28 Νοεμβρίου 2015

Χ. Μύνκλερ: Κλειδί ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Συρίας

Tο «κλειδί» είναι σε πρώτη φάση να δοθεί κοινή απάντηση σε ό,τι αφορά το μέλλον της Συρίας και τον τρόπο τερματισμού του εμφυλίου που μαίνεται εκεί τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια, τονίζει ο Χέρφριντ Μύνκλερ, πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Χούμπολντ στο Βερολίνο, σύμφωνα με την Deutsche Welle. 

Η συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους διευρύνεται ολοένα περισσότερο. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μελών του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι αποκατέστησαν τον διάλογο ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, που είχε διακοπεί κυρίως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα. 

Προειδοποιεί πάντως ο Χέρφριντ Μύνκλερ ότι θα ήταν λάθος να διεξαχθεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας με βάση το δίπολο «νίκη-ήττα», υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες των τρομοκρατών. «Αυτοί διαθέτουν απλά πάρα πολύ χρόνο και αν οι δυτικοί σύμμαχοι μαζί με τους Ρώσους πιστεύουν ότι μπορούν να διευθετήσουν σχετικά γρήγορα την υπόθεση, τότε σίγουρα απατώνται. Το Ισλαμικό Κράτος θα είναι κάθε στιγμή σε θέση να προσδώσει και πάλι στο πολιτικό σώμα που έχει σχηματίσει στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία μια δομή δικτύου. Και σε αυτό το δίκτυο δεν θα μπορεί να φτάσει κανείς με βομβαρδιστικά αεροσκάφη». 

Η Γαλλία επέλεξε διά στόματος του προέδρου Ολάντ να προσδώσει διαστάσεις πολέμου στη μάχη κατά των τρομοκρατών, ζητώντας τη συνδρομή μεταξύ άλλων και της Γερμανίας. Το Βερολίνο ανταποκρίθηκε μάλλον απρόθυμα στο γαλλικό αίτημα. Όπως είπε, η μάχη αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί όμως και ως καταπολέμηση της εγκληματικότητας. «Αυτό σημαίνει ότι πρωτεύων στόχος είναι ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση τρομοκρατικών πυρήνων στη Δυτική Ευρώπη και αυτό ως γνωστόν δεν γίνεται ούτε με αεροπλανοφόρα ούτε με μαχητικά αεροσκάφη». 

Πηγή: Από τη Deutsche Welle 
Περισσότερα στο: http://dw.com/p/1HDTv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου