25 Νοεμβρίου 2015

DW: Επικίνδυνοι ελιγμοί στη μάχη κατά του IS

Η κατάρριψη ρωσικού μαχητικού στην τουρκοσυριακή μεθόριο πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στο κοινό μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μήπως τελικά υποτίμησε η Τουρκία τον κίνδυνο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας; είναι το ερώτημα που θέτει σε άρθρο της η Deutsche Welle. Κάποια αποσπάσματα στη συνέχεια:

«Το IS αξιοποίησε το χρόνο και οικοδόμησε ήδη στην Τουρκία ένα λειτουργικό δίκτυο», σημειώνει ο πρώην τούρκος διπλωμάτης και αναλυτής του Think Tank της Κων/πολης Σινάν Ούλγκεν. «Και αυτό όχι μόνον στην νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά μέχρι και στις μεγάλες πόλεις στα δυτικά, την Άγκυρα και την Κων/πολη». 

Οι επικριτές του Τ. Ερντογάν κατηγορούν τον νυν πρόεδρο ότι παρακολουθούσε αμέτοχος τη δράση των τζιχαντιστών και ενδεχομένως και να την πυροδότησε. «Ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης βρισκόταν ανέκαθεν η αλλαγή καθεστώτος στη Συρία», λέει ο Σινάν Ούλγκεν. «Γι΄ αυτό και αντιμετώπισε το IS, που εμφανίστηκε ως αντίπαλος του Άσαντ, ως έναν χρήσιμο εχθρό».

«Δεν έχουμε απτές αποδείξεις ότι η Τουρκία βοήθησε άμεσα το IS, εντούτοις η χαλαρή συνοριακή πολιτική αναμφίβολα βοήθησε στην ενίσχυση των ισλαμιστών», εκτιμά ο Άαρον Στάιν από το Κέντρο Πολιτικής Ασφαλείας GCSP της Γενεύης.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η γενικότερη καχυποψία του τούρκου προέδρου έναντι των Κούρδων. Ενώ πολλοί δυτικοί σύμμαχοι στηρίζουν τους Κούρδους θεωρώντας τους το μοναδικό σοβαρό στρατιωτικό αντίβαρο έναντι του IS, η τουρκική αεροπορία βάλλει κάθε τόσο κατά θέσεων του PKK στη βόρεια Συρία. «Οι τουρκικές αρχές τείνουν να βάλλουν περισσότερο κατά οπαδών του PKK παρά εναντίον υποστηρικτών του IS, υπογραμμίζει ο Άαρον Στάιν, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση στην Άγκυρα υποτίμησε τον κίνδυνο που απορρέει από τους τζιχαντιστές.

Από χώρα τράνζιτ, στόχος των τρομοκρατών. Εδώ και καιρό η Τουρκία δεν λειτουργεί πλέον μόνον ως χώρα τράνζιτ. Αντιθέτως έχει μπει και η ίδια στο στόχαστρο τρομοκρατών. Τελευταίο αιματηρό παράδειγμα η επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα στις 10 Οκτωβρίου, όπου έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι.

Έκτοτε οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν στις καθοδηγούμενες από τους Αμερικανούς επιχειρήσεις εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. «Δεν θα ανεχθούμε άλλο να βρίσκεται το IS στα σύνορά μας», είπε ο τούρκος υπ. Εξωτερικών Σινιρλίογλου. Η τουρκική ηγεσία ελπίζει ότι εάν καταφέρει να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από την ευρύτερη περιοχή, τότε θα καταρρεύσει συνακόλουθα και το διασυνοριακό της δίκτυο. 

«Η τουρκική κυβέρνηση αλλάζει ρότα», παρατηρεί ο Σινάν Ούλγκεν. «Γίνονται εμφανείς προσπάθειες αντιμετώπισης των υποστηρικτών του IS εντός της Τουρκίας αλλά και προσπάθειες καλύτερης προστασίας των συνόρων». Γενικότερα όμως και ο ίδιος παραμένει αρκετά επιφυλακτικός: «Θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι αίφνης η Τουρκία θα τερματίσει όλες τις δραστηριότητες του Ισλαμικού Κράτους». Εξάλλου, η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στην τουρκοσυριακή μεθόριο έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. 

Πηγή: Deutsche Welle
Ολόκληρο το δημοσίευμα στο: Επικίνδυνοι ελιγμοί στη μάχη κατά του IS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου