8 Οκτωβρίου 2020

Αντιπαράθεση για τη μη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων της Χρυσής Αυγής

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Κοντονή και για τον Ποινικό Κώδικα 

«Θα γίνει τροποποίηση του εκλογικού νόμου και οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής θα μπορούν να έχουν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων» ανέφερε, στην Βουλή, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος μετά από μια σφοδρή αντιπαράθεση στην Ολομέλεια μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το θέμα άνοιξε στην Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε από την κυβέρνηση να υιοθετηθεί και να ψηφιστεί μια τροπολογία που θα στερεί στον εκλογικό νόμο τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασμένων μελών της Χρυσής Αυγής.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκρισία» «κακό συνδικαλισμό» και μια νέα προσπάθεια να αποσύσει τις ευθύνες του γιατί στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα μείωσε τις ποινές για τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων, καθώς και τις παρεπείπτουσες ποινές που μέχρι τότε ίσχυαν και μεταξύ αυτών ήταν η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών του υπενθύμισε ότι «ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μετέτρεψε τις ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ψηφίζοντας τις τελευταίες μέρες προτού φύγετε από την εξουσία το νέο Ποινικό Κώδικα. Ήταν από 10 έως 20 χρόνια και τις κάνατε 5 έως 15 χρόνια και βγάζοντας στην μπάντα τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, συνολικά από τον Ποινικό Κώδικα». Αυτό είπε, «είναι έργο δικό σας και αντί να κάνετε την αυτοκριτική σας έρχεστε, σήμερα, και ζητάτε τα ρέστα». 

Υπενθύμισε ακόμη, πως η κυβέρνηση από την οποία δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για να έχουμε την χθεσινή απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης ήταν αυτή με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, αντιπρόεδρο της Κυβέρνηση τον Ευάγγελο Βενιζέλο και υπουργό Δημόσιας Τάξης τον Νίκο Δένδια.

Για «υποτίμηση του Σώματος και υποκρισία» κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι η «λύση» στο πρόβλημα δεν μπορεί να έρθει με μια πρόχειρη τροπολογία αλλά χρειάζεται σοβαρή νομική μελέτη.

Να σταματήσει το πινγκ πονγκ της ανταλλαγής ευθυνών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται που άλλαξε τους Ποινικούς Κώδικες και η ΝΔ που πριν το καλοκαίρι όταν τους τροποποίησε εκ νέου, δεν επανέφερε τις παλαιές διατάξεις.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, σκιαγράφησε την λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών της Χρυσής Αυγής λέγοντας «μέχρι την ψήφιση του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε ποινή επέφερε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διαγραφή από τους πολιτικούς καταλόγους. Σήμερα με τις αλλαγές αυτές βρεθήκαμε σε μια γκρίζα ζώνη που πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών που θα προκαλούν στέρηση δικαιωμάτων» και εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε λίγες ώρες προσθέτοντας: «H νομοθεσία μιλά για αμετάκλητη ποινική καταδίκη. Αρα αυτό που θα δούμε είναι όταν θα έρθει η ώρα, να γίνει τροποποίηση και οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση να μην μπορούν να έχουν πολιτικά δικαιώματα. Αυτό απαιτεί σοβαρότητα καθώς άπτεται συνταγματικών δικαιωμάτων». 


Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Κοντονή και για τον Ποινικό Κώδικα

Πολιτική θύελλα προκάλεσαν οι αναφορές του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για τον νέο Ποινικό Κώδικα, ενόψει της ανακοίνωσης των ποινών στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι δηλώσεις του κ. Κοντονή προκάλεσαν την αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης να απαντά στην Κουμουνδούρου σε υψηλούς τόνους.

Το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Κοντονής ανέφερε οτι παραιτείται από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι στην απόφασή του οδηγήθηκε καθώς «το κόμμα, ο τρόπος που οργανώνεται από εδώ και πέρα και οι πολιτικές που εκπονούνται είναι μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της κοινωνίας». Διευκρίνισε πάντως ότι παραμένει μέλος του κόμματος, εξηγώντας ότι παραιτήθηκε από την Κ.Ε. και τα καθοδηγητικά όργανα.

Ερωτηθείς για τον νέο Ποινικό Κώδικα, σημείωσε ότι διαφωνούσε σε αρκετά σημεία, αν και -όπως συμπλήρωσε- «κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση». «Είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ)» πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Ακολούθως επεσήμανε πως «σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με τη χθεσινή απόφαση (σ.σ. για τη Χρυσή Αυγή) και τις παρεπόμενες ποινές που το δικαστήριο δεν θα επιβάλει, διότι δεν υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα». «Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφθεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία», συνέχισε.

Όπως τόνισε ο κ. Κοντονής, «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρούσα προβληματικό». Παρατήρησε δε ότι «με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για την Χρυσή Αυγή».


Ο ΣΥΡΙΖΑ διαγράφει τον Κοντονή

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή «που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας», ενώ σχολίασε ότι εξυπηρετούν «εχθρικά» πολιτικά συμφέροντα. 

Στη συνέχεια ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε «μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού» την ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε βραδινές του δηλώσεις ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «άθλιους συκοφάντες και ψεύτες».

Ακολούθησε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρει ότι ο Σταύρος Κοντονής τίθεται εκτός κόμματος, καθώς «το δικαίωμα να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματός του».

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου