24 Νοεμβρίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 24.11.2015

(upd2) Ρωσικό Sukhoi Su-24 κατερρίφθη από τουρκικά πυρά Ενα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου Sukhoi Su-24 κατερρίφθη από την Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία, το πρωΐ της Τρίτης. H Αγκυρα υποστηρίζει ότι παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, αγνόησε τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και κατερρίφθη από δύο τουρκικά F-16S. Η Μόσχα, ωστόσο, διαψεύδει ότι το αεροσκάφος προειδοποιήθηκε, επιμένει ότι δεν παραβιάστηκε ο τουρκικός εναέριος χώρος και δηλώνει ότι η κατάρριψη έγινε από το έδαφος.

Πούτιν: «Πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών» χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi Su-24 από την Τουρκία, το πρωί της Τρίτης, στα σύνορα με την Συρία. O Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι "οι πιλότοι μας δεν ήταν απειλή". Εμφανώς θυμωμένος, ο κ. Πούτιν υποστήριξε ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος βρισκόταν εντός Συρίας, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. Προειδοποίησε παράλληλα ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τυνησία  Τουλάχιστον 15 νεκροί από έκρηξη σε λεωφορείο. 
Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται - οι αρχές δεν έχουν αποδώσει ακόμη την έκρηξη σε βόμβα ή βλήμα με το οποίο ενδεχομένως χτυπήθηκε το λεωφορείο ενώ ήταν εν κινήσει - Μετέφερε μέλη της εθνικής προεδρικής φρουράς. To κοινοβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως. Ο Πρόεδρος της χώρας έθεσε τη χώρα σε 30ημερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Καταδίκασε την επίθεση ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ.

Βόμβα εξερράγη στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα. Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 3:35 τα ξημερώματα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ. Η βόμβα ήταν τόσο ισχυρή που η έκρηξη ακούστηκε σε αρκετά μεγάλη απόσταση, και υπάρχουν υλικές ζημιές σε κτίρια της περιοχής. Μικρές υλικές ζημιές υπάρχουν και στο παρακείμενο ξενοδοχείο Αμαλία. Της έκρηξης προηγήθηκαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και την Εφημερίδα των Συντακτών. 

Πτώση για ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και αυτά της Τουρκίας και της Ρωσίας, σημειώνουν σημαντικές απώλειες, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι κατέρριψε πολεμικό αεροσκάφος που παραβίασε τον εναέριο χώρο της κοντά στα σύνορα με τη Συρία. 

Επίσκεψη Κέρι σε Αθήνα και Κύπρο στις αρχές Δεκεμβρίου. Στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη θα βρεθεί στις 4 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει επαφές με κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης για να συζητήσει διμερή θέματα και για την κατάσταση στην περιοχή, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την προηγούμενη μέρα, ο κ. Κέρι θα επισκεφτεί την Λευκωσία. 

Ανοιχτός εμφύλιος στη Νέα Δημοκρατία, όπου όλοι βάλλουν εναντίον όλων, στον απόηχο της πρωτοφανούς αστοχίας με την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, που έπληξε βαριά την πολιτική υπόσταση του κόμματος. 

Με Πλακιωτάκη οι εκλογές ΝΔ στις 13 Δεκεμβρίου Απομακρύνεται επί του παρόντος ο κίνδυνος πλήρους διάρρηξης της ενότητας της ΝΔ καθώς, παρά το γεγονός ότι η τοποθέτηση του κ. Γ. Πλακιωτάκη ως υπηρεσιακού Προέδρου αμφισβητήθηκε από μερίδα βουλευτών, οι κ. Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας μοιάζουν να αποδέχονται ή να μην εγείρουν ενστάσεις για την τοποθέτησή του. 

ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία λόγω τρομοκρατίας εξέδωσε την Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, προς όλους του Αμερικανούς πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. 

Ακινητοποιήθηκε το πλοίο EVIA STAR λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα Το πλοίο που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 08:30, από το λιμάνι της Ραφήνας με προορισμό το Μαρμάρι, ακινητοποιήθηκε. Οι 48 επιβάτες του πλοίου αποβιβάστηκαν για ασφάλεια στο λιμάνι έως ότου το πλοίο ερευνηθεί από ειδικό κλιμάκιο της ασφάλειας του λιμενικού. 

Σε bad bank μεταφέρει η Ιταλία «κόκκινα» δάνεια 330 δισ. ευρώ. Τη δική της εκδοχή μιας «κακής» τράπεζας σχεδιάζει η ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να απαλλάξει τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 330 δισ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί η αδύναμη ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. 

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού μέχρι την Παρασκευή. Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νότιους άνεμους προβλέπεται από την Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή, στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου