20 Ιουνίου 2016

Χιούγκο Ντίξον: Ο λαϊκισμός κοινό σημείο μεταξύ Τσίπρα και υποστηρικτών Brexit

Ο έμπειρος αρθρογράφος Χιούγκο Ντίξον, μία από τις επίμονες και ορθολογικές φωνές υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε, μιλά στην Καθημερινή για το δημοψήφισμα και τις συνέπειες του πιθανού Brexit.

Στην ερώτηση ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες του Brexit αναφέρει: «Ο Κάμερον θα παραιτηθεί εντός ημερών, αν όχι εντός ωρών», απαντά ο Ντίξον. «Ο διάδοχός του θα είναι σχεδόν σίγουρα ο Μπόρις Τζόνσον. Στην οικονομία, η άμεση επίπτωση θα είναι η πτώση στη συναλλαγματική αξία της λίρας».

Από εκεί και πέρα, σημειώνει, τα πράγματα είναι θολά. Οι πρωταγωνιστές της εκστρατείας για την αποχώρηση της Βρετανίας, όπως λέει, «δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι είδους σχέση θα επιδιώξουν με την Ε.Ε.». Η εκτίμηση του κορυφαίου Βρετανού αναλυτή είναι «ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης» και μετά «θα χρειαστούν μερικά χρόνια διαπραγμάτευσης ακόμη ώσπου να καταλήξουμε σε μια νέα συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε.». Στο μεσοδιάστημα, η οικονομία «είναι πολύ πιθανό να διολισθήσει το 2017 σε ύφεση», ιδιαίτερα αν οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών εξελιχθούν συγκρουσιακά μετά τις 23 Ιουνίου.

Οι μεταδονήσεις της βρετανικής εξόδου θα είναι πολύ έντονες και στην Ευρώπη, προειδοποιεί ο Ντίξον. «Θα αρχίσει ευρύτερη συζήτηση για την πιθανή αποχώρηση και άλλων κρατών-μελών από την Ε.Ε. αλλά και για τη διάλυση της Ευρωζώνης», προβλέπει. Η ευρωπαϊκή οικονομία θα πληγεί επίσης από τη μείωση των εμπορικών ροών με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι οπαδοί του Leave, λέει, «έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία παραπληροφόρησης. Δίνουν εσφαλμένα στοιχεία και το γνωρίζουν». Αυτό δεν έχει αναδειχθεί αρκετά, επειδή «το στρατόπεδο του Remain έχει υπάρξει αναποτελεσματικό στη διάψευση αυτών των ανακριβειών», αλλά και λόγω του τοπίου στα ΜΜΕ. «Οι εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία –η Sun, η Mail, η Express– υποστηρίζουν το Brexit. To ίδιο ισχύει και για την Daily Telegraph, παρότι δεν έχει πάρει ανοικτά θέση».

Πώς συγκρίνει το κλίμα στη Βρετανία σήμερα με την κατάσταση στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015; Οι διαφορές, όπως σημειώνει, είναι σημαντικές – «η Βρετανία είναι μεγάλη οικονομία που δεν βρίσκεται σε δυσκολία, σε αντίθεση με την Ελλάδα». Το κοινό σημείο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των υποστηρικτών του Brexit θεωρεί ότι είναι ο λαϊκισμός: «Δίνουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν, καταφεύγουν σε υπεραπλουστευτικές εξηγήσεις σε σύνθετα προβλήματα, μιλούν για μάχη του λαού κατά των ελίτ».

Οταν έγινε εμφανής η αδυναμία τους να κάνουν πράξη αυτά που υπόσχονταν, «ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης επέλεξαν τη συγκρουσιακή οδό, κατηγορώντας την Ευρώπη για το αδιέξοδο». Την ίδια τακτική, σύμφωνα με τον Ντίξον, θα ακολουθήσει και η κυβέρνηση Τζόνσον μετά το Brexit.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση: Βρετανία: Επιπτώσεις από Leave ή Remain






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου