7 Οκτωβρίου 2020

Ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης: Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Ομόφωνα η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης. Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτείς της 
Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ' ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. 

Με χειροκροτήματα δέχθηκε το κοινό μέσα στην αίθουσα την απόφαση ενώ η τραγική μητέρα του Παύλου Φύσσα φώναξε «παιδί μου, δικαιώθηκες» (φωτογραφία αριστερά). 

Με αφορμή τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε ανακοίνωσή της, συγχαίρει τους δικαστές, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνθεση του δικαστηρίου και επισημαίνει ότι «η ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία και τη σπουδαιότητα της απόφασης».

Οι πολιτικές αντιδράσεις στην δικαστική απόφαση

«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία. Στην μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα. Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι Θεσμοί της έχουν πάντα την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του έπειτα από την καταδίκη του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. «Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση» συμπλήρωσε.

«Σήμερα η Δημοκρατία απεδείχθη περίτρανα πως ξέρει να είναι και μαχόμενη. Μια ιδιότητά της που πρέπει να τη διαφυλάσσουμε παντοτινά», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

«Δεν ήταν ποτέ αθώοι. Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε. Σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Δικαίωση για τα θύματα και τη Δημοκρατία», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και τόνισε πως «η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας».

«Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους ΧΑυγίτες δολοφόνους. Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 


Ο Διεθνής Τύπος για την καταδίκης της Χρυσής Αυγής 

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής. Τα ξένα μέσα κάνουν λόγο για μία απόφαση – σταθμό, επισημαίνοντας ότι το ναζιστικό μόρφωμα που κάποτε κέρδισε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και μπήκε ως τρίτο κόμμα στη Βουλή, κρίθηκε επισήμως από τη Δικαιοσύνη ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση.

Το Associated Press κάνει λόγο για μία ιστορική απόφαση, που ήρθε ύστερα από μαραθώνια δίκη. Σημειώνει ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο, ενώ σχολιάζει πως μόνο 11 από τους 68 κατηγορουμένους εμφανίστηκαν στο δικαστήριο. Κανείς από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν εμφανίστηκε.

Το Reuters μεταδίδει: «Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, του τρίτου δημοφιλέστερου κόμματος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης». To ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013 ήταν το τραγικό γεγονός που οδήγησε τελικά στη σύλληψη στελεχών της ακροδεξιάς οργάνωσης και τη διερεύνηση της εγκληματικής δράσης της.

Το BBC τονίζει ότι η δίκη διήρκεσε περισσότερο από πέντε χρόνια. «Το νεο-ναζιστικό κόμμα, που το 2012 με τους Έλληνες να δοκιμάζονται από την κρίση χρέους είχε 12 βουλευτές στην Βουλή, κρίθηκε ένοχο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο και παρουσιάζει αναλυτικά το ιστορικό της δίκης και το προφίλ των κατηγορουμένων.

Ο Guardian σχολιάζει πως η Δικαιοσύνη έρχεται να κλείσει τις πληγές που είχε ανοίξει η Χρυσή Αυγή και σημειώνει ότι η ακροαματική διαδικασία «ήταν η μεγαλύτερη δίκη νεο – φασιστών από την ποινική δίωξη των Ναζί στη δίκη της Νυρεμβέργης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οι New York Times σ
ε εκτενές άρθρο τους θυμίζουν ότι η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 για να «εκτιναχθεί από την αφάνεια σε τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας κατά το απόγειο της κρίσης χρέους το 2012, εκμεταλλευόμενη την δυσφορία της κοινής γνώμης για τη λιτότητα και τις αυξανόμενες ροές μεταναστών».

Η 
Wall Street Journal γράφει: «Ελληνικό δικαστήριο έκρινε ότι η νεο-ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση» και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην είσοδο της οργάνωσης στη Βουλή το 2012. «Υπήρξε μία περιθωριοποιημένη ομάδα γνωστή για τις βίαιες επιθέσεις της σε μετανάστες και αριστεριστές, αλλά το 2010 αυξήθηκε η δημοφιλία της, όταν επιβλήθηκαν δραστικά μέτρα λιτότητας στη χώρα, επιταχύνοντας μία οικονομική ύφεση, που εκτίναξε την ανεργία έως και το 27%» αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας και συνεχίζει: «Το 7% στις εκλογές του 2012 αποκαλύπτει το πώς η οργή απέναντι στα mainstream πολιτικά κόμματα της Ευρώπης λειτούργησε ως ευκαιρία για ακραίες ομάδες». 

Εκτεταμένες είναι οι αναφορές και στον γερμανικό Τύπο. 
Για ιστορική καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος κάνει λόγο και η Deutsche Welle. «Θάνατος στον φασισμό» είναι ο υπότιτλος της ανταπόκρισής της. Για την «σκληρότερη απόφαση σε ομαδική δίκη από την Δίκη των Συνταγματαρχών» κάνει λόγο το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και αναφέρεται σε απόφαση «πιο σκληρή από το αναμενόμενο». Το ZDF τονίζει ακόμη, ότι η απόφαση έχει μεγάλη σημασία και για τους πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι «όσο αυξάνονται οι ακροδεξιές φωνές, τόσο πιο δύσκολα ενσωματώνονται» στην κοινωνία. 

Πηγές: Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου