21 Νοεμβρίου 2015

DW: Ζώντας με την τρομοκρατία

από τη Deutsche Welle

Ο φόβος των τρομοκρατικών επιθέσεων που απλώνεται πάνω από την Ευρώπη υπάρχει εδώ και χρόνια στην Αφρική, ιδίως στο Μαρόκο, την Τυνησία, τη Νιγηρία. Στην τελευταία, η Μπόκο Χαράμ σκορπά καθημερινά τον θάνατο.

Η κατάσταση συναγερμού έχει αυξηθεί στο Μαρόκο

Στο καφενείο του Μοχάμεντ στη Ραμπάτ η ατμόσφαιρα είναι βαριά. Στην οθόνη της τηλεόρασης προβάλλεται ο γαλλικός ειδησεογραφικός σταθμός France 24 και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι. Ο Μοχάμεντ δεν παρακολουθεί: «Φοβόμαστε πραγματικά, η τρομοκρατία δεν απευθύνεται μόνο εναντίον ορισμένων ομάδων, όπως για παράδειγμα εναντίον των δημοσιογράφων του Charlie Hebdo. Tώρα καταλαβαίνουμε ότι αφορά όλους μας, ακόμη κι εμάς εδώ στο καφενείο στο Μαρόκο».

Οι εφημερίδες εδώ και μέρες ασχολούνται μόνο με την τρομοκρατία. Δεν περνάει μήνας δίχως νέες αποκαλύψεις των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου για νέους τρομοκρατικούς πύρηνες, δίχως κατασχέσεις όπλων, εκρηκτικών, κινητών τηλεφώνων. 

Η κατάσταση συναγερμού έχει αυξηθεί στο Μαρόκο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι. Νευρικότητα επικρατεί στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας, κυρίως σε τουριστικές περιοχές, όπως το Μαρακές. Το Ισλαμικό Κράτος στο Μαρόκο φέρεται να έχει προσελκύσει εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες νέους μαχητές. Ο κόσμος στο Μαρόκο άλλα και στην Τυνησία αισθάνεται ότι απειλείται. 

Η Τυνησία δεν αντέχει άλλο τρομοκρατικό χτύπημα 

Και η Τυνησία έχει πληγεί αρκετές φορές από τρομοκρατικά χτυπήματα. Τον περασμένο Μάρτιο στο μουσείο Μπαρντό με 21 νεκρούς τουρίστες και τον περασμένο Ιούνιο στην πόλη Σους (φωτογραφία αριστερά), σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο, όπου ένας νεαρός σκότωσε 38 τουρίστες. Την ευθύνη και στις δύο περιπτώσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. «Το τονίζω όσο πιο καθαρά μπορώ. Εάν συμβεί και πάλι κάτι τέτοιο στην Σους τότε η χώρα καταστράφηκε» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Τυνησίας.

Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Σους θα είχε ακόμη μεγαλύτερη έκταση, εάν οι αρχές την τελευταία στιγμή δεν είχαν καταφέρει να αποτρέψουν ένα νέο μεγάλο χτύπημα εναντίον της Τυνησίας. Ένας τρομοκρατικός πυρήνας προετοίμαζε χτυπήματα μέσα στο Νοέμβριο εναντίον διάφορων ξενοδοχείων. Κάποιοι από τους συλληφθέντες είχαν εκπαιδευθεί στη Λιβύη και στη Συρία.

Η τρομοκρατία αποτελεί καθημερινότητα στη Νιγηρία 

Αιώνια πίστη και αφοσίωση ορκίστηκε στο Ισλαμικό Κράτος και η τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμμ η οποία σκορπά τον θάνατο και το φόβο στη Νιγηρία. (Στη φωτογραφία αριστερά: Επίθεση της Μπόκο Χαράμ στη Γιόλα της Νιγηρίας). Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας οι άνθρωποι ζουν καθημερινά με τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων. Ολόκληρα χωριά έχουν καταστραφεί, χιλιάδες τζαμιά και σχολεία έχουν ισοπεδωθεί, εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά έχουν απαχθεί.

Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους. Καμιά άλλη τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει σκοτώσει τόσο πολύ κόσμο μέσα σε τόσο λίγα χρόνια. Περισσότερα από δυόμισι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Μια φρίκη δίχως όρια.

Αλεξάντερ Γκέμπελ / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.com/p/1H8yA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου