27 Νοεμβρίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 27.11.2015

(upd) Το μεσημέρι του Σαββάτου το Συμβούλιο των Αρχηγών. Πρόσκληση για τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Προεδρικό Μέγαρο απηύθυνε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς, με τους οποίους συνομίλησε διαδοχικά από το πρωί της Παρασκευής. Στόχος του κ. Τσίπρα είναι η συμφωνία όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών αρχηγών πάνω στο βασικό πλαίσιο της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό, αλλά τα μηνύματα από τα κόμματα δεν είναι ενθαρρυντικά. 

Κρεμλίνο: Καμία επαφή με Ερντογάν αν δεν ζητήσει συγγνώμη. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνείται να επικοινωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, λόγω της απροθυμίας της Τουρκίας να απολογηθεί για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, δήλωσε την Παρασκευή ο συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ. 

Οικονομικό πόλεμο κηρύσσει η Ρωσία στην Τουρκία. Εκτεταμένα οικονομικά αντίποινα θέτει σε εφαρμογή η Ρωσία έναντι της Τουρκίας, κλιμακώνοντας την ασύμμετρη απάντησή της στην κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους της στα συροτουρκικά σύνορα. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ διευκρίνισε ότι τα απαντητικά μέτρα θα περιλαμβάνουν τη ματαίωση κοινών οικονομικών σχεδίων, περιορισμούς εμπορικών και τραπεζικών συναλλαγών, αλλαγή του καθεστώτος τελωνειακών δασμών και επιβολή κυρώσεων στα πεδία του τουρισμού και των μεταφορών. 

Συμφωνία Αθήνας-Θεσμών για το δεύτερο πακέτο μέτρων  Σφικτό χρονοδιάγραμμα για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Tο EuroWorking Group ενέκρινε αργά το βράδυ της Πέμπτης τη νέα λίστα με 13 δράσεις που θα πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. 

Χειρότερα τα στοιχεία για την ύφεση. Βαθύτερη είναι τελικά η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά το Γ' τρίμηνο του 2015 σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, αφού τα επικαιροποιημένα στοιχεία δείχνουν ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,1%, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,4%, σε σχέση με το ίδιο περσινό διάστημα. 

Συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών Ρωσίας - Γαλλίας για το ΙΚ και τη Συρία. Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας συμφώνησαν σήμερα στην ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών για το Ισλαμικό Κράτος και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία, για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αεροπορικών εκστρατειών που πραγματοποιούν στη χώρα. 

Εναρξη εθνικού διαλόγου για την Παιδεία. Κ
αταργείται η κλήρωση για την εισαγωγή στο Ανοικτό Πανεπιστήρμιο. Θα αναζητηθεί κοινός τόπος και συναινετικές λύσεις στη εκπαίδευση με όλα τα κόμματα. 

Διώξεις για παράνομες εγγυήσεις σε 57 επιχειρηματίες από το ΓΛΚ. Αθρόα, και κατά παράβαση κάθε νομιμότητας, διευθυντικό στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους χορηγούσε εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου σε δεκάδες επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος που είχαν προβλήματα εξυπηρέτησης δανειακών τους υποχρεώσεων σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά στο Δημόσιο. 

Κρησφύγετα σε Σεπόλια και Παγκράτι διατηρούσε ο Αμπαούντ. Δυο κρησφύγετα στην Αθήνα σε Σεπόλια και Παγκράτι διατηρούσε ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, όπως προέκυψε από ελληνογαλλικές έρευνες. 

Η Μπόκο Χαράμ σκότωσε 18 άτομα σύμφωνα με την κυβέρνηση του Νίγηρα. Η κυβέρνηση του Νίγηρα είπε χθες ότι ένοπλοι της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν 18 άτομα, μεταξύ τους και έναν θρησκευτικό ηγέτη, σε μια επίθεση ενός χωριού στην περιοχή Ντίφα, στα νότια σύνορα της χώρας με τη Νιγηρία.

Διετία επιβράδυνσης προβλέπει η Fitch για την Κίνα. Σοβαρή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας το 2016 και το 2017 προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ο οποίος διατήρησε χθες την αξιολόγηση της Κίνας στο Α+.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου