18 Νοεμβρίου 2015

Η σφαγή στο Παρίσι: Κίνητρα και επιπτώσεις

Μια ανάλυση, των κινήτρων και των επιπτώσεων της "σφαγής στο Παρίσι", των Oded Eran και Adam Hoffman στο inss.org.il, που δημοσιεύτηκε στο www.capital.gr, αναφέρει πως: Τα αίτια ήταν οι φιλελεύθερες αξίες της Γαλλίας, αλλά και η στρατιωτική εμπλοκής της ενάντια στα οχυρά του Ισλαμικού Κράτους. Στόχοι ήταν η εκδίκηση για τη στρατιωτική εμπλοκή της, η υπονόμευση της αίσθηση της ασφάλειας στη Γαλλία και στη Δύση, αλλά και η προσέλκυση περισσότερων υποψηφίων στο ISIS. Η ανάλυση θεωρεί ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι θα έχει εκτεταμένες συνέπειες
για μια σειρά από θέματα όπως: θα ενισχύσουν τα εθνικιστικά και αυτονομιστικά κινήματα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και θα επιδεινώσουν το ευρωπαϊκό δίλημμα για το πώς να καταπολεμήσουν οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος. 

Κάποια αποσπάσματα από το δημοσίευμα στη συνέχεια: 

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων συγκλόνισε τη Γαλλία. Ο Πρόεδρος François Hollande και άλλοι Γάλλοι ηγέτες χαρακτήρισαν το επεισόδιο ως τη χειρότερη τρομοκρατική εκδήλωση στη χώρα από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Η σφαγή έγινε από μουσουλμάνους από τη Γαλλία και το Βέλγιο και ενδεχομένως επίσης από τρομοκράτες, οι οποίοι εισήλθαν στην Ευρώπη δήθεν ως πρόσφυγες. Ο Πρόεδρος Hollande αποκάλεσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις μια "κήρυξη πολέμου" και απέδωσε την ευθύνη στο Ισλαμικό Κράτος. Πράγματι, το πρωί, μετά τις επιθέσεις, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πράξη και απείλησε ότι οι επιθέσεις ήταν "μόνο η αρχή". 

Το Ισλαμικό Κράτος παρέθεσε δύο αιτιολογήσεις για τις επιθέσεις: 
  • Η πρώτη ήταν ιδεολογική. Το Παρίσι περιγράφηκε από τη τζιχαντιστική οργάνωση ως "η πρωτεύουσα της πορνείας και της διαστροφής, ο κύριος μεταφορέας του σταυρού στην Ευρώπη". Φαίνεται ότι οι φιλελεύθερες αξίες της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, της δημοκρατίας και της ελευθερία της έκφρασης, προκάλεσε και επιδείνωσε την οργή του Ισλαμικού Κράτος. 
  • Αλλά εκτός από αυτή τη γενική ιδεολογική αιτιολόγηση, η οποία σηματοδοτεί τη Γαλλία ως "εχθρό του Ισλάμ", λόγω των φιλελεύθερων αξιών της, υπάρχει μια στρατηγική πτυχή. Η Γαλλία έγινε στόχος, λόγω της στρατιωτικής εμπλοκής της στη διεθνή συμμαχία που αγωνίζεται ενάντια στα οχυρά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Μπορεί επίσης να είναι μια τακτική εξέταση, λόγω της σχετικής ευκολίας στη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Γαλλία. 
Κατά την εκτέλεση και την ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, το Ισλαμικό Κράτος είχε τρεις στόχους. 
  • Πρώτα απ' όλα, οι επιθέσεις αποτελούν εκδίκηση εναντίον της Γαλλίας για τη στρατιωτική εμπλοκή της στις προσπάθειες του διεθνούς συνασπισμού για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία και έχουν σχεδιαστεί για την αποτροπή και την προειδοποίηση των άλλων χωρών κατά της ένταξής τους στη συμμαχία. 
  • Δεύτερον, η σειρά των συνδυασμένων επιθέσεων στην καρδιά του Παρισιού έχει σχεδιαστεί για να υπονομεύσει την αίσθηση της ασφάλειας στη Γαλλία και στη Δύση γενικότερα και να δείξει στο δυτικό κόσμο ότι ο αγώνας μεταξύ αυτής και του Ισλαμικού Κράτους δεν περιορίζεται στην καρδιά του εδάφους της οργάνωσης στο Ιράκ και στη Συρία. Αυτό το κίνητρο αντικατοπτρίζεται επίσης στο στίχο από το Κοράνι που αναφέρεται στην αρχή της απαίτησης ευθύνης: "Πίστευαν ότι τα οχυρά τους θα τους προστάτευαν από τον Αλλάχ, αλλά ο Αλλάχ έπεσε επάνω τους από εκεί που δεν το περίμεναν". 
  • Τρίτον, οι επιθέσεις είχαν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν το Ισλαμικό Κράτος στην προσέλκυση περισσότερων υποψηφίων, μετά από πολλούς μήνες, κατά τους οποίους οι δυνάμεις της δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν αξιοσημείωτα επιτεύγματα και έχουν υποστεί πλήγματα στο Ιράκ και στη Συρία... 

Εκ πρώτης όψεως, η μαζική δολοφονία δεν είναι κάτι νέο για την Ευρώπη. Τρομοκρατικές επιθέσεις από μουσουλμάνους τρομοκράτες με σαλαφιστική Τζιχαντιστική ιδεολογία, οι οποίες προκαλούν μεγάλο αριθμό θυμάτων έχουν ήδη συμβεί σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σε αντίθεση με εκείνες τις ομάδες που διέπραξαν αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες, ωστόσο, την Αλ Κάιντα και τους συνεργάτες της, το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών στη Συρία και στο Ιράκ και αυτό αποτελεί κάτι το νέο. Η οργάνωση αξιοποιεί τα εν λόγω εδάφη σαν κράτος, ενώ πολεμά μέσα από την αυτά και από το εξωτερικό εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων, που συμπεριλαμβάνουν δυνάμεις από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Ρωσία και το Ιράν. Επιπλέον, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος μπορεί να μη δημιούργησε την μαζική μετανάστευση των Αράβων, των Αφρικανών, των Αφγανών και των Πακιστανών στην Ευρώπη, αλλά έχει κάνει τη κατάσταση χειρότερη και προφανώς το εκμεταλλεύεται αυτό για τις λειτουργικές ανάγκες της, με άλλα λόγια, για να εδραιώσει την υποδομή της στην Ευρώπη και να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις. Το λουτρό αίματος στο Παρίσι έλαβε χώρα σε μια εποχή που η Ευρώπη ήταν στη μέση μιας δημόσιας και διακυβερνητικής συζήτησης για το πώς να αντιμετωπίσουν τις μάζες που ζητούν άσυλο από τη Μέση Ανατολή και αλλού.

Σε αντίθεση με τις περιορισμένες συνέπειες των τρομοκρατικών γεγονότων του παρελθόντος, είναι πιθανό ότι το λουτρό αίματος στο Παρίσι θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για μια σειρά από θέματα, μερικά από τα οποία μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις Ευρώπης-Ισραήλ. 

Για παράδειγμα, τα γεγονότα στο Παρίσι είναι πιθανό να ενισχύσουν τα εθνικιστικά και αυτονομιστικά κινήματα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Τα γεγονότα θα ενισχύσουν τα γνωστά επιχειρήματα αυτών των κινημάτων ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν παρέχει ούτε οικονομικές λύσεις, ούτε μια λύση για τα προβλήματα ασφάλειας των χωρών μελών της και ότι η εθνική κυριαρχία και τα σύνορα δεν θα πρόκειται, επομένως, να τηρηθούν, διότι όταν υπάρχει απειλή, η εθνική ασφάλεια υπερισχύει των φιλελεύθερων "Ευρωπαϊκών αξιών"...

Επιπλέον, τα γεγονότα στο Παρίσι θα επιδεινώσουν το ευρωπαϊκό δίλημμα για το πώς να καταπολεμήσουν οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος. Πέρα από λίγες μεμονωμένες περιπτώσεις στις οποίες ορισμένες χώρες έστειλαν στρατιωτικές δυνάμεις στην υπό Αμερικανική ηγεσία συμμαχία ή στις Γαλλικές επιχειρήσεις στις πρώην αποικίες της, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν απορρίψει τη στρατιωτική δραστηριότητα στο έδαφος κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων και η στρατιωτική απάντηση τους έχει περιοριστεί στις αεροπορικές επιθέσεις. Κατά τη διαπίστωση ότι οι αεροπορικές επιθέσεις δεν είναι αρκετές για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, τα επιχειρήματα κατά της αποστολής χερσαίων δυνάμεων στη μάχη είναι πιθανό να αυξηθούν... 

Πηγή: www.capital.gr 18.11.2015 
Ολόκληρο το δημοσίευμα στο:
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: 
http://www.inss.org.il/index.aspx?id=4538&articleid=10947 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου