23 Νοεμβρίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 23.11.2015

(upd2) Λιγότερα των 6,5 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι τράπεζες από τον ESM. Χάρη στο "φρέσκο" χρήμα από τους ιδιώτες επενδυτές και στα κεφάλαια από την ανταλλαγή τίτλων των ομολογιούχων, το δημόσιο χρέος θα επιβαρυνθεί με λιγότερα από 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. "Αντίτιμο" η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στις τράπεζες.
 
Πτώση 2,3% στο Χρηματιστήριο με νέα ιστορικά χαμηλά στις τράπεζες. Με την επενδυτική ψυχολογία στο ναδίρ, τόσο η Εθνική όσο και η Πειραιώς κλείδωσαν για μια ακόμη συνεδρίαση στο απόλυτο limit down. Στην Εθνική που έκλεισε με πτώση 29,9% στα 0,1570 ευρώ έμειναν ανεκτέλεστες εντολές πώλησης 21 εκατ. τεμαχίων. Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,011 ευρώ (-26,67%). Αρνητική εικόνα επικράτησε και για τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες. Η Alpha Bank έκλεισε με πτώση 8,77% στα 0,0520 ευρώ, ενώ η Eurobank έκλεισε με πτώση 17,65% στα 0,0140 ευρώ. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε και σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά στις 75,57 μονάδες με νέες απώλειες 20,79%. Ο Γενικός δείκτης, μειωμένος κατά 2,33%, έκλεισε στις 643,51 μονάδες. 

Νέος Πρόεδρος της Αργεντινής ο Μαουρίτσο Μάκρι. Ο δήμαρχος του Μπουένος Αϊρες, Μαουρίτσιο Μάκρι, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών της Αργεντινής. Με καταμετρημένο το 99% των αποτελεσμάτων, ο Μάκρι συγκεντρώνει το 51,4% των ψήφων. Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Ντανιέλ Σόλι, συγκέντρωσε το 48,5%. Ο νικητής των εκλογών θεωρείται φιλικός προς τον επιχειρηματικό κόσμο, ικανότερος να διευθετήσει τη μακροχρόνια διαμάχη με τους πιστωτές, να ανακόψει τον καλπάζοντα πληθωρισμό του 26%, να τονώσει την ανάπτυξη και να προσελκύσει ξένα κεφάλαια. 

Νέες εκλογές με ανοικτά τραύματα για τη Νέα Δημοκρατία. Προσπάθεια επανεκκίνησης της εκλογικής διαδικασίας μετά το χθεσινό φιάσκο, που τραυμάτισε σοβαρά το πολιτικό κύρος της Νέας Δημοκρατίας, ανέδειξε τις διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ των υποψηφίων και ενίσχυσε τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό, θα επιδιώξει στη μία μετά το μεσημέρι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. 

Επίθεση κατά πάντων από Μεϊμαράκη Σε μετωπική σύγκρουση με τους συνυποψηφίους του αλλά και με τον κ. Αντώνη Σαμαρά προχωρά ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, που ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του μεταβατικού Προέδρου, εφόσον όμως παραιτηθεί και ο κ. Απ. Τζιτζικώστας από τη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρ. Μακεδονίας και οι κκ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος. Οι κκ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης παραιτήθηκαν, ο κ. Τζιτζικώστας αρνήθηκε και ο κ. Σαμαράς αναρωτήθηκε "σε τι εξυπηρετούν τα ψέμματα". 

Βρετανία: Παραχώρηση μισής έκτασης των Βάσεων μετά τη λύση Η Βρετανία είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει στην επανενωμένη Κύπρο σχεδόν τη μισή έκταση των βάσεων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικός της χώρας, Φίλιπ Χάμοντ. 

Ν. Βούτσης: Συναντίληψη με τη Λευκωσία στις προκλήσεις της περιόδου. Για «συναντίληψη» με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου στις «κορυφαίες προκλήσεις αυτής της περιόδου», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. 

Εκταμιεύεται σήμερα η δόση των 2 δισ. ευρώ Την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ αποφασίζει σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) μαζί με τη διασφάλιση των 10 δισ. που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 

Η κυβέρνηση όμηρος του Ασφαλιστικού Η συζήτηση για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό ξεκινά ευθύς αμέσως και, όπως φαίνεται, τα πλήγματα για μεγάλες ομάδες συνταξιούχων και ασφαλισμένων θα είναι σημαντικά και σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τα όσα υποσχόταν ο κ. Τσίπρας στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Τα φαινόμενα απατούν» στην Ελλάδα
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ) εκφράζει επιφυλάξεις για τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας, αλλά και για τις προτάσεις περί πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων. 

Παραμένει το ανώτατο επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες. Το ανακοίνωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν φόβοι για «επίθεση σαν αυτή του Παρισιού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου