16 Νοεμβρίου 2015

Οι ύποπτες business των τζιχαντιστών και η ανοχή των ΗΠΑ

Οι "μαύρες" συναλλαγές, το πετρέλαιο, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, το εμπόριο οργάνων και η αρχαιοκαπηλία, αποτελούν το πραγματικό μυστικό της ισχύος του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανάλυση που δημοσιεύει σήμερα το capital.gr. Και αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις, με την ανοχή των ΗΠΑ. Ειδικότερα:

Πετρελαϊκές πωλήσεις. Σύμφωνα με άρθρο του Σαλμάν Ράφι στους "Asia Times" ο λόγος που μετά από 10.500 αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, οι πετρελαϊκές πωλήσεις του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν αμείωτες, είναι διότι έτσι εξυπηρετείται η στρατηγική καθήλωσης των τιμών που πλήττει τη Ρωσία και το Ιράν. Εκτιμάται πλέον ότι η "Υπηρεσία Πετρελαίου" (!) του Χαλιφάτου εξασφαλίζει έως και 3,5 εκατ. ημερησίως. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις διεθνείς (10-20 δολάρια ανά βαρέλι), με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται στους "πελάτες" ακόμη και ένοπλοι αντίπαλοι των τζιχαντιστών...

Λεηλασία των τραπεζών. Η εισβολή των τζιχαντιστών στη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014, ακολουθήθηκε από την αφαίρεση 900 εκατ. έως 2 δισ. δολαρίων. Η πρακτική αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το τοπίο αυτό συμπληρώνουν τα λύτρα από απαγωγές, η πώληση "προστασίας" σε επιχειρηματίες και κάθε είδους εκβιασμοί.

Το λαθρεμπόριο ανθεί – ιδίως των ναρκωτικών. Εκτιμάται ότι τα ετήσια έσοδα των τζιχαντιστών από τη διακίνηση αφγανικής ηρωίνης προς την Ευρώπη αγγίζουν το ένα δισ. δολάρια.

Εμπόριο οργάνων και αρχαιοκαπηλία. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ αλ-Χάκιμ, προχώρησε σε μιαν άλλη εντυπωσιακή αποκάλυψη: ότι δηλ. το Ισλαμικό Κράτος δραστηριοποιείται στο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. Η λεηλασία αρχαιοτήτων, που μέσω Τουρκίας καταλήγουν στην αγορά του Λονδίνου, αποτελεί μια άλλη πηγή εσόδων που δεν μπορεί να αποτιμηθεί.

Αυτή η "ποικιλία" πηγών εσόδων συμπληρώνεται από τη γαλαντομία "ιδιωτών" των αραβικών μοναρχιών του Περσικού Κόλπου, όπου "ισλαμικές φιλανθρωπικές οργανώσεις" αισθάνονται την άνεση να κατευθύνουν τις χορηγίες τους προς το "Χαλιφάτο"

Στους δαιδάλους του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Η πανστρατιά που υποτίθεται να έχει κηρύξει ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός 60 χωρών κατά του Ισλαμικού Κράτους μοιάζει να μη θίγει σε τίποτε τα "λογιστικά βιβλία" των τζιχαντιστών. Λόγου χάρη, οι ίδιες οι αμερικανικές Αρχές έχουν διαπιστώσει ότι το Κατάρ προσφέρει ένα "άκρως επιτρεπτικό περιβάλλον" για τη χρηματοδότηση τρομοκρατών, όμως δεν "έχουν προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις ώστε το σύμμαχο εμιράτο να αλλάξει τακτική". 

Οι δυνατότητες ξεπλύματος που προσφέρουν οι δαίδαλοι του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος φαντάζουν απεριόριστες: η βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ" έκανε λόγο σε ρεπορτάζ της για έναν περίπλοκο μηχανισμό χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους μέσω συναλλαγών στη Νότια Αγγλία, που περιλάμβανε τηλεφωνικές τραπεζικές υπηρεσίες και εισαγωγή αυτοκινήτων από τη Βρετανία στην Αφρική. Το προηγούμενο του στόλου των εκατοντάδων Toyota με τα οποία εκστράτευσαν στην έρημο οι τζιχαντιστές είναι ήδη γνωστό. 

Τα δίκτυα χρηματοδότησης διακλαδίζονται ακόμη και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με με όσα δημοσίευσε η πακιστανική εφημερίδα "Express Tribune". 

Πηγή: Στοιχεία από www.capital.gr  
Ολόκληρο το δημοσίευμα του Κώστα Ράπτη (που αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 14ης Νοεμβρίου) στο Οι ύποπτες business των τζιχαντιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου