25 Νοεμβρίου 2015

Αγνόησαν αίτημα του Υπουργού οι Τράπεζες για διάθεση μετοχών τους στους Έλληνες

Αφηρημένες ...Απόψεις 

Τον έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτο, οι Διοικήσεις των Τραπεζών, όταν εκείνος τους απηύθυνε έκκληση για συμμετοχή και των Ελλήνων επενδυτών στις αυξήσεις του Μετοχικού Κεφαλαίου των Τραπεζών. Με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα διαθέσει και στους Έλληνες επενδυτές (με ελάχιστο ποσό συμμετοχής τα 1000 ευρώ) μετοχές της, στην ίδια τιμή που της προσέφεραν και οι ξένοι, όλες οι άλλες συστημικές τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) απευθύνθηκαν ουσιαστικά σε εδικούς επενδυτές στο εξωτερικό καθορίζοντας την ελάχιστη συμμετοχή εκάστου σε ποσό άνω των 100.000 ευρώ. 

Και όλα αυτά τη στιγμή που βασικός μέτοχος των τραπεζών αυτών, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ήταν το ίδιο το κράτος! 

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ*, μιλώντας ο κ. Ευ. Τσακαλώτος στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, της Βουλής, κατά την ακρόαση του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότση, αποκάλυψε ότι πριν από την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έστειλε επιστολή προς τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με την οποία ζητούσε η προσφορά μετοχών να γίνει και για τους Έλληνες επενδυτές. Μάλιστα, τόνισε ότι η συμμετοχή των εγχωρίων επενδυτών θα ήταν πολύ υψηλή με δεδομένη την χαμηλή τιμή στην οποία γίνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι οι τράπεζες δεν έχουν νομική, αλλά ηθική υποχρέωση να διαθέσουν μετοχές και στους Έλληνες επενδυτές.  

Και σίγουρα το αίτημα του κ. Υπουργού, δεν στηριζόταν μόνο σε μια "ηθική υποχρέωση" των Τραπεζών (όπως ο ίδιος το έθεσε) για ίση αντιμετώπιση Ελλήνων και ξένων επενδυτών, αλλά θα είχε ενδεχομένως και θετικές επιπτώσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, αποτελώντας το έναυσμα για την τόνωση του ενδιαφέροντος του επενδυτικού  κοινού. Θα μπορούσε ακόμη, υπό προϋποθέσεις, να ωφελήσει και τις ίδιες τις τράπεζες και τους παλαιούς μετόχους τους, αν προβλεπόταν στην αρχική προσφορά να συμμετέχουν και Έλληνες επενδυτές (και μικροεπενδυτές), καθόσον στην περίπτωση αυτή η αυξημένη ζήτηση θα βοηθούσε στη διαμόρφωση τιμών ανώτερων εκείνων που τελικά επιτεύχθηκαν.

Και το ερώτημα: Τι κύρος μπορεί να έχει πλέον ο κ. Υπουργός, όχι μόνο στον τόσο ευαίσθητο χρηματικοπιστωτικό τομέα, αλλά και γενικότερα, όταν οι εύλογες και δίκαιες απαιτήσεις του αγνοούνται από τους Τραπεζίτες, που ο ίδιος διόρισε ή έστω ανέχθηκε εκπροσωπώντας τον βασικό τους μέτοχο; 

Takis Ant για το afirimeno.com
* Το όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος τα βρήκαμε στο www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου