25 Νοεμβρίου 2015

Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25.11.1942

Σαν σήμερα, στις στις 25 Νοεμβρίου 1942, έγινε η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Μέρα που είναι, ας μην ξεχνάμε τα επιτεύγματα των Ελλήνων όταν δρουν ενωμένοι.

Δυο λόγια για το ιστορικό γεγονός:

Το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης είναι αναμφισβήτητα η Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ την νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942. 

Τον Σεπτέμβριο του 1942 Aγγλικό κλιμάκιο με αρχηγό τονσυνταγματάρχη Μάγερς αποβιβάζεται κρυφά στην Ελλάδα, έρχεται σε επαφή με τις διάφορες αντάρτικες ομάδες και κατορθώνει να συντονίσει τις ενέργειες τους. Αποτέλεσμα του συντονισμού αυτού ήταν η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.


Στην ανατίναξη έλαβαν μέρος 120 άνδρες του Ε.Α.Μ. , 65 του Ε.Δ.Ε.Σ και 12 Αγγλοι κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του Αρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες τον ανεφοδιασμό των Γερμανών που μάχονταν στην Αφρική για ένα τουλάχιστον πολύτιμο μήνα, έδωσε το έναυσμα να φουντώσει το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμελης, ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων και καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα στην συνείδηση των συμμάχων.

Η φωτογραφία επάνω αριστερά από Costas78/el.wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου