αποκλείει την προοπτική περαιτέρω συγκέντρωσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εάν στο τέλος της μεγάλης προσαρμογής διαπιστωθεί ότι δεν «χωρούν» τέσσερις τράπεζες στην ελληνική αγορά. Κάτι τέτοιο όμως, εξηγεί, «αφορά το απώτερο μέλλον». 

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου