9 Οκτωβρίου 2020

Νόμπελ Ειρήνης 2020: Στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ

Στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (World Food Programme - WFP) του ΟΗΕ απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2020 για τις προσπάθειές του ως προς την καταπολέμηση του υποσιτισμού και για τη συμβολή του στη βελτίωση των συνθηκών για ειρήνη σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις. 
Η νορβηγική επιτροπή του Νόμπελ τόνισε ότι η ανάγκη εξεύρεσης πολυμερών λύσεων είναι σήμερα «πιο ορατή από ποτέ». 

The Nobel Prize @NobelPrize
BREAKING NEWS: The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2020 Nobel Peace Prize to the World Food Programme (WFP). #NobelPrize #NobelPeacePrize

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP), που ιδρύθηκε το 1961, είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού. Το 2019, το WFP παρείχε βοήθεια σε περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε 88 χώρες.

Το 2015, η εξάλειψη της πείνας υιοθετήθηκε ως ένας από τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ. Το WFP είναι το κύριο μέσο του ΟΗΕ για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το 2019, εκτιμάται ότι 135 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από υποσιτισμό. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εδώ και πολλά χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζονται προκλήθηκε από πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις, αλλά και από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η σύνδεση μεταξύ πείνας και ένοπλων συγκρούσεων είναι ένας φαύλος κύκλος, σύμφωνα με τη νορβηγική επιτροπή Νόμπελ, η οποία τονίζει πως η παροχή βοήθειας για την αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας όχι μόνο αποτρέπει τον υποσιτισμό, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση των προοπτικών σταθερότητας και ειρήνης. Με το φετινό βραβείο, η επιτροπή επιθυμεί να στρέψει τα μάτια του κόσμου στα εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν ή αντιμετωπίζουν την απειλή υποσιτισμού.

«Είναι μεγάλη τιμή» για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα η βράβευσή του σήμερα με το Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του, ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μπίζλεϊ. «Είναι μεγάλη τιμή η βράβευσή μας με το Νόμπελ Ειρήνης. Είναι μια υπέροχη αναγνώριση της δέσμευσης της οικογένειας του Παγκόσιου Επισιτιστικού Προγράμματος που εργάζεται καθημερινά για να εξαλείψει την πείνα σε περισσότερες από 80 χώρες», έγραψε  στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Έχω μείνει άφωνος για πρώτη φορά στη ζωή μου», πρόσθεσε 
ο Ντέιβιντ Μπίζλεϊ σ' ένα βίντεο, στο οποίο αποτίει φόρο τιμής στους 17.000 εργαζομένους του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος. «Βρίσκονται επί του πεδίου στις πιο δύσκολες ζώνες, τις πιο περίπλοκες του πλανήτη, εξαιτίας του πολέμου, συγκρούσεων, ακραίων κλιματικών συνθηκών, οτιδήποτε, βρίσκονται επί του πεδίου και αξίζουν αυτή την ανταμοιβή», υπογράμμισε.

Σε χωριστή ανακοίνωση, επέμεινε στον άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στην «επισιτιστική ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα». «Χωρίς την ειρήνη, δεν μπορούμε να φθάσουμε τον παγκόσμιο στόχο μας για εξάλειψη της πείνας. Και όσο η πείνα εξακολουθεί να υπάρχει, δεν θα έχουμε ποτέ ένα ειρηνικό κόσμο», προειδοποίησε ο 
εκτελεστικός διευθυντής του WFP.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, twitter.com

Σχετικές αναρτήσεις:
Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020: Στην αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλουκ
Νόμπελ Χημείας 2020: Σε δύο γενετίστριες για την ανακάλυψη των «μοριακών ψαλιδιών»
Νόμπελ Φυσικής: Σε τρεις επιστήμονες για τις έρευνές τους στις «μαύρες τρύπες»
Νόμπελ Ιατρικής: Σε τρεις επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ιό της ηπατίτιδας C

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου