3 Μαρτίου 2016

IRF4: Ερευνητές ανακαλύπτουν το γονίδιο που ευθύνεται για τα γκρίζα μαλλιά

Ποτέ ξανά γκρίζα μαλλιά; Πιθανώς να είναι σύντομα δυνατόν, καθώς ερευνητές βρήκαν ένα γονίδιο που προδιαθέτει τα γκρίζα μαλλιά στους ανθρώπους.

Πολλοί πιστεύουν πως τα γκρίζα μαλλιά είναι αποτέλεσμα του αλκοόλ, της έλλειψης βιταμινών, του άγχους ή του καπνίσματος. Οι ερευνητές του University College στο Λονδίνο ανακάλυψαν πλέον πως η πραγματική αιτία βρίσκεται στο ανθρώπινο γενετικό υλικό.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη, ευθύνεται το γονίδιο IRF4.

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε για τα γονίδια που προκαλούν την τριχόπτωση και τα διαφορετικά χρώματα μαλλιών. Όχι όμως και για ένα γονίδιο το οποίο ευθύνεται συγκεκριμένα για το γκρίζο χρώμα. Οι ερευνητές προβλέπουν τη δυνατότητα να παρέμβουν στη διαδικασία που κάνει γκρίζα τα μαλλιά, μόλις κατανοήσουν ακριβώς τη δράση του γονιδίου IRF4. Μια γονιδιακή θεραπεία θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διαδικασία και να βοηθήσει τα μαλλιά να διατηρήσουν για περισσότερο καιρό το χρώμα τους.


Στα πλαίσια της έρευνας, οι ερευνητές εξέτασαν το DNA σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους, με το γονίδιο των γκρίζων μαλλιών να βρίσκεται συχνότερα στους ευρωπαίους. Σύμφωνα με έναν ερευνητή, οι λευκοί εμφάνιζαν κατά μέσο όρο ήδη από τα 35 τους χρόνια τις πρώτες γκρίζες τρίχες, οι ασιάτες 5 χρόνια αργότερα και οι αφροαμερικανοί 10.


Πριν από μερικές εβδομάδες, η επιστήμη έκανε ακόμη ένα άλμα, όταν ερευνητές ανακάλυψαν τα κύτταρα τα οποία ευθύνονται για τη γήρανση και τις αρρώστιες που τη συνοδεύουν. Σκοτώνοντας τα εν λόγω κύτταρα κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ποντικιών. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε ένα επιστημονικό περιοδικό και δίνει την ελπίδα πως είναι εφικτή η επιβράδυνση της γήρανσης και στον άνθρωπο.


Για να εξουδετερώσουν τα συγκεκριμένα κύτταρα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα φάρμακο, το οποίο έχει κανονικά σχεδιασθεί για να εξουδετερώνει καρκινικά κύτταρα. Στα ποντίκια όμως καταστρέφει και τα κύτταρα που ευθύνονται για τη γήρανση. Τα ζώα στα οποία έγινε η επέμβαση βρέθηκαν υγιέστερα και είχαν 25% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου