11 Ιουνίου 2016

Η απόφαση του ΕΔΑΔ για τους Έλληνες της Κων/πολης ισχυρό χαστούκι κατά της Τουρκίας

Η απόφαση την περασμένη βδομάδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την επιβολή προστίμου 14 εκατ. ευρώ στην Τουρκία, για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευφροσύνης Γιαννοπούλου, απόγονου Ελλήνων της Κωσταντινούπολης, έχει ιδιαίτερη σημασία αλλά και ευρύτερες προεκτάσεις. Αποτελεί, αφενός μεν ένα ισχυρό ράπισμα κατά της πολιτικής της Τουρκίας στο θέμα των κληρονομικών δικαιωμάτων απογόνων μειονοτήτων, αφετέρου δε ένα ισχυρό αντικατοπτρισμό για την περίπτωση της Κύπρου και των κατεχόμενων από την Τουρκία περιουσιών, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο «Φιλελευθερος». 

Συγκεκριμένα, στηριζόμενη στο άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου Νο1 (Προστασία της Ιδιοκτησίας) της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ευφροσύνη Γιαννοπούλου είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ στις 17 Μαρτίου του 2003 διαμαρτυρόμενη ότι η Τουρκία δεν της αναγνώριζε τα κληρονομικά της δικαιώματα για ένα οικόπεδο που βρίσκεται στην Τουρκία. Με απόφασή του, στις 14 Ιανουαρίου 2014, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η άρνηση των εθνικών δικαστηρίων της Τουρκίας να αναγνωρίσουν την κ. Γιαννοπούλου ως κληρονόμο, συνιστούσε μη νόμιμη παρέμβαση στην άσκηση του «δικαιώματος σεβασμού της περιουσίας» της αιτούσας. Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφορά στο άρθρο 41 της Σύμβασης για «δίκαιη ικανοποίηση» (satisfaction equitable). Η Τουρκία υποχρεούται να αποζημιώσει την Μαρία Τσιροπούλου, κληρονόμο της Ευφροσύνης Γιαννοπούλου με 14.300.000 ευρώ για υλικές ζημιές, 15.000 για ηθική αποζημίωση και 10.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα, ποσό που αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα εκδίκαση αποζημίωσης εις βάρος της Τουρκίας για τέτοιου είδους υποθέσεις.

Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, που χειρίστηκε την υπόθεση, δήλωσε στον «Φιλελευθερο» ότι η υπόθεση Γιαννοπούλου είναι πολύ σημαντική και παράλληλα στέλνει το μήνυμα στην Τουρκία για την υποχρέωση της αναγνώρισης του δικαιώματος της περιουσίας και καταβολής αποζημιώσεων όπου και όταν αυτό παραβιάζεται. «Εάν δεν είσαι Τούρκος, δεν μπορείς να κληρονομήσεις Τούρκο υπήκοο... Και αυτό γίνεται για πολιτικούς λόγους... Αυτή η πολιτική της Τουρκίας, ακολουθείται από τον καιρό των Οθωμανών οι οποίοι με σκοπό να εξαφανίσουν μειονότητες, τους αποδεκατίζουν οικονομικά», εξηγεί ο κ. Δημητριάδης. Το κληρονομικό δικαίωμα δηλαδή, περνά από ένα φίλτρο δυσμενούς διάκρισης, όσον αφορά την υπηκοότητα. Αλλά αυτό το φίλτρο αποτελεί παραβίαση και αυτό είναι που χτύπησε η Γιαννοπούλου.

Στην Κύπρο, η πολιτική των κατοχικών δυνάμεων, είναι ότι οι εγκλωβισμένοι που διαμένουν στα κατεχόμενα και πεθάνουν, εάν οι κληρονόμοι δεν διαμένουν στα κατεχόμενα, δεν μπορούν να «κληρονομήσουν». «Είναι ακριβώς η ίδια θεωρία με μια παραλλαγή και σκοπός της είναι να εξαφανιστεί οικονομικά, η "μειονότητα" των εγκλωβισμένων» αναφέρει ο «Φιλελευθερος».

Ο κ. Δημητριάδης κληθείς να σχολιάσει το θέμα στην πολιτική διάστασή του, σε σχέση με την περίπτωση της Κύπρου, ανέφερε ότι το δικαίωμα κληρονομιάς είναι δικαίωμα που καθορίζεται από τ’ ανθρώπινα δικαιώματα, όμως «αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι, το ανθρώπινο δικαίωμα της ειρηνικής απόλαυσης της περιουσίας είναι το μόνο ανθρώπινο δικαίωμα που είναι απαλλοτριώσιμο και έχει όρους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τους νόμους και εφόσον καταβληθεί εύλογη αποζημίωση. Όταν αυτοί οι τρεις όροι ικανοποιούνται, τότε το κράτος, μπορεί να απαλλοτριώνει νόμιμα. Αλλά υπάρχει και το εξής που ξεχνούμε. Ένα δικαίωμα για να τύχει απαλλοτρίωσης, σημαίνει ότι υπάρχει. Άρα, αν θα πάρουν τις περιουσίες υπό τύπο απαλλοτρίωσης, ...αυτό έχει ως αρχή ότι οι περιουσίες στα κατεχόμενα είναι δικές μας. Αυτό είναι τεράστιο θέμα».

Πηγή: Στοιχεία από www.philenews.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου